İŞÇİ MASADAN KALKTI
Kıdem tazminatında uzlaşma yok. Türk-İş ve DİSK, Çalışma Bakanlığfndaki teknik heyet toplantısında masadan kalktı. Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren kıdem tazminatı görüşmeleri için hükümet, işveren ve işçi temsilcileri dün ikinci kez bir araya geldi, işçi temsilcileri, taşeron işçilerin de kıdem tazminatı almasını öngören önerilerini yineledi. Hükümet yetkilileri ise Tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanmaları için bireysel kıdem tazminatı hesabına geçilmesini savundu. Bunun üzerine Türk-İş ve DİSK temsilcileri masadan kalktı. Hak-İş ise masada kaldı.
Kıdem tazminatında uzlaşma yok. Türk-İş ve DİSK, Çalışma Bakanlığındaki teknik heyet toplantısında masadan kalktı. Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren, hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin yer aldığı teknik komite "Kıdem tazminatı, taşeronlaşma ve özel istihdam büroları"nı görüşmek üzere dün ikinci kez bir araya geldi. Toplantıya, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, TİSK temsilcileriyle Bakanlık bürokratları katıldı. İşçi temsilcileri, ilk teknik heyet toplantısında sundukları taşeron işçilerin de kıdem tazminatı almasını öngören önerilerini yineledi. İşçi temsilcileri, 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesindeki ‘"Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır" cümlesinin başına "Bir yıldan az ve" ibaresinin eklenmesini istedi.
Hükümet yetkililerin "Tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanmaları için bireysel kıdem tazminatı hesabına geçilmesi"ni savunması üzerine, Türk-İş ve DİSK temsilcilerinin masadan kalktığı öğrenildi. Başından beri kıdem tazminatı fonunun kurulmasını savunan Hak-İş ise masada kaldı.
Son heyet toplantısıydı
İlk teknik heyet toplantısında da hükümet kanadı, "Kıdem Tazminatı Fonu"nu gündeme getirmiş, Türk-İş temsilcisi "Siz bizi buraya alt işveren işçilerinin sorunlarını çözmek için çağırdınız. Onların hak kayıplarını, kıdem tazminatlarını nasıl alacaklarını konuşacaksak konuşalım. Yoksa biz hem Türk-İş hem de DİSK olarak 12 milyon 700 bin çalışanın kıdem tazminatını konuşmayız. Kim konuşursa konuşsun" diyerek masadan kalkmıştı.
Önümüzdeki günlerde yeni bir teknik heyet toplantısının yapılması beklenmiyor. Açıklamalarında sık sık "Tüm taraflar uzlaşmadan bu konuları gündeme getirmeyeceğiz" diyen Çalışma Bakanlığı’nın bundan sonra ne yapacağı ise merak konusu.
‘Onay makamı olmayız’
Toplantıya ilişkin Aydınlık’a konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, taşeron sisteminin yasaklanmasından yana olduklarını belirterek, mevcut durumda da tüm taşeron işçilerin kıdem tazminatı alması gerektiğini belirtti. Bunun için gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Beko şunları söyledi: "1475 sayılı yasanın 14. maddesi buna uygun. ‘Garanti kıdem fonu’ adıyla kıdem alamayanların alması sağlanabilir. Ancak hükümet taşeron sistemini yasalaştırmak, bununla birlikte de bireysel emeklilik sistemine geçirerek kıdem tazminatlarının fona devrini öngörüyor. Tüm bunlar Ulusal İstihdam Projesi’nin (UİS) bir parçası. Bu UİS’te neler var; kıdem tazmiantının kaldırılması, bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları. DİSK bunları kabul etmez. DİSK onay makamı olmaz. İşçilerin kıdem tazminatına göz koyanlara kaşı alanlarda mücadele eder."
‘GENEL GREVE GİDERİZ’
Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul da, kıdem tazminatı hakkının gaspı ya da zayıflatılmasına yönelik girişimler karşısında, genel greve gitmekte kararlı olduklarını belirtti. Yazılı bir açıklama yapan Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, kıdem tazminatı hakkının gaspı ya da zayıflatılmasına yönelik girişimler karşısında, Türk-İş Genel Kurul kararı doğrultusunda, genel grev ve genel direniş dahil, sonuç alıncaya kadar her türlü meşru yolu kullanmakta kararlı olduklarının altını çizdi.
Sendikalara çağrı
Yurdakul, sendika ve konfederasyonlara "kıdem tazminatı" konusunda çağrıda bulunarak, "Her türlü pazarlıkçı tutumdan uzak durmaya, emekçilerin kırmızı çizgisi olan kıdem tazminatını savunmaya, taşeron sistemin kaldırılması için ortak ve kararlı bir tavır sergilemeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.