İŞÇİYE ÖLÜM DÜŞTÜ
İş sağlığı ve güvenliği tasarısının yürürlüğe girmesi iki üç yılı bulacak.
Emekçi üç yıl daha ölecek
Çalışan, ‘tehlike önlenemez hale gelince’ işyerini terk edebilecek
Yıllardır çıkarılması beklenen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı sonunda TBMM’ye sunuldu ancak düzenlemenin çok sayıda iş kazasının meydana geldiği işyerlerinde 2-3 yıl sonra uygulanması öngörüldü. İş sağlığı ve güvenliği hizmetinin şirketlere bırakıldığı tasarıda, çalışanlara da yükümlülükler getirildi. Buna göre, çalışanlar “kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlü” olacak. Tehlike ile karşı karşıya kalan çalışan önce işverene bildirecek. İşveren izin verirse çalışmaktan “kaçınabilecek”. Çalışan ancak “ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez hale gelmesi” durumunda işyerini hemen terk edebilecek.
Tasarıda, “Çalışanların yükümlülükleri”ne de yer verildi. Tasarıda çalışanların diğer yükümlülükleri şöyle sıralandı:
a) Çalışan işyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemekle,
b) Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumakla,
c) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlikte ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisine haber vermekle, yükümlü.
Yasa, 1 ila 9 çalışanı bulunan işyerlerinden; çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra, diğerlerinde üç yıl sonra yürürlüğe girecek.