Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
13 Nisan 2020
İŞ’TE KORONA ÖNLEMİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü pek çok sektör için koronavirüse karşı tedbirleri kılavuz halinde yayımladı. İşte önlemler…

İŞ’TE KORONA ÖNLEMİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü pek çok sektör için koronavirüse karşı tedbirleri kılavuz halinde yayımladı. İşte önlemler…

Koronavirüse karşı işyerlerinde yeni bir çalışma düzeni şart. Eski çalışma dinamikleri ile bu süreci ve sonrasını düşünmek mümkün değil.
 
Bu nedenle işverenlerin işyerlerinin güvenli hale getirilmesi için alması gereken tedbirler var. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü bu çerçevede pek çok sektör için bu süreçte alınabilecek tedbirleri kılavuz halinde yayımladı.
 
Çağrı merkezleri, marketler, eczaneler, kargo dağıtım şirketleri ve yapı işleri ile ilgili olarak hazırlanan spesifik kılavuzlar var. Bunların dışında ise genel olarak alınması gerekli tedbirler soru – cevap şeklinde işverenlerin bilgisine sunulmuş durumda.
 
‘FIRSAT’ KOMİSYONCULARI İŞ BAŞINDA, AMAN DİKKAT
 
Koronavirüsle tüm dünya gibi bizde de ekonomi sarsıldı. İşyerleri çalışanları işsiz bırakmamak adına her yolu deniyorlar. Devletimiz “kısa çalışma ödeneği”, gelir transferli “ücretsiz izin”, “fesih yasağı” gibi tedbirlerle  işyerlerini koruma altına alıyor ve çalışanları işsizlik tehlikesine bırakmıyor.
 
Bakanlık çalışıyor
 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her gün yeni bir tedbir açıklayarak, zor günlerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Bakan Selçuk başta olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarını takdir etmek gerek.
 
Ne var ki, bazı fırsatçılar işverenlerin kapısını çalarak, kısa çalışma ödeneğini o işletmeye alma konusunda komisyonculuk faaliyetine girebiliyor.
 
Devletin vermiş olduğu, işvereni ve istihdamı korumaya odaklı bir uygulamadan komisyon talep etmek hiçbir ahlak kuralıyla ifade edilemeyecek boyutta. Bu fırsatçılara prim vermeyelim.
 
BÜTÜN İŞYERLERİNDE TEDBİR ŞART
 
Market ve eczaneler salgın süresince çalışma şartlarının ağırlaştığı, riskin çok arttığı işyerleri. Ancak bunun dışında inşaat, tekstil gibi sektörlerde de çalışma düzeninde işçilerin iç içe olmaları dolayısıyla risk çok yüksek. Bu nedenle bütün işyerlerinde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu yönde işyerinde atılabilecek adımlar şu şekilde özetlenebilir.
 
1. Kovid-19 ile ilgili işyeri özelindeki tehlikelerin belirlenerek ayrı bir risk değerlendirmesinin yapılması veya mevcut risk değerlendirmesinin güncellenmesi gerekmektedir.
 
2. Çalışanların işyerinde nerede ve nasıl Kovid-19 virüsüne maruz kalabileceğine ilişkin değerlendirme yapılması, işyerinde işin özelliği nedeniyle yüksek risk altındaki çalışanların belirlenmesi, iş süreçleri ve çalışma şekillerinin değerlendirmeler sonucu yeniden planlanması.
 
3. Maruziyetin azaltılması için, özellikle yemekhane ve dinlenme alanlarında, sosyal mesafenin arttırılmasına ilişkin önlemlerin belirlenmesi,
 
4. Hasta kişilerin belirlenmesi ve izolasyonu için politikalar ve prosedürlerin belirlenmesi,
 
5. İşyerinde çalışanlara verilmek üzere Kovid-19 virüsüne karşı koruma sağlamaya uygun ve yeterli sayıda kişisel koruyucu donanım (KKD) tedarikinin planlaması.
 
Bu çerçevede atılacak adımlar sonrasında işyerlerinde çalışma düzeninin gerektirdiği tedbirler alınarak salgın süresince işyerinin sağlık ve güvenlik koşulları en üst seviyede sağlanmalıdır.
 
1) 1 – 2 haftada bitmez, işler değişmeli
 
Koronavirüs dünyada yaşantı biçimini değiştirdi. Bu değişim şu an olağanüstü bir durum olarak varlığını sürdürüyor.
 
