Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Mayıs 2018
İŞÇİ YATAĞI FABRİKALARINA SAHİP ÇIKTI

İşçi kenti Gebze, özelleştirmeye karşı tepkilere sahne oldu. Seçim arefesinde kutlanan 1 Mayıs´a katılan binlerce işçi, ellerindeki Türk bayrakları ve sendika flamalarıyla Kent Meydanı´nı coşkuyla doldurdu

İŞÇİ YATAĞI FABRİKALARINA SAHİP ÇIKTI
İşçi kenti Gebze, özelleştirmeye karşı tepkilere sahne oldu. Seçim arefesinde kutlanan 1 Mayıs’a katılan binlerce işçi, ellerindeki Türk bayrakları ve sendika flamalarıyla Kent Meydanı’nı coşkuyla doldurdu. Davul zurnayla çekilen halaylar renkli görüntüler oluştururken işçiler eşleri ve çocuklarıyla yoğun katılım sağladı.
 
Gebze Sendikalar Birliği’nin öncülüğünde Gebze Kent Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde işçiler alanı hınca hınç doldurdu. Etkinliğe bu yıl Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Yönetim Kurulu, Tez Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve EĞİTİM SEKRETERİ Mustafa Mesut Tekik, Birleşik Kamu-İş Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yeşildağ da katılım sağladı, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi. 
 
TALEPLER SLOGANLARDA 
 
Saat 9.30’da Trafo Meydanı’nda toplanarak Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen emekçiler alana büyük coşkuyla girdi. Yürüyüş boyunca isçiler, ellerinde taşıdıkları dövizlerle, attıkları sloganlarla kıdem tazminatı, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve sendikal örgütlenmeye ilişkin sorunlarını, taleplerini ifade etti. Emekçiler, "Şeker vatandır vatan satılamaz", "Sendikal hakkımız engellenemez", "Greve uzanan eller kinisin" sloganlarıyla hükümeti uyardı. 
 
İSTİKLAL MARŞI OKUNDU
 
Yürüyüşün ardından bütün katılımcıların alana ulaşmasıyla devam eden etkinlikte 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybeden emekçiler ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Alandaki tüm sendikalar adına Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz kürsüden emekçilere seslendi. "İnsanca yaşamak, alınterimizle ürettiğimiz değerlerden adil pay almak istiyoruz" diyen Akyüz, "Ancak iktidar bugün ülkemizin tüm değerlerini günübirlik kararlarla satıp savmakta, bir mirasyedi gibi davranmaktadır. Sermayenin çıkarları için şeker fabrikaları haraç mezat satılmaktadır. Anadolu’nun birçok kentine dağılmış olan şeker fabrikaları, vatandır satılamaz! Bu fabrikaların satışı, vatana ihanetle eşdeğerdir. Kamu kuruluşlarının satışından hemen vazgeçilmelidir" sözleriyle hükümeti uyardı. 

‘DEMOKRATİK İŞLEYİŞ TESİS EDİLMELİ’ 
 
Konuşmasında OHAL’in keyfi baskı ve yasakların, işten çıkarmaların bahanesi haline getirilmesine, bu yolla emek mücadelesinin önüne set çekilmesine karşı çıktıklarını belirten Akyüz, şöyle devam etti: "OHAL boyunca, başta metal işkolunda olmak üzere verilen birçok grev erteleme kararı fiili bir yasağa dönüşmekte, işçi sınıfının en temel mücadele silahı elinden alınmaktadır. Grev ertelemeleri, eylem yasakları ve sermayenin önünü açan uygulamalar, OHAL’in gerçek amacı olarak en yetkili ağızlardan defalarca dile getirilmiştir. OHAL derhal kaldırılmalı ve demokratik işleyiş bir an önce tesis edilmelidir!" 
 
‘TERCİHİMİZ CUMHURİYETTEN YANA OLACAK’ 
 
Akyüz, 24 Haziran seçimleri öncesinde emeğin sesini bu meydandan yükseltiklerine dikkat çekerek, "Mesajımız nettir: Seçimde emekçiler; tercihini demokrasiden ve Cumhuriyetimizin kazanmalarından yana yapacaktır. ‘Geliyorum’ diyen krizin faturasının emeğe kesilmesine karşı çıkılacaktır. Emekten ve adaletten yana politikalar desteklenecektir" ifadelerini kullandı. Geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığının her geçen gün arttığını söyleyen Akyüz şöyle konuştu: "Emeğin ekonomik büyümeden aldığı pay giderek azalmaktadır. Asgari ücret açlık ve yoksulluk sınırının bile altındadır. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi adil olmayan vergi politikalarıyla cebimizdekini de alıyorlar. 
 
‘ÖLMEK İSTEMİYORUZ’ 
 
İşçi sınıfını büyük bir cendere altına sokuyorlar. Kıdem tazminatımıza göz dikiyorlar. Güvencesizleştirme ve taşeronlaşma yaygınlaşıyor. Esnekleşme saldırısı, hız kazanıyor. Bu soranları çözdüğünü iddia eden kamuda taşeron düzenlemesinin, yeni mağduriyetlere ve kamuda ayrımcı uygulamalara yol açtığını hepimiz biliyoruz. Kamu emekçilerine performans dayatması ile güvencesizleştirme saldırısında düğmeye basıldığını görüyoruz. Bugün emekçilere kölelik koşullarında çalışma dayatılıyor. Bu nedenle her yıl, iş cinayetlerinde binlerce işçi kardeşimiz ölüyor. Artık fabrikalarda, tezgahlarda ve madenlerde bu teröre daha fazla kurban vermek istemiyoruz." 
 
