İŞYERİNDE KAVGA GEREKÇESİYLE FESİH
4857 sayılı İş Kanunu’na eklenen Geçici Madde 10 ile getirilen işten çıkartma yasağı, aynı yasanın 25. maddesinde sayılan ahlak ve iyi niyet kuralarına uymayan haller ve benzeri sebeplerle yapılan fesihleri kapsamadığından, işverenler bu yola başvurabilmektedir.

İşyerinde bir arkadaşımla kavga ettiğim gerekçesiyle ikimizin de işine tazminatsız olarak son verildi. Oysa olay bir kavga değil, yakın arkadaşımla şakalaşmaydı. Bir süredir işyerinde Kovid-19 koşullarında alınması gereken önlemler alınmadığı için yönetimle sürtüşmemiz vardı. Patronun bu olayı bahane ederek bizi savunmamızı bile almadan işten attığı kanısındayım, ikimiz de üç yıldır bu işyerinde çalışıyoruz. Bu haksızlığa karşı nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz?
Verdiğiniz bilgiler, işten çıkartılma nedeninize ilişkin tahmininizin büyük ölçüde doğru olduğunu düşündürüyor. Yeni Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanunla 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenen Geçici Madde 10 ile getirilen işten çıkartma yasağı, aynı yasanın 25. maddesinde sayılan ahlak ve iyi niyet kuralarına uymayan haller ve benzeri sebeplerle yapılan fesihleri kapsamadığından, işverenler bu yola başvurabilmektedir.
Sizin “şakalaşma”, işverenin “kavga” olarak nitelediği olayın ayrıntısını bilmemekle birlikte, işverenin tazminatsız çıkış verebilmesi için olayı öğrendiği günden itibaren 6 işgünü içinde bu yetkisini kullanmış olması gerekir. Madde 25/II’ye göre derhal fesihte işverenin savunmanızı alma zorunluluğu yoktur.
Öte yandan, işten çıkartılmanızın dayandırıldığı maddede “işverenin başka işçisine sataşma” durumuna ilişkin bir Yargıtay kararında, hakaret içermeyen kelimelerin kullanıldığı yüksek sesli bir tartışma, haklı fesih için yeterli görülmemiştir. Atılmanıza neden olan olayın kavga olmadığını tanıkla ispatlamanız mümkündür.
Fesih tarihini izleyen 30 gün içinde hem arkadaşınızın hem de sizin işe iade talebiyle arabulucuya başvurmanızı öneririz.