Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
25 Nisan 2012
İSYAN PERDEYİ AÇTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan ve ortaya çıktığı ilk günden itibaren başta tiyatro sanatçıları olmak üzere tüm sanat çevresinin tepkisini çeken, yeni Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’ne karşı tepkiler çığ gibi büyüyor.

İSYAN PERDEYİ AÇTI

‘Bu anti-demokratik darbeci zihniyete seyirci kalmayacağız’

       İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan ve ortaya çıktığı ilk günden itibaren başta tiyatro sanatçıları olmak üzere tüm sanat çevresinin tepkisini çeken, yeni Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’ne karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Yönetmeliğe karşı İBB Şehirt Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) öncülüğünde dün tüm Türkiye’de aynı saatte eylemler yapıldı.

‘Herşeyin farkındayız’

       Eylemlerin İstanbul ayağında, birçok aydın, tiyatro gurubu ve sivil toplum örgütü Galatasaray Meydan’ında toplandı. Yaklaşık 5 bin kişilik gurup, “Korkuya karşı tiyatro” pankartı açarak,”Özgür sanat kuşatılamaz” ve “Seyirci uyuma tiyatrona sahip çık” sloganları attı. İstiklal Caddesi sakinlerinin de alkışları ile destek verdiği eylem, çalınan davullar ve müzik aletleri ile karnaval havasında geçti. Bazı tiyatro oyuncularının yüzlerine makyaj yaparak katıldığı eylemde, bazı eylemciler tahta bacaklı gösteri yaptı. Eylemin en dikkat çekici isimleri ise, omuzuna astığı davulu çalarak sloganlar atan ünlü oyuncu Fırat Tanış’ın yanı sıra ilerleyen yaşına rağmen eyleme katılarak Tanju Tuncel’in oldu.

Şehir Tiyatroları yönetiminin ve repertuvar belirleme yetkisinin genel sanat yönetmeninden alınarak belediyenin bürokratlarına devredilmesiyle başlayan tiyatrocuların isyanı son yılların en büyük sanatçı yürüyüşüne sahne oldu.

‘Eylemler devam edecek’

       "Korkuya karşı özgür tiyatro" sloganıyla yurt çapındaki eylemlerin en büyüğü İstanbul’da gerçekleşti. Binlerce sanatçı Istiklal’de yürüyüşe geçti. Sanatçılar yönetmelik çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladı. 14’de MBZ&İJL’Bu anti-demokratik darbeci zihniyete seyirci kalmayacağız’ Binlerce sanatçı yeni yönetmeliğe karşı dün tüm Türkiye’de aynı saatte eylem yaptılar istanbul Şehir Tiyatrolar’ın da yapılan yönetmelik değişiklerine tüm yurtta tepki gösterildi. İstanbul’da yapılan eylemde oyuncular, ‘Hedef çağdaş ve özerk bir istanbul Şehir Tiyatrosu yasasıdır’ dedi 

       Hedefin ne olduğunu görüyoruz. Özgür düşünceden korkmayan herkes görüyor. Çok sesliliği tek bir notaya dönüştürecek olan ‘muhafazakar sanat’ gibi söylemler; diye sunuluyor Toplumsal barış adına bu gidiş gidiş değildir V Sanatçıların İstanbul’daki protesto eylemine katılan sanatçılar aynı zamanda tüm katılımcılar adma görüşlerini şöyle dile getirdiler:

       Rutkay Aziz: "Yıllardır diyoruz, şehir tiytaroları belediye başkanlarının tiyatrosu değildir, İstanbul halkınındır. Yönetiminde de tiyatrocuların olması gerekir. Belediye’nin Şehir Tiyatroları’na kendi birimi ve şubesi gibi bakması ciddi bir hata ve gaflettir. Bu gidişin gidiş olmadığını da her alanda görüyoruz, bu ne ileri demokrasi adına, özgürlükler adına, toplumsal barış adına bu gidiş gidiş değildir. Çağdaşlaşma değildir. Özgürlük ve uygarlık değildir. Hiç bir şey değildir."

İBB Şehir Tiyatroları’na İzmir’den destek

       İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan ve ortaya çıktığı ilk günden itibaren başta tiyatro sanatçıları olmak üzere tüm sanat çevresinin tepkisini çeken, yeni Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’ne karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Yönetmeliğe karşı İBB Şehirt Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) öncülüğünde dün tüm Türkiye’de aynı saatte eylemler yapıldı. ‘Herşeyin farkındayız’ Eylemlerin İstanbul ayağında, birçok aydın, tiyatro gurubu ve sivil toplum örgütü Galatasaray Meydan’ında toplandı. Yaklaşık 5 bin kişilik gurup, "Korkuya karşı tiyatro" pankartı açarak, "Özgür sanat kuşatılamaz" ve "Seyirci uyuma tiyatrona sahip çık" sloganlan attı. İstiklal Caddesi sakinlerinin de alkışlan ile destek verdiği eylem, çalınan davullar ve müzik aletleri ile karnaval havasında geçti. Bazı tiyatro oyunculannın yüzlerine makyaj yaparak katıldığı eylemde, bazı eylemciler tahta bacaklı gösteri yaptı.