GEBZE’de alanlarda olan işçi önderlerinin mesajlaro netti. Emekçilerin gasp edilen haklarına meydanlarda birleşerek karşı koymak gerektiğini belirten işçi önderleri, yaklaşan seçimde emek cephesinin tercihinin önemine vurgu yaptı.

İşçi önderleri: Yaklaşan seçimde emek cephesinin tercihi önemli
 
Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu: Gebze her zaman gerçek 1 Mayıslann kutlandığı, işçinin olduğu alan. Emeğin ve vatanın birliğini, bütünlüğünü savunan insanlar 1 Mayıs’ı kutlamak için buradalar. Ülkemizin çok ciddi sorunlan var. Bunun en önemlisi ülkemizin bağımsızlığıyla ilgili. Bütün kamu kuruluşlarının peşkeş çekildiği bir dönemdeyiz. Bunun yanında işçilerin kıdem tazminatı, taşeron işçilerinin kadro problemleri var. Sendikal örgütlenmenin önünde engeller var. İşverenin hegemonyası altında insanlar inim inim inliyor. Hep birlikte bunlan dile getirmemiz gerekiyor. Tabii ülkenin birlik ve bütünlüğünün tehlikede olduğu dönemde bizim farklı kutuplarda ayrışmak yerine gerçek anlamda bu ülkeyi seven insanlarla birlikte kucaklaşarak 1 Mayıs’ı kutlamamız gerekiyordu. Onun için biz Gebze meydanında birleştik.
 
Kristal-iş Gebze Şube SEKRETERİ Ünsal Civelek: İşçi olarak alanlardayız. Taşeron işçilerine kadro, atanamayanların atanması için taleplerimizi haykıracağız. . 6 milyona yakın işsiz var; iş cinayetleri, iş kazaları yaşanıyor… Sesimizi duyurmak için Gebze Kent Meydanı’nda 1 Mayıs’ı coşkuyla kutluyoruz. 
 
Tekgıda-İş Evyap İşyeri Temsilcisi Cemil Otlu: 1 Mayıs, emekçinin 150 yıllık mücadelesinin zirve noktası bizim için. İnsalnarın emeğinin, alınterinin çalındığı bir dönemde hakkımız olanı meydanlarda alamazsak, bir araya gelemezsek, örgütlü olduğumuz işyerlerinde de gücümüz zayıflıyor. Türkiye şu anda önemli bir dönüm noktasında, seçime gidiyoruz, işçilerin gasp edilmiş haklarının farkında olması gerekiyor. Şeker fabrikalannın özelleştirilmesi bizim için milli servetin kaybedilmesi demek. Belirli süreli sözleşme ile çalışmayı yaygınlaştınp kıdem tazminatını kaldırmak istiyorlar. Mücadele alanımız geniş. Çalınmış haklarımız o kadar çok ki, hangi birini söylesek; alt alta yazsak kitap olur.

İşçiden 1 Mayıs şiiri 
 
Tekgıda-İş Sendikasına üye işçilerden Sezai Karakurt, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’yle ilgili yazdığı "Emek" adlı şiirini kürsüden okudu. İşte o şiir: 
 
EMEK 
 
Asırlardır direniyoruz 
Geleceğimiz için yürüyoruz 
Meydanlardan sesleniyoruz 
El açmak değil hak istiyoruz 
 
İştir bizim teknemiz 
Bir ömür servetimiz 
Yoktur başka derdimiz 
Yegane tek sebebimiz 
 
Aşktır bizim ocağımız 
Çaresizlik dert ortağımız 
Bugünümüz yarınımız 
Kalan en son varımız 
 
Emektir bizim alınterimiz 
Gelecekteki tek sermayemiz 
Bir ana sütü gibi tertemiz 
İşte bunun içindir mücadelemiz
DİĞER HABERLER
AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETE DAYANDI
AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETE DAYANDI

Martta açlık sınırı 16 bin 646 TL, yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL Günlük maliyet 555 TL

GIDA ENFLASYONUNDA OECD’Yİ 13’E KATLADIK
GIDA ENFLASYONUNDA OECD’Yİ 13’E KATLADIK

Türkiye, şubat ayında yüzde 71.1 ‘e ulaşan gıda enflasyonuyla dünya ülkelerine fark attı.

WASHİNGTON’DAN GELEN İKİ HABER
WASHİNGTON’DAN GELEN İKİ HABER

IMF başkanlığına Georgieva yeniden seçildi. Şimşek, Dünya Bankası ile finansman anlaşması imzalandığını açıkladı. Washington İkizleri IMF-DB derinleşen gelir ve servet dağılımı bozukluklarının başlıca sorumluları.

TİSK VE İŞ GÜVENCESİ TARTIŞMALARI (1992)
TİSK VE İŞ GÜVENCESİ TARTIŞMALARI (1992)

1992 yılında çalışma hayatında önemli değişikliklerin yaşandığı günlerde iş güvencesi talebi öne çıktı.