İŞÇİ KİRALAMA YİNE HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE
HÜKÜMETİN, yerel seçimler ve cumhurbaşkanı seçimlerinin geçmesini beklediği bazı maddeler 62. Hükümetin Orta Vadeli Programı´nda yer aldı.

HÜKÜMETİN, yerel seçimler ve cumhurbaşkanı seçimlerinin geçmesini beklediği bazı maddeler 62. Hükümetin Orta Vadeli Programı’nda yer aldı. 8 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan OVP’nin 239. maddesinde "Özel istihdam büroları yaygınlaştırılacak ve faaliyet alanları geçici iş ilişkisini de kapsayacak şekilde genişletilecektir" ifadesine yer verildi. 2009 yılında Abdullah Gül, "kiralık işçi" olarak bilinen, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenlemeyi "insan onuruna aykırı" diyerek reddetmişti.
OVP’nin 243’üncü maddesinde de "Sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçilerin faydalanacağı ve bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi geliştirilecektir" ifadeleri kullanıldı. 61. Hükümet döneminde ortak tavır sergileyen tüm sendikalar, işçinin kıdem tazminatında mevcut haklarını geriye götürecek hiçbir değişikliği kabul etmeyeceklerini açıklamışlardı.
İŞÇİ KİRALAMA İŞ HUKUKU İLKELERİNE AYKIRI
Disk Genel İş Sendikası EĞİTİM Dairesi Müdürü Faruk Özdemir söz konusu maddeleri Aydınkk’a değerlendirdi. Özel istihdam bürolarının geçici istihdam bürosu olarak da kullanılmasının Ulusal İstihdam Stratejisinde de yer aldığını söyleyen Özdemir, "Kiralık işçi düzenlemesi ya da özel istihdam bürolarına geçici iş kurma yetkisi verilmesi iş hukukunun temel ilkelerine de aykırıdır. Burada da işçinin bir işverenle yaptığı iş sözleşmesine dayak olarak bu işçinin başka işverene kiralanması söz konusu. Dolayısıyla bu çok tehlikeli bir hükümdür. Özel istihdam bürolarına bu yetkinin verilmesiyle başka hiçbir kanuni düzenleme yapılmadan işçilerin toplu iş sözleşmesi hakkı, iş güvencesi, sağlıklı ve güvenli ortamda çalışması, senelik izin, haftalık ve senelik çalışma süreleri başta olmak üzere çalışma yaşamının standart düzenlemelerinin ortadan kalkması anlamına gelir. Yani iş hukuku baypas ediliyor" diye konuştu.
‘450 YIL ÖNCEKİ SİSTEM’
Belediye İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, "Zamanında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu maddeleri ‘insanlık onuruna aykm’ diyerek veto etmişti. İnsanlık onuruna yakışmayan bu sistemi iktidar tekrar torbaya koyup yasallaştıracak. 450 yıl önceki kiralık işçi sistemini bugün yeniden çalışma hayatına getirmeye çalışıyorlar. Bunu ‘taşeron işçilerini iyileştireceğiz’ gibi maddelerle cilalayarak sunuyorlar. Ama hiçbir kazanım, taşeron işçisine getirdikleri hiçbir hak yok. Esas torbanın içinde gizlemeye çalıştıkları kıdem tazminatı. Patronlar zamanında ‘bu kıdem tazminatı bizim üzerimizde yük, bu yükü bizim üzerimizden alın’ dediler." dedi.