İŞKOLU BARAJI YÜZDE 1’E İNDİ
İşçi sendikalarının toplu sözleşme yapması için aranan işkolu barajı yüzde 3´ten yüzde 1 ´e indirildi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasada kabul edilen önergeyle Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nda değişiklik yapıldı. Önergeyle işçi sendikalarında yüzde 3 olan işkolu barajı yüzde 1 ‘e indi.
Buna göre işçi sendikaları kurulu bulundukları işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde 1 ‘inin üyesi bulunması şartıyla toplu iş sözleşmesinin kapsamında girecek işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olacaklar.
Düzenlemeyle birlikte bir işkolunda çalışan işçilerin yüzde 1 ‘inin tespitinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından her yıl ocak ve temmuz aylarında yayımlanan istatistikler esas alınacak.
Söz konusu istatistiklerde her bir işkolundaki toplam işçi sayısı ile işkollarındaki sendikaların üye sayıları yer alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada işkolu barajının daha önce yüzde 10 olduğunu anımsattı.
Sendika yasasıyla yapılan değişiklikle işkolu barajının kademeli olarak yüzde 3 ‘e kadar yükselmesinin kabul edildiğini belirten Çelik, "Bu akla, mantığa çok uygun bir düzenleme değildi. Ama sosyal taraflarla, işçi, işverenle bu yasanın acilen çıkması gerektiği için uzlaşabildiğimiz nokta bu şekildeydi" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan İstatistikte, 680 bin 594 memurun hiçbir sendikaya üye olmaması sendikaları harekete geçirdi. Sendikasız memurları üye yapmak için sendikalar yeni strateji geliştiriyor.
Resmi Gazete’de, 4 Temmuz’da yayımlanan tebliğe göre, 2 milyon 270 bin 558 kamu görevlisinden 1 milyon 589 bin 964 ü sendika üyesi olup, sendikalaşma oranı yüzde 70 olarak gerçekleşti. Memurların; sendika aidatı, sendikaların ideolojileriyle anılmama düşüncesi ve üye olduğu sendika nedeniyle yöneticilerinden mobbing görme korkusu nedenleriyle sendikalara üye olmadıkları belirtiliyor.