İŞTE YENİ İSTİHDAM PAKETİ!
5084 sayılı kanunun yürürlükten kalkmasının ardından hazırlanan yeni istihdam paketi EKK´da görüşüldü. Paket yakın bir gelecekte Başbakan´a sunulacak ve son kararı Başbakan verecek.
5084 sayılı kanunun yürürlükten kalkmasının ardından hazırlanan yeni istihdam paketi EKK’da görüşüldü. Paket yakın bir gelecekte Başbakan’a sunulacak ve son kararı Başbakan verecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketinin geçtiğimiz pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) görüşülerek Başbakan’a sunulacak hale geldiğini açıkladı. Bakan Çelik, 9 başlıkta verilen istihdam desteklerinin 4 başlıkta devamının öngörüldüğünü belirterek, "6 bölge teşviki, kadın, özürlü ve genç teşviki şeklinde 4 başlıkta Başbakan’m takdirine sunuldu" dedi. Kadın, engelli ve genç desteğine devam 5084 Sayılı Teşvik Kanununun süresinin 31 Aralık 2012’de sona ermesi ile birlikte bu teşviklerden yararlanan işletmelerde istihdam noktasında yaşanabilecek bir gevşemeyi de dikkate alarak bir çalışma yaptıklarını kaydeden Çelik, kadın, engelli ve genç istihdamına dönük teşviklerin devam edeceğini söyledi.
Meclis’te bir grup gazetecisinin sorusunu yanıtlayan Çelik, 5084 Sayılı Teşvik Kanunu’ndan yararlanarak hayata geçen işyerleri ile son teşvik düzenlemesiyle uygulamaya konulan 6 bölge teşviki çerçevesinde hayata geçen işyerleri arasında bazı bölgelerde istihdam açısından ciddi sorun oluşturabilecek farklılıklar oluştuğunu belirterek, "5’inci ve 6’ncı bölgede 31 il var. Bu iller ağırlıklı olmak üzere bir değerlendirme yapalım ki orada oluşan istihdam devam etsin çünkü orada işçi işveren primleri ile ilgili yoğun destek var.
Eğer konu tümüyle değerlendirilmezse 5084 içerisindeki yatırımlarda bir istihdam gevşemesi olabilir düşüncesiyle bir çalışma yapıp Başbakan’a arz edecek hale getirdik" diye konuştu. İvedilikle devreye girecek Kadın, engelli ve gençlere ilişkin istihdam desteklerinin devam edeceğini kaydeden Çelik, "9 başlıkta istihdam desteği vardı, biz bunları 4 başlığa indiriyoruz. Süresi dolanlar, işlevini kaybeden, işsizlik fonundan sağlanan destekler var. 9 istihdam desteğinden artık yararlanıcısı kalmamış ya da süresi dolmak üzere olanlar var.
Bunun gibi devamında fayda görülmeyen teşvikleri kaldırıyoruz ve 4 başlığa indiriyoruz" dedi. Çelik, yeni istihdam paketini çok hızlı bir şekilde uygulamaya koymayı hedeflerini söyledi. ‘Çocuk teşviki istihdama olumsuz yansımamalı’ Hükümetin nüfus artış hızını artırmak için gündemine aldığı ‘çocuk teşviki’ konusunda da açıklamalarda bulunan Çelik, Bakanlık olarak bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını ancak henüz ilgili bakanlarla bir araya gelmediklerini söyledi. Türkiye’de nüfusun yaşlanmaya başladığını 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 7.5’i bulduğunu kaydeden Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu’nun yapıldığı 4 yıl öncesinde bu oranın yüzde 6.2 olduğunu hatırlattı. Çelik, "Çok hızlı bir gidiş var bunun önlemim almamız lazım.
Sayın Başbakan’ım bu konudaki çıkışı çok bilimsel ve anlamlı, boşa değil" diye konuştu. Ancak çocuk teşvikinin istihdamı olumsuz etkilememesi gerektiğini kaydeden Çelik, kadının işgücüne katılım oranının yüzde 27’lerden yüzde 31’lere ulaştığını ve bu oranları yakalamanın kolay olmadığını söyledi. Çelik, "Çocuk teşviki kadın istihdamını artıracak şekilde olmalı. Bu çok tartışılacak bir konu, kamu için değil ama özel sektör için sorunlu. Çocuk önemli ama endüstriyel ilişkilerde sorun oluşturmamalı. Ben bu konudaki bir teşvike olumlu bakıyorum ama istihdama nasıl yansıyacağı önemli" dedi.
Bakanlık olarak bu konuda her türlü hesabı yaptıklarını ve konuyu tüm boyutuyla ele alan bir çalışma yaptıklarını kaydeden Çelik, "Çocuk teşvikinde kreşten tutun da doğum iznine kadar her türlü hesabı yaptık. Eğer istihdama olumlu yansımazsa o zaman önümüze başka sorunlar gelecek. Bu kez neden kadm istihdamı düştü diyecekler. Bu dengeyi iyi kurmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.