´Mini istihdam paketi´ olarak bilinen 7252 sayılı yasa, 23 Temmuz´da Meclis Genel Kurulu´nda kabul edilmiş, 28 Temmuz´da Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Herkese İş ve Gelir Güvencesi Kampanyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tek taraflı ücretsiz izin uygulamasını bir yıl uzatma yetkisi veren ve emekçiler açısından daha birçok hak gaspını içeren İstihdam Paketi’ne tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, bu yasanın emekçileri yoksulluğa ve sefalete sürüklerken patronlara daha fazla destek anlamına geldiği vurgulandı.
‘Mini istihdam paketi’ olarak bilinen 7252 sayılı yasa, 23 Temmuz’da Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmiş, 28 Temmuz’da Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yasayla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işten çıkarma yasağıyla birlikte ücretsiz izin uygulamasını 3’er aylık dönemler halinde 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisi verildi. Böylece yüz binlerce işçi rızaları olmaksızın ücretsiz izne gönderilebilecek. Bu işçiler günlük 39 TL ödenekle geçinmek zorunda bırakılacak.
Yasada ayrıca, kısa çalışmadan çıkıp normal çalışma düzenine geçen işyerlerinde SGK primlerinin hem işçi hem de patron paylarının üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülüyor. Buna göre patronlar sadece kendi ödedikleri yüzde 15,5’lik SGK primi işveren payını ödememekle kalmayacak, bir de üstüne işçinin maaşından yüzde 14’lük SGK primi işçi payını kesecek; ama bu primleri SGK’ye yatırmak yerine kendi cebine atacak. İşçi bu parayı patronundan talep edemeyecek.
KANUN YOLUYLA GASP
Herkese İş ve Gelir Kampanyasından yapılan açıklamada, bugün açlık sınırı günlük 81 TL, yoksulluk sınırı günlük 264 TL iken ücretsiz izne gönderilen işçilerin günlük 39 TL ile geçinmek zorunda bırakılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Açıklamada, işçinin maaşından SGK primi işçi payının kesilmesi ise ‘kanun yoluyla yapılan bir gasp’ olarak nitelendirildi:
"İşçinin ücretinden kesilip patronun cebine bırakılacak, toplamda asgari ücretli bir işçi ücretinin yüzde 29,5’ine denk gelecek bu miktar, işçilerin ücretlerinden yapılan kesintilerle oluşturulmuş İşsizlik Sigortası Fonu’ndan SGK’ye ödenecek. Yani aslında bu bedeli işçi iki kere ödeyecek: İlki şimdiki ücretinden doğrudan kesilerek, ikincisi ise yıllardır biriktirdiği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kesilerek. Ne günlük 39 TL’lik sefalet ödeneğine ne de patronlara destek için İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanmasına seyirci kalmaya mecburuz."
Açıklamada, ücretsiz izin uygulamasına derhal son verilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu’nun işçilerin denetimine bırakılması ve yalnızca emekçiler için kullanılması, en zengin yüzde 1’lik kesimden yüzde 20 oranında Servet Vergisi alınması talep edildi.