Ancak şu açık ki, bu yaşanan olağanüstü durum hemen bir ya da iki hafta içerisinde bitmeyecek. Bu nedenle işverenlerin eski çalışma düzenini sürdürerek işyerinde tedbir almak yerine, bu olağanüstü durumun gerektirdiği şekilde bir çalışma biçimi benimsemeleri gerekiyor.
 
2) Online sipariş alın, korumalı alan kurun
 
Uzaktan çalışma alternatifleri değerlendirilmeli, vardiyalı çalışma biçimine dönerek daha az kişinin işyerinde var olması sağlanarak işlerin yürütülebilirliği denenmeli. Örneğin market ve eczaneler online sipariş sistemini kurmayı düşünmeli. Halihazırda pek çok marketin online siparişleri cirolarının önemli bir bölümünü kapsıyor.
 
Bu sistemi olmayan marketlerde bir an önce destek almalı ve müşterilerini online siparişe yönlendirecek kampanyalarla marketlerdeki yoğunluğu azaltmalı.
 
Bu yönde tedbirler çalışanların sağlığının korunması için etkili olacaktır. Eczaneler de bu süreçte internetten müşterilerine hizmet vermeyi düşünmeliler.
 
Eczanelerdeki bulaş riskinin ne kadar yüksek olduğu ortadayken, müşterilerine korumalı alanlarda, örneğin gişe sistemi ile mümkün olan en az temas sağlanacak biçimde ya da online olarak hizmet vermek eczacıların sağlığının korunması açısından çok önemli.

3) Market arabası ile kasa bandı…
 
Salgın süresince marketler ne yazık ki yayılımın en çok gerçekleştiği yerler arasında. Pek çok kişinin temas ettiği market arabaları ve sepetleri, sepete koyulup alınmayan, kasa bandında kalan ürünler maalesef virüsün yayılımını hızlandırıyor.
 
Bu çerçevede bugüne kadar marketlerde pek çok tedbir alındı.
 
Sebze ve meyvelerin seçtirilmeden alınması, marketlerin kapanış sonrası dezenfekte edilmesi gerekliliği gibi tedbirler riski azalmak için yürürlüğe konuldu. Bunların dışında da tedbirlerin alınması şart.
 
4) Çalışanlara maske verilmeli
 
Marketlerde çalışanların azami seviyede korunması gerekiyor. Bunun için maske, eldiven ve yüz siperliğinin çalışanlara verilmesi ve ekipmanın deforme olması halinde yenilenmesi şart. Kullanılmış maske, siperlik ve eldivenlerin de uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor.
 
Çalışanlara maske ve eldivenlerin doğru kullanımı konusunda bilgi verilmesi, gerekirse bu yönde eğitime tabi tutulmaları sağlanmalı. Eski alışkanlıkları devam ettirerek bu yeni durumu uzatmak herkes için tehdit doğuruyor.

5) POS cihazı temizliği
 
Market gibi dışarıdan çok sayıda müşterinin işyerine girdiği yerlerde, giriş – çıkışlarda ve bazı noktalarda el dezenfektanları bulunmalı ve müşterilerin kullanımı sağlanmalı.
 
Market arabaları, sepetler, raf ve POS cihazı gibi ekipmanlar düzenli aralıklarla dezenfekte edilmeli. Bu sayede işyerinde çalışanların ve müşterilerin sağlığı korunabilecektir.
DİĞER HABERLER
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

1 Mayıs emeğin, alın terinin, barışın, demokrasinin ve güvenli bir gelecek için dayanışmanın, yardımlaşmanın günüdür. Bu gün o gündür.

TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR
TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikaların işverenlere açtıkları yetki davasında mahkemelerin uzun sürmesini eleştirerek “Mahkeme 7 sene sürüyor. 7 sene sonra ne iş yeri kalıyor, ne sendika kalıyor, ne bir şey kalıyor” dedi.

KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ
KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ

Ticaret Bakanlığı kanatlı eti ihracatına kısıtlama kararı aldı. Son dönemde fiyatlarıyla tartışma konusu olan beyaz et tarafında ihracat kısıtlaması için düğmeye basıldı.

1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ 51.Cumhuriyet Hükümeti (II.Çiller Hükümeti) 5.10.1995-30.10.1995 tarihleri arasında, 52. Cumhuriyet Hükümeti (III.Çiller Hükümeti) 30.10.1995-6.3.1996 tarihleri arasında görevdeydi. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçiminde oyların yüzle 21,4’ünü alan Refah Partisi 158 milletvekili çıkardı. ANAP’ın oyu yüzde 19,6 (132 milletvekili) ve DYP’nin oyu yüzde 19,2 (135 milletvekili) düzeyinde kaldı. DSP oyların yüzde 14,6’sını (76 […]