İŞÇİNİN YASASI RAFTA
Sendika barajını yüzde ve düşüren tasarı el birliğiyle Meclis´te bekletiliyor.

Sendikaların işyerlerindeki yetki başvuruları için bir an önce çıkmasını istedikleri "Toplu tş İlişkileri Yasa Tasarısı" işadamlarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da takıldı.
İşadamlarının işkolu barajını yüzde 10’dan yüzde 1 ‘e düşürdüğü için karşı çıktıkları tasan hakkında Başbakan Erdoğan’ın da "beklesin" dediği öğrenildi. 2821 sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 sayılı Toplu iş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nı tek bir metinde birleştiren "Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı"nın en önemli düzenlemesi ise, bir sendikanın bir işkolunda toplusözleşme imzalayabilmesi için aşması gereken barajı yüzde 10’dan yüzde 1 ‘e düşürüyor olması.
Türk-İş düzenlemeyi bu haliyle kabul ediyor. DlSK ve Hak-İş ise barajın tamamen kaldırılmasını istiyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de baraj lan örgütlenme özgürlüğüne engel olarak görüyor.
İş dünyası barajın en az yüzde 5 olmasını istiyor. İşadamlannın özellikle ekonomi alanındaki bakanlara da tasanya ilişkin eleştirilerini sık sık ilettikleri biliniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ise yasanın çıkmasını istediği, ancak diğer bakanlıklann muhalefetini aşamadığına dikkat çekiliyor. Yeni yasa çıkmadığı için de şu anda sendikalara yetki başvurulan sonuçsuz kalıyor. CHP istanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, işadamlannın tasanya "direndiklerini" söyledi.
ILO’nun da itirazlan bulunduğuna işaret eden Çelebi, "Yasa çıkmayacak. Hükümet biz yasayı Meclis’in gündemine getirdik, çıkmadı diyecek" dedi. Çelebi, konuyu Meclis gündemine de taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çelebi, Çalışma Bakanlığı’nın işyerlerinde örgütlenen ve yetki isteyen sendikaların yetki başvurulannı istatistiklerin yayımlanmamasını gerekçe göstererek göndermediğine, geciktirdiğine ilişkin bilgiler aldıklannı belirtti. Bakanlığın 2010 yılından bu yana çalışma istatistiklerini yayımlamayı ertelediğine işaret eden Çelebi, Çelik’in 2011 Temmuz’da toplantıya çağırdığı üçlü danışma kurulunda, temmuz ayında yayımlanması gereken çalışma istatistiklerinin son kez 2012 yılına kadar ötelendiğini, bu tarihe kadar 2821 – 2822 sayıh yasalarda değişikliklere ilişkin yasanın TBMM’den geçirilerek işkolu barajının düşürüleceğini taahhüt ettiğine dikkat çekti.