İŞÇİ SAĞLIĞI YASASI ÇIKSIN
Dünyada yılda 337 milyon iş kazası meydana geliyor, bu kazalarda 2 milyon 300 bin kişi yaşamını yitirdi.
ILO verilerine göre, Hindistan ve Rusya’dan sonra ölümlü iş kazalarında üçüncü sırada yer alan Türkiye’de ölümlü kazaların iş kazalarına oranı yüzde 9.5-10 arasında.
Emekçiler, en yüksek ölümlü kazaların yaşandığı ülkelerin başında gelen Türkiye’de, bu konuyla ilgili ayrı bir yasa çıkarılmasını istiyor. Bu yıl 25.’si düzenenlen İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası etkinliklerinde konuşan Türk-İş Başkanı?Mustafa Kumlu, seçime hazırlanan ülkede bu konuya özellikle dikkat çekiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “25. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası”nın açılışında konuşan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda birçok gelişme kaydedildiğini ancak halen mevzuattaki dağınıklığın giderilemediğini belirtti.
Mevzuatın sorunlu olduğu bir yapıda, sağlıklı bir uygulama ve etkin bir iş denetiminin sağlanamadığını savunan Kumlu, ILO raporuna göre, meslek hastalıklarının tamamının, iş kazalarının da yüzde 98’inin önlenilebilir olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin, dünyada en fazla iş kazası yaşanan ülkeler arasında üçüncü, ölümlü iş kazalarında da AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını bildiren Kumlu, şunları söyledi:
“Ülkemizdeki kayıt dışılık, örgütsüzlük, taşeronlaştırma ve sigortasız işçi çalıştırma iş kazalarını ürkütücü boyutlara taşıyor. Küreselleşen dünyada, maliyetlerin düşürülmesi temel hedef haline gelmişken, maliyetlerin ilk düşürüldüğü alan ise iş sağlığı ve güvenliği alanı oluyor. Bu sorunların önlenmesi için müstakil bir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çıkarılmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra başta devlet olmak üzere, sosyal taraflar, ilgili meslek birlikleri ve odalar olarak birlikte çalışmalıyız.”
337 MİLYON KAZA
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Ümit Efendioğlu, dünyada yılda 337 milyon iş kazası meydana geldiğini, bunların sonucunda 2 milyon 300 bin kişinin öldüğünü bildirdi. ILO tarafından iş sağlığı ve güvenliği konusunda 20 sözleşmenin kabul edildiğini ifade eden Efendioğlu, Türkiye’nin bunlardan 6’sını imzaladığını söyledi.
Türkiye’nin henüz 187 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğinin Güçlendirilmesi Çerçeve Sözleşmesi’ni onaylamadığını hatırlatan Efendioğlu, eylülde Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek 19. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi öncesi Türkiye’nin sözleşmeyi imzalamasını umut ettiklerini kaydetti.