İş Kanunu, fazla çalışma yapan işçinin bu çalışmasının karşılığını yüzde 50 zamlı ücret yerine, izin olarak kullanabilmesine de imkan sağlamıştır.
Fazla mesailerimiz bir süredir ödenmiyor. Temmuz ayından alta saat, ağustostan 16 saat fazla mesai param hala ödenmedi ve biz fazla çalışmaya devam ediyoruz. Bize yapılan açıklamada fazla mesailer yerine sonraki aylarda izin kullanmamız istendi. Buna zorunlu muyuz?
Fazla çalışma yaptırılan işçiye, yaptığı her bir saatlik fazla çalışmanın karşılığı en az 1.5 saatlik ücret olarak ödenmelidir. Fazla çalışma karşılığı ücretin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi yasadaki alt sınır olup, iş sözleşmeleri ya da toplu iş sözleşmeleriyle daha yüksek bir oran belirlenebilir.
İş Kanunu, fazla çalışma yapan işçinin bu çalışmasının karşılığını yüzde 50 zamlı ücret yerine, izin olarak kullanabilmesine de imkan sağlamıştır. İş Kanunu madde 41’deki düzenlemeye göre, işçi eğer isterse, her bir saatlik fazla çalışmaya karşılık 1.5 saat izin kullanabilir. Bu izin, işçinin işverene yazılı başvurusunun ardından, altı ay içinde, ücrette herhangi bir kesinti yapılmaksızın ve işgünlerinde kullanılır.
Fazla çalışma karşılığında zamlı ücret yerine izh kullanmayı işçi talep etmelidir. İşveren, işçiyi bu izne zorlayamaz. Fazla çalışma karşılığı işçiye izin kullandırma konusunda işçiden peşin onay da alınamaz.
İşvereninizin isteği yasaya aykındır. Yaptığınız fazla çalışmaların ücretinin ödenmiyor olması nedeniyle iş sözleşmenizi İş Kanunu madde 24/II(e)’ye göre feshedip kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz, ister şimdi, ister ileride işyeri ile ilişkiniz sona erdiğinde ödenmeyen alacaklannızı talep edebilmek için, fazla çalışmalarınızı kanıtlayabileceğiniz belge toplamanızda yarar vardır.