İSPANYA’DA 8 YIL ARADAN SONRA GENEL GREV
İSPANYA´DA 8 YIL ARADAN SONRA GENEL GREV
İspanya grevde yalnız değil. Avrupa’nın dört bir yanında sendikalar kemer sıkma politikalarına karşı mücadele kararı aldılar. Aralarında İrlanda, İtalya ve Portekiz’in de olduğu 12 ülkede protesto eylemleri düzenleniyor.
İspanya’da halkın tepkisini çeken Zapatero hükümeti, son üç on yılın en yüksek bütçe kesintisilerini gerçekleştirdi, iş güvencesini zayıflatan adımlar attı.
Sermaye çevreleri bütçe açığının kapatılması ve büyümeyi hızlandırması yönünde İspanyol hükümetine baskı yapıyor.
Grevin metal sektöründe de etkili olduğu bazı fabrikalarda işçilerin tamamının iş bıraktığı belirtiliyor. Öte yandan ülkenin en büyük petrol şirketi Repsol YPF SA, rafinerilerindeki üretimin grevden etkilenmediğini açıkladı.
Madrid’de gazette bayiilerinen kapalı olduğu, açık olanlarda ise gazette bulunmadığı belirtiliyor. Şehirde pek çok hatta otobüslerin de çalışmadığı belirtiliyor. Ayrıca tren seferleri de birkaç istisna dışında yapılmıyor.
İberia Havayolları uçuşlarının yüzde 35’ini gerçekleştirdiğini açıkladı.
Sendikalar temizlik işçilerinin de greve büyük destek verdiğini belirttiler.
Zapatero işçileri nasıl çileden çıkardı?
Kemer sıkma önlemleri kapsamında Haziran ayında kamu emekçilerinin maaşlarını yüzde 5 oranında kesen Zapatero hükümeti, en düşük emekli ücreti dışındaki emekli ücretlerini ise 2011 yılı için dondurdu. Yüzde 11.1 ile geçen yıl avro bölgesinin en büyük üçüncü bütçe açığına sahip olan İspanya’da hükümet bu oranı 2011 yılında yüzde 6’ya indirmeyi istiyor.
Hükümetin bütçe tasarısı yarın parlamentoda görüşülecek ancak Zapatero liderliğindeki sosyalistlerin parlamentoda çoğunluğu bulunmuyor.
Hükümet grevin ekonomi politikalarında bir değişiklik yaratmayacağını, iş kanununda yapılmak istenen değişiklikte ısrarcı olduklarını açıklayarak greve giden işçileri engellemeye çalıştı.
Ülkede 8 Haziran’da kamu sektöründe greve gidilmiş, hükümet greve katılma oranının yüzde 12 olduğunu öne sürerken, sendikalar katılımın yüzde 75 civarında olduğunu belirtmişlerdi. OECD rakamlarına göre İspanya’da sendikalaşma oranı yüzde 14. Bu oran Yunanistan’da yüzde 24, İtalya’da ise yüzde 33