İŞVEREN GREVE YASAK İSTİYOR
TÎS, Grev ve Lokavt Yasası üzerindeki değişiklik görüşmeleri üç temel konuda düğümlendi.
Altı saat süren Üçlü Danışma Kurulu’nda DİSK ve Hak-İş yüzde 10 işkolu barajının kaldırılmasını isterken Türk İş ile TİSK küçük de barajın kalmasından yana tavır aldı. Grev yasakları konusunda da uzlaşma sağlanamadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren konfederasyonlan arasında 2822 sayılı Toplu tş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası üzerindeki değişiklik görüşmelerinde üç temel konuda anlaşma sağlanamadı, işkolu, işyeri/işletme barajları, grev yasaklan ve sendikaların denetimideki ayrılıklar aşılamadı.
Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında Türk-Iş, Hak-lş, DlSK, TİSK genel başkan ve yöneticilerinin katılımıyla önceki gün yapıldı. Alman bilgiye göre toplantıda DlSK ve Hak-lş, yüzde 10 olan işkolu barajının tamamen kaldırılmasını istedi. İki konfederasyon Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) de yüzde 1 OTuk işkolu barajma karşı olduğuna dikkat çekti. Ancak Türk-lş, yüzde 1 ya da yüzde 0.5 gibi küçük de olsa bir barajın olmasını istedi, işveren ile bakanlık tarafları da Türk-Iş’in önerisine destek verdi. DlSK ve Hak-lş ise işkollanmn sayısının 28’den 18’e düşürülmesi nedeniyle, yüzde 0.5’in bazı işkollarında yüzde 8’e denk geldiğine dikkat çekerek büro işkolunu örnek gösterdi, iki konfederasyon barajın tamamen kaldırılmasını istedi. Bu konuda uzlaşma sağlanamadı. Yüzde 50 1 olarak ifade edilen işyeri/işletme baraj lannın düşürülmesi konusunda da anlaşmaya varılamadı. Bakanlık, işletme barajının yüzde 40’a indirilebileceğini dile getirirken işçi kesimi tamamen kaldırılmasını istedi.
Görüşmelerde grev yasaklarının kaldırılması konusunda da ilerleme sağlanamadı. Yasada grev yasaklarının olduğu işkollan tek tek sayılıyordu, işverenler yine yasakların tek tek sayılmasını istedi, işçi konfederasyonlan, "cenaze, levazım-acil sağkk" ile "milli güvenlik" gibi 3 alanda grev sınırlaması olabileceğini ancak bankacılık, toplu taşıma gibi alanlarda sınırlama olamayacağını dile getirdi. Uzlaşılamayan bir diğer başlık da sendikalara devlet denetimi oldu. işçi kesimi mali alanlar başta olmak üzere sıkı denetimlerin kaldırılmasını isterken işveren, öneriye destek vermedi. Taraflar 19 Ekim Çarşamba yeniden bir araya gelecek.