İŞTE KÜRSÜ GASPINI ENGELLEDİĞİNİ SÖYLEYEN VEKİL
15 yıl Hak-İş başkanlığı yapan, kıdem tazminatı, sosyal güvenlik yasası tartışmalarında hükümeti destekleyen, 1 mayıslardan uzak duran, milletvekili olduktan sonra sendikanın son model mercedes aracına binmeyi sürdüren ve vekil maaşlarını artırmak için kulis yapan Meclis´in son kabadayısının portresi…
Meclis kürsüsünde CHP Milletvekili Kamer Genc’i ittiği için eleştirilen AK Parti Çorum Milletvekili ve eski sendikacı Salim Uslu, ‘kürsü gasbı’nın ardından göreve çağrıldığını söyledi
TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün AK Partili idare Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu, birkaç ay önce kalp ameliyatı geçiren 71 yaşındaki CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genc’i kürsüden iterek uzaklaştırmasıyla Türkiye’nin gündemine oturdu.
HABERTÜRK, TBMM’nin yeni yüzlerinden biri olsa da sendikacılığıyla bilinen Salim Uslu’yu mercek altına aldı.
1955’te Çorum’da dünyaya gelen Uslu, memleketinden Ankara’ya amcasının yanına okumak için gitti. Ankara’da imam hatip lisesini bitiren Uslu, 1976’da sendikacılığa başladı, Öz Gıda İş’te Genel EĞİTİM Sekreterliği yaptıktan sonra 1995 yılında, Refah Partisi’nden milletvekili seçilen Necati Çelik’in yerine Hak-Iş Genel Başkanı oldu.
15 YIL BAŞKANLIK YAPTI
12 Haziran seçimlerinde aday olmak için görevden ayrıldığı güne kadar 15 yılı aşkın süre bu koltukta oturdu. Hak-İş’in başında olduğu dönemde, Genel Sağlık Sigortası, Kıdem Tazminatı, Sosyal Güvenlik Yasası’na ilişkin tartışmalarda hükümetin yanında yer aldı. Çoğu zaman işçisini diğer sendikalarla birlikte sokağa dökmedi. 1 Mayıs’larda uzun süre meydandan uzak durdu.
JAGUAR DEĞİL YA!
Hak-Iş Başkanlığı yaptığı yıllarda, Türk-Iş ve DlSK ile tartışmaları dışında bir de Mercedes olayıyla gündeme geldi. 2009 yılında, 2008 model Mercedes S 320 model araca binince, "Güvenli arabaya binmek benim de hakkım. Sonuçta Jaguar değil ya!" diyerek kendini savundu. Arabanın Hak-Iş’e bağlı bir sendika tarafından kendisine hediye edildiğini belirtti, "Bu kimi ilgilendiriyor" diye meydan okudu.
VEKİL-SEN BAŞKANI!
Uslu, Meclis’e adım attıktan sonra milletvekilleri için Meclis koşullarının yetersizliğini gündeme taşımaya başladı. Milletvekili arkadaşlarıyla sohbetleri sırasında odaların, maaşların, emekli maaşının yetersizliğinden yakındı. TBMM Başkanlık Divanı’na, Meclis’in ödediği iki maaş tutarı (yaklaşık 22 bin lira) telefon faturası limitini dolduramayan vekillere, arada kalan tutar kadar uçak bileti ya da bu akaryakıt verilmesini önerdi. Bunun ardından AK Parti kulisinde sendika kökenli olması nedeniyle "Vekil-Sen fahri başkanı!" ilan edildi.
‘DUYGULARIMI KULLANIYORUM’
Uslu, bir süre önce HT Ankara’ya verdiği röportajda, kendisini şöyle anlatıyordu:
"İranlı sosyolog Ali Şeriati’nin bir sözü vardır; insan olmak niteliktir. Kim daha çok insansa onun derdi vardır. Meclis dışında olmakla içinde olmak arasında bu anlamda bir fark yok. Mekân farklı ama insan olmaktan kaynaklanan bir fark yok. Eğer, başkalarının derdiyle dertleniyorsanız, yani ‘diğerkâmlılığınız’ varsa hep aynı oluyorsunuz. Ben buna diğerkâmlı diyorum. Bunun tersi de ‘hodgamlık’ oluyor. Yani başkalarının derdini görmezden gelene böyle diyorum ben. Diğerkâmlılığınız varsa derdiniz çok oluyor her zaman. Hassasiyeti olan insan dışarıda da hassas oluyor. Hodgam dışarıda da hodgam içeride de hodgam oluyor. Ben sadece aklımı kullanmıyorum, duygularımı da kullanıyorum."
BEN GÖREVİMİ YAPTIM
Meclis idare Amiri Salim Uslu, Genel Kurul’da Kamer Genc’i ittikten sonra yaşanan arbedenin ardından oturuma ara verilince kuliste partili milletvekili arkadaşlarının kutlamalarını kabul etti. Bu sırada gazetecilerin soruları üzerine Uslu, "Lüzumsuz kaba konuşmalar olunca ben de görevimi yaptım" diye kendini savundu. Uslu, AK Parti’nin oylarıyla ‘kınama’ cezasından kurtuldu ama görüntüler nedeniyle çok tepki alınca bu kez de basını suçladı. Uslu dün yaptığı açıklamalarda, oturumu yöneten başkanın kendisin defalarca göreve çağırdığını belirterek, ortada kürsü gasbı olduğunu ifade etti.