İŞÇİLİK ÜCRETİNDE BANGLADEŞ YERİNE ALMANYA’YA BAKMAKTA YARAR VAR
Bizde ihracat konusu tartışılırken devamlı olarak asgari ücret yükünün fazlalığı gündeme gelir.
Bizde ihracat konusu tartışılırken devamlı olarak asgari ücret yükünün fazlalığı gündeme gelir.
Bizde işçilik ücretleri devamlı olarak Bangladeş’inki ile karşılaştırılır. Bunun nedeni var. Çünkü biz Bangladeş’de ucuz işçinin ürettiği malları üretmeyi sürdürüyoruz. Biz Almanya’da üretilen malları üretmeye başlayamadık.
Önce iplik, sonra dokuma sektöründe işçilik ücretlerini Bangladeş’inki ile karşılaştırıyorduk.
Derken giyim sanayi için benzer karşılaştırma başladı.
Karşılaştırma yapılan ürünler, ihracat malları, emek yoğun, teknoloji gerektirmeyen ürünler, mallar.
Ne var ki, Bangladeş’de üretilen malları üreterek ihracatımızı geliştirme şansımız kalmadı. Ne var ki bu konuda da bir “Yumurta-tavuk” ilişkisi var.
Bangladeş’de üretilen malları ürettiğimiz sürece asgari ücretin fazlalığından şikayet edilecek. Çalışanlar mutsuz olacak. İşsizlik oranı yüzde 10’larda dolanacak.
Ne zaman ki Almanların ürettiğine benzer malların üretimine başlayacağız, o zaman hem ihracat artacak, hem işsizlik oranı gerileyecek, hem de asgari ücret yükselecek.
Bangladeş’in nüfusu 163 milyon. Nüfusun yüzde 90’ı Müslüman. Fakirlik diz boyu. Üç kişilik bir aile ayda 68 dolara hayatta kalabiliyor.
Asgari ücret ayda 68 dolar. Çalışanlar 100 dolara çıkarmak istiyor. O zaman işsizliğin artmasından korkuluyor.
Dünyanın alt gelir grubuna giyim eşyası satan büyük kuruluşları, giysileri Bangladeş’de üretiyor. GAP, H&M ve Wal-Mart bunların önde gelenleri.
Öte yanda bir Almanya örneği var. Almanya’da işçi ücretlerinin saatte 8.50 euroya çıkarılması tartışılıyor. Yaklaşık 12 dolar eder. Günde 90 dolar dolayında asgari ücret.
Bangladeş’de bir işçinin bir aylık ücretinden fazla.
Almanya’nın 2012 yılında ihracatı 1.097 milyar euro, ithalatı 909 milyar euro, ihracat fazlası 188 milyar euro (Yaklaşık 240 milyar dolar) oldu.
Ucuz işçi deposu Bangladeş’in 2012 yılı ihracatı 17 milyar dolar, ithalatı 24 milyar dolar, dış ticaret açığı 7 milyar dolar.
Demek ki işçiliğin ucuz olması tek başına ihracata dönük üretimin artmasına yetmiyor. Önce bunu bir yana yazalım.
Almanya ile Bangladeş karşılaştırılamaz, ikisi çok farklı denilecek. Doğrudur. Ama Avrupa Birliği içinde de benzer çelişkiler yok mu?
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin çoğu dış ticaret açığı veriyor. Asgari ücreti Almanya’ya göre düşük olanlar bile.
Almanya’nın durumu çok farklı. 2013 yılı ikinci üç aylık dönemde dış ticaret fazlası 61.7 milyar dolar olarak açıklandı. Demek ki yıllık fazlalık geçen yılın bile üzerine çıkacak.
Çok Avrupa ülkesinde işsizlik yüzde 10’un üzerinde iken Almanya’da yüzde 5.2 oranında.
Almanya yüksek ücrete rağmen, talebi olan, ihracat şansı olan mal üretiyor. Üretilen mallar teknoloji yoğun mallar olduğu için yüksek işçilik yükünü kaldırıyor.
Görülüyor ki, işçilik ücreti tek başına ihracata dönük üretimin artmasını sağlayamıyor.