İŞÇİ TULUMU GİYDİLER DİYE MESCLİS’E ALINMADILAR
Soma´dan Ankara´ya gelerek Meclis´e yürüyen maden,işçileri, Meclis´e girerek vekillerle görüşmek istedi. Üzerlerinde işçi tulumu ve madenci çizmesi olduğu için saatlerce içeri alınmayan işçiler, tulum ve çizmelerini çıkarmak zorunda kaldı

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma maden katliamının ardından AKP’li yetkililerden madenlerdeki çalışma koşullarına ilişkin iyileştirme sözü alan Somalı işçiler, Dev Maden-Sen yetkilileriyle birlikte, bu sözlerin takipçisi olduklarını göstermek için dün Soma’dan Ankara’ya geldi.
Ankara’da 1 saatlik bir yürüyüşün ardından TBMM önünde basın açıklaması yapan Somalı işçiler ve DİSK yetkilileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve TBMM’de grubu bulunan partilerle görüşmek için Meclis’e girmek istedi.
Oluşturulan 25 kişilik heyette yer alan 3 işçi, üzerlerinde işçi tulumu ve madenci çizmeleri olduğu için saatlerce içeri alınmadı ve kapıda bekletildi. Randevularını kaçırmamak için tulum ve çizmelerini çıkarmak zorunda kalan işçiler, "Bu binayı dikerken kıyafet uygun da içeri girerken mi uygunsuz?" diyerek kendilerine yapılan bu muameleye tepki gösterdi.
SALİM USLU ENGELLEDİ
İşçilerin tulum ve çizmeleriyle Meclis’e girmesinin Hak-İş Konfederasyonu eski Başkanı ve Meclis İdare Amiri Salim Uslu tarafından engellendiği öğrenildi. İşçilerin tulumlarının vardiya giysisi olmasını ve üzerlerinde Soma Grubu yazıyor olmasını bahane eden Uslu’nun "Mesleki giysi ve üzerinde reklam ibaresi olan giysiyle Meclis’e girilemeyeceği" yönündeki yönetmelik hükmünü gerekçe gösterdiği belirtildi.
ÖZEL’E SALDIRI PROTESTO EDİLDİ
Madencilerin saat 12.00’de Sıhhiye’de başlayan yürüyüşünde "Susma haykır taşerona başkaldır," "301’in ateşi AKP’yi yakacak," "AKP Soma’nın hesabını verecek" ve "Madencinin fıtratı ölüm olamaz" sloganları atıldı.
Sıhhiye ve Kızılay sokaklarında ilerlemeye başlayan madenci korteji, TBMM’ye ulaşana kadar ikiye katlandı. Katliamın yaşandığı ilk günden beri TBMM’de ve Soma’da pek çok çalışma yürüten ve işçilerle dayanışan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in korteje katılımı da sloganlarla karşılandı. Torba Yasa Tasarısı görüşülürken Özel’e yumruk atan AKP’li Feramuz Üstün’e tepki gösteren maden işçileri "Özgür’e uzanan eller kırılsın" sloganı attı.
SÖZLER TUTULACAK MI?
TBMM önünde açıklama yapan maden işçisi Nihat Çelik, sözlerine facianın çalışma koşullarının bir sonucu olduğunu, köle gibi çalıştırıldıklarını dile getirerek başladı. Kazadan sağ kurtulanlardan olan Çelik, faciadan sonra bir heyetin Ankara’ya gelip hükümet yetkilileri ve AKP grubuyla görüştüğünü, kendilerine sözler verildiğini hatırlattı.
Denetimler tamamlanıp raporlar hazırlanana kadar kimsenin madene inmeye zorlanmayacağı, hiçbir işçinin bu süreden önce işten atılmayacağı, maaşların şartlar düzelene kadar eksiksiz ödeneceği yönünde sözler aldıklarını belirten Çelik, "Bize maaşların 2000 TL olacağı, 6 maaş ikramiye verileceği, çalışma süresinin 6 saatle sınırlandırılıp haftalık çalışmanın 36 saati geçemeyeceği, emeklilik yaşının 55’ten 49’a çekileceği, ailelere ölüm aylığı bağlanıp her aileye TOKİ’den ev verileceği, taşeronluğun kalkacağı da söylenmişti" dedi.
Kendilerini de ilgilendiren Torba Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’a geldiğine dikkat çeken Çelik, verilen sözlerin tutulup tutulmadığını denetlemek, madenlerin kamulaştırılması ve taşeron sistemin kaldırılması taleplerini iîetmek için Ankara’ya geldiklerini belirtti.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da "Soma’dan sonra sorumluların hesap vermesini istedik ama hiçbir bürokrat veya bakan onurlu davranıp istifa etmedi" dedi. Beko, özelleştirmelerin işçi sınıfını mağdur ettiğinin altını çizdi. Maden işçilerine TTB, KESK ve pek çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünden temsilciler ile 16 CHP milletvekili ve HDP’li Levent Tüzel de destek verdi.
CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, işçilerin tulum ve çizmeleriyle Meclis’e girmelerinin engellenmesine tepki gösterdi. Çelebi, şunları söyledi: "TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile konuyu görüştüm, içtüzükten kaynaklanan bir engel olduğunu belirtti. Aslında kendisi de sendikacılıktan gelen bir isim, bu konuda inisiyatif kullanabilirdi. Burada taşeron işçi olarak çalışan personel de iş elbisesi ile Meclis içinde dolaşıyor. Maden işçilerinin girmesi ile Meclis’in fiyakası bozulmazdı. Bu arkadaşlar da görüşmelere katılabilmek için daha sonra giysilerini değiştirdiler ve Meclis’e girdiler."