İŞÇİLER AMCOR’DA GREVE ÇIKTI
Basın-iş Sendikası üyesi matbaa ve ambalaj işçileri Amcor´da şalteri indirdi. Pazartesi Darphane işçilerinin grevi bekleniyor. Tekstil işçileri Sendikası ve Teksif Sendikası da birer açıklamayla grevin kapıda olduğunu söyledi.
Fabrikalardan grev sesi yükseliyor Basın-İş Sendikası üyesi matbaa ve ambalaj işçileri, dün Tekstil işçileri de greve hazırlanıyor. Hem DİSK/Tekstil Amcor Flexibles fabrikasında şalteri indirdi. Pazartesi günü İşçileri Sendikası, hem de Türk-İş/Teksif sendikaları, dün de Darphane işçilerinin greve çıkması bekleniyor.yaptıkları açıklamalarda grevin kapıda olduğunu söyledi.
Türk-İş’e bağlı Basın-İş Sendikası üyesi Amcor işçileri, toplu sözleşmeden kaynaklı uyuşmazlığın yapılan görüşmelere karşın çözülememesi sonucunda, dün greve çıktı. Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı ve Tuzla’da bulunan Amcor Flexibles İstanbul Ambalaj Fabrikası’nda başlayan greve, işçilerin tamamı katıldı. Dün öğlen yapılan basın açıklamasına Sendikal Güç Birliği Platformu üyesi diğer sendikalardan, Basın-İş’in örgütlü olduğu diğer işyerlerinden de destek geldi. Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, burada yaptığı konuşmada, bir yıl süren görüşmelerde sendikaya enflasyonun altında bir ücret artışı önerildiğini söyleyerek, "Bizim talebimiz insan onuruna yaraşır bir ücret almak. Bu taleplerimiz karşılanmadığı için greve çıkıyoruz" dedi.
‘İKTİDARDAN DESTEK ALIYORLAR’
Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer de soL gazetesine yaptığı açıklamada, işçilerin hak ettiği ücret ve sosyal haklarla, patronun teklifinin arasında uçurum olduğunu vurguladı. Dinçer, işçilerin, alınterinin karşılığını almak için greve çıktığını belirterek, patronların iktidardan aldığı destekle işçilerin hakkım gasp ettiğini söyledi. Uluslararası bir firma olan Amcor’da, 2012 yılı Temmuz ayından bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış ve grev kararı alınmışü. Sendika ile fabrika yönetimi arasında yapılan son görüşmelerde, sendika teklifini ilk yıl için 400 lira seyyanen zam, ikinci yıl için ise enflasyon artı 60 lira zam olarak yeniden düzenlerken, patron da ilk altı ay için yüzde 2,25, ikinci altı ay için yüzde 4,25 zam önermişti.
DARPHANE İŞÇİSİ DE PAZARTESİ GREVE ÇIKIYOR
Sendikanın örgütlü olduğu Darphane Genel Müdürlüğü’nde ise Pazartesi günü saat 14.00’te grevin başlaması bekleniyor. Ücret ortalaması bin 562 Ura olan Darphane’de, Türk-İş tarafından kamu işyerleri için imzalanacak protokole ek olarak ilk yıl için yüzde 20 iyileştir me talep eden Basın-İş, işyerindeki baskıların da durmasını istiyor. Darphane işçileri uzun süredir, toplu sözleşmeye aykırı olarak kendi işlerinden başka işte çalıştırılmak, sürgün, baskı gibi sorunlar yaşıyor. Fabrika yönetimi ise işçileri grev olması durumunda Darphane’nin kapatılacağı ya da özelleştirilece ğini söyleyerek tehdit ediyor. 20 bin tekstil işçisi için uyuşmazlık tutuldu DİSK’e bağlı Tekstil işçileri Sendikası tarafından dün yapılan açıklamada, sendikanın çeşitli işyerlerinde sürdürdüğü toplu sözleşme görüşmelerinin patronların tutumu nedeniyle uyuşmazlıkla sonuçlandığı belirtildi. Verilere göre, sektörün 2009 yılından bu yana en parlak dönemini yaşadığının belirtildiği açıklamada, buna karşın patronların işçileri yine karanlık bir hayat dayatmak istediği vurgulandı.
DİSK Tekstil Sendikası, Adana’da kurulu SASA işyerinde grev kararını astığını, Türkiye Tekstil Sanayi işverenleri Sendikasfyla (TÜTSİS) sürdürülen 23. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını ve greve doğru adımlar atıldığını, Kayseri Şeker Fabrikaları’na bağlı Gaziantep’te kurulu Pankent Ambalaj’da arabulucu aşamasına geçildiğini bildirdi. Türk-İş’e bağlı Teksif Sendikası da dün yaptığı açıklamada, 12 bin tekstil işçisi için grevin kapıda olduğunu söyledi. Türk-İş Genel TEŞKİLATlandırma SEKRETERİ ve Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, yaptığı açıklamada, Teksif Sendikası ile TÜTSİS arasında yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından grev kararı alındığını belirterek, "Diğer konfederasyonlara üye işçilerimizi de hesaba katarsak, sözleşmeden yararlanacak işçi sayısı yaklaşık 20 bindir. Sözleşme yapılacak sanayi kuruluşları arasında, Altınyıldız, Bahariye Mensucat, Vakko, Akın Tekstil, Kordsa, Karsu, Levi -Strauss, işbir, Söktaş, Orta Anadolu, Yunsa ve Saray Halı gibi büyük işyeri ve işletmeler vardır" dedi. Irgat’ın verdiği bilgilere göre, sözleşmede, sendika ortalama yüzde 15 ücret artışı talep etmiş, TÜTSİS ise TÜİK tarafından açıklanan altı aylık enflasyon oranı dışında herhangi bir ücret müzakeresine girmemişti.