       Eylemin en dikkat çekici isimleri ise, omuzuna astığı davulu çalarak sloganlar atan ünlü oyuncu Fırat Tanış’ın yanı sıra ilerleyen yaşına rağmen eyleme katılarak Tanju TuncePin oldu. Televizyon dünyasından da neredeyse tüm sanatçıların da katıldığı protesto gösterisinde, Halil Ergün, Genco Erkal, Fikret Kuşkan, Altan Erkekli, Zeliha Berksoy ,Rutkay Aziz,Tank Akan, Berkun Oya, Meltem Cumbul, Hasibe Eren, Sevinç Erbulak, Cem Davran, Mustafa Alabora, Mehmet Ali Alabora, Selçuk Yöntem, Levent Üzümcü, Erkan Can gibi birçok oyuncunun yanı sıra siyaset ve sinema dünyasından da pek çok ünlü sima eyleme destek verdi.

       İŞTİSAN adına basın açıklaması yapan Engin Alkan, açıklamaya "Türkiye ve Dünya kamuoyuna! Herşeyin farkındayız" diyerek başladı. Sanatın içinden sanatçının kovulduğunu söyleyen Alkan, "Tüm bunlar sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünde küçük düşürme gayratleridir. Bilinsin; eğip bükerek hiç kimse sanat ve sanatçı ile halkın arasına nifak sokamaz. Hedefin ne olduğunu görüyoruz. Özgür düşünceden korkmayan herkes görüyor. Çok sesliliği tek bir notaya dönüştürecek olan ‘muhafazakar sanat’ gibi söylemler; diye sunuluyor. Sanatsal yaratı, siyasi iradeye teslim ediliyor" şeklinde konuştu.

‘Çağdaş tiyatro istiyoruz’

       Sanat ve demokrasinin siyasi iradenin faydacı beklentilerine göre tarif edilemeyeceğini, haklarını hukuki zeminde arayacaklarını dile getiren Alkan, "Hedefimiz, çağdışı yönetmelik dayatmaları yerine, çağdaş ve özerk bir İstanbul Şehir Tiyatrosu yasasıdır. Karanlığa ve karanlığın getireceği korkuya karşı birlikte direneceğiz.

       Sayın Belediye Başkanı’nın bir canlı yayında kurum sanatçılarına yönelik sunduğu öneriyi düstur kabul ediyoruz: ‘Herkes kendi işini yapsın!’ Bizim işimiz tiyatro" dedi. Tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya ise "Bu anti-demokratik darbeci zihniyete seyirci kalmayacağız. Yarın milyarlar olarak direneceğiz" dedi. Basın açıklamasının ardından, 5 bin kişi çığlık atarak IBB’ye sesini duyurmaya çalıştı.

       Recep Tayyip Erdoğan; İstanbul Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliği için "İstanbul Büyükşehir Belediyemizin aldığı kararın arkasındayım" diyerek, yönetmeliğe tepki gösterenlere "ideolojik aktörler" olarak nitelemişti.

‘Biz salak mıyız?’

       Levent Üzümcü: "Konuşulacak bir şey kalmadı. Arkadaşlarımız temsilciler ve dermekler vasıtası ile söylenebilecek herşeyi söylediler. Bundan sonra artık mahkemede dahil olmak üzere dava süreci başladı. Bu tiyatro hem devletin hem şehirin tiyatrosu, bu özel bir tiyaro, yüzyıllık bir sanat kurumu. Öyle gözünü kapatıp bütün kurumları halka baş ederken, burayı da halka baş edeceğini düşünmek büyük bir yanılgı olacaktır. Eğer bunlar demokratikleşme ise demokrasi sanatı destekler, ‘sanatı ben yöneteceğim’ demez. Ben sanatın başın yeteliliği olmayan adamları atararım onlarda sanat kurumunu yönetir ile demokrasi ne kadar bağdaşabilir. Biz salak mıyız, bu kadar insan burada toplanıyor ve yürüyerek sesimiz duyurmaya çalışıyoruz. Aklı olan biri böyle bir şeye demokrasi oldu diye inanır mı?"

       Mehmet Ali Alabora: Bu kişilerle ilgili bir mesele değil. Bir kurumun insiyatifi sadece belediye başkanının seçimlerine bırakılamaz. Bu zaten demokratik olarak hiç adlandırılamaz. Bir an önce bu yönetmelikten vazgeçmek ve bir Şehir Tiyatrosu yasası için harekete geçmek, Şehir Tiyatrosunu özel bir kurum yapmak için çalışmaya başlamak ve buradaki sanatçıları muhattap almak gerekiyor.

       İstanbul Şehir Tiyatroları Oyuncularının "Özgür Sanatı Muhafaza Etme" çağrısına İzmir’deki tiyatroculardan da destek geldi.

       Devlet Tiyatrosu, Opera ve bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) İzmir Şube Başkanı İsmail Bilen, düzenlediği basın toplantısında, "hedefimiz çağdışı yönetmelik dayatmaları yerine,çağdaş ve özerk bir İstanbul Şehir Tiyatrosu Yasasıdır"dedi. Dayatılan yeni yönetmeliğe karşı her zeminde haklarını arayacaklarını söyleyen Bilen,100 yıllık şehir tiyatroları mirasının korunması için mücadeleye devam edileceğini belirten Bilen; "Tüm bunlar sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünde küçük düşürme gayretleridir.Bilinsin ki;gerçekleri eğip bükerek hiç kimse sanat ve sanatçı ile halkın arasına nifak sokamaz" dedi.

       Altan Erkekli: "Şehrin tiyatrosu yok edilemez. Başka söylenecek birşey yok."

       Tanju Tuncel: "51 yıllık tiyatrocuyum şunu söyleyebilir: Tiyatroyu tiyatrocular idare eder. 51 yıldır böyle bir şey görmedim, bu demokratikleşme değil devletin politikasıdır."

 

DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?