İŞÇİNİN İŞYERİYLE BAĞI KOPARILACAK
Sendikaların itiraz ettiği, ´kiralık işçi´ düzenlemesine ilişkin taslakta sona gelindiği basına sızdı.

Sendikaların itiraz ettiği, ‘kiralık işçi’ düzenlemesine ilişkin taslakta sona gelindiği basına sızdı. Taslak yasalaşırsa işçiyle işyeri arasındaki bağ kopuyor. Kölelik büroları olarak adlandırılan işçi bürolarına bağımlı olan işçilerin, sendika, grev, kıdem tazminatı, güvenceli iş gibi birçok hakkının yanı sıra iş seçme özgürlükleri de olmayacak. Yani kölelik bürolarına bağımlı işçiler, emir üzerine, bir gün temizlikçi, başka gün güvenlikçi ya da kurye olarak mecburi olarak görevlendirilebilecekler. AKP uzun süredir gündemde olan "kiralık işçi" düzenlemesini hayata geçiriyor. Bu durumda fabrikalar rahatça kiralık işçi alımı yapabilecekken, DİSK düzenlemenin kölelik düzenlemesi olduğunu açıkladı.
DÜZENLEME NELERİ İÇERİYOR?
AKP’nin güvencesiz ve esnek çalışma koşullarını arttıracak olan kiralık işçi düzenlemesinin basma yansıyan bazı maddeleri şöyle:
»İşçisi hastalanan, izne çıkan, askere giden, göz altına alınan, siparişi artan patron, işçi kiralayabilecek. Patronlar rahatlıkla bu düzenlemeyi istismar edebilecekler.
»İşçinin herhangi bir nedenle iş görme edinimini yerine getirememesi veya işletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması durumunda ‘işçi kiralanabileceği’ belirtiliyor. Kağıt üzerinde hukuka uydurma uygulamaları açısından patronlar için elverişli bir düzenleme.
»Aralıklı olarak gördürülen kısa süreli işler ile işletmenin günlük işlerinden sayılmayan veya iş güvenliği bakımından acil olan ya da mevsimlik işlerde;
»Temizlik işlerinde ve evde görülen hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinde de geçici iş ilişkisi kurulabileceği öngörülüyor. Oysaki Uluslararası Çalışma örgütü ev işçilerinin, çalışma koşullarındaki zorluklara dikkat ederek, yakın bir zamanda yeni bir sözleşmeye imza atmış ve bu konuda ülkelerden düzenleme yapılmasını talep etmişti. .
»Mevcut yasadaki "İşçiyi geçici olarak devralan işveren grev ve lokavt aşamasına gelen bir toplu iş uyuşmazlığının tarafı ise, işçi grev ve lokavtın uygulanması sırasında çalıştırılamaz" hükmü yeni taslakta bulunmuyor. Söze gerek yok grev kırıcılığı serbest.
»Taslak, ıoo’ün üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerinde kiralık işçi sayısını, yüzde 20 ile sınırlandırıyor. Ancak ıoo’ün altında işçi çalıştıran işyerleri için herhangi bir sınır öngörülmüyor. Uzmanlar zaten taşeron sistemiyle yüzün üstünde neredeyse işçi çalıştıran işyerinin kağıt üstünde kalmadığını belirtiyor.
»Mevcut yasada geçici iş ilişkisi süresinin 6 ayı geçemeyeceği, gerekli durumlarda bu sürenin 2 kere uzatılabileceği hükmü bulunuyor. Ancak taslak işçi kiralama süresini 3 aya düşürüyor. Sözleşmenin 6 ayı geçmemek üzere en fazla 3 defa yenilenebileceği öngörülüyor. Taşeron çalışanlara devlet kurumları bile sürekli işlerde çalışmalarına karşın prosedüre uydurup her yıl yeni sözleşmeleri, kağıt üzerinde taşeron şirketin adını değiştirerek dayatıyor. Kiralık işçi düzenlemesiyle bu istismarın uygulanması daha da rahat bir hal alacak.