İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI FONU’NDA BİRİKEN PARAYI GÖRECEKMİŞ
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: İşçi bu modelde işverenin kendisi için Kıdem Tazminatı Fonu’na para yatırıp yatırmadığını her an görebilecek. Parasının ne kadar biriktiğini, getirisini izleyebilecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önce “Küresel Ekonomideki Gelişmeler, Avrupa ve Türkiye” başlıklı bir sunum yaptı, ardından bazı konuların ayrıntılarına girdi. Önümüzdeki dönemde gündeme gelecek yasa tasarılarıyla ilgili bilgi verirken Kıdem Tazminatı Fonu’na değindi:
– Kıdem Tazminatı Fonu konusunda çok iyi hazırlık yaptık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, tüm taraflara hazırladığımız paketi anlatacak, görüşlerini alacak. Önümüzdeki yasama döneminde TBMM’nin gündemine gelecek.
Kıdem Tazminatı Fonu’nun İşsizlik Fonu’na benzer bir havuz sistemi gibi olmayacağını vurguladı:
– Kıdem Tazminatı Fonu, bireysel emeklilik sistemine (BES) benzer bir formülle çalışacak. Biriken para oradaki gibi değerlendirilecek. Asla başka kamu açıklarının kapatılmasında kullanılmayacak.
Oluşacak fonun şeffaflığına dikkat çekti:
– İşçi bu modelde işverenin kendisi için Kıdem Tazminatı Fonu’na para yatırıp yatırmadığını her an görebilecek. Parasının ne kadar biriktiğini, getirisini izleyebilecek.
– İşsizlik Fonu’nda yaptığınız gibi, “Faizini GAP’a harcayacağız, sonra yerine koyacağız” demek yok değil mi?
– Hayır, olmayacak.
– İşçi, bir işyerinden atıldığında sistem nasıl işleyecek?
– Eğer emeklilik süresi dolmamışsa parası Kıdem Tazminatı Fonu’ndaki kendi hesabında kalacak. Bir başka işe girdiğinde de aynı hesap yine işlemeye devam edecek.
Bu noktada mevcut sistemdeki kıdem tazminatı ödemelerine vurgu yaptı:
– Şu anda işten ayrılan veya atılanların kıdem tazminatına kavuşma oranı sadece yüzde 8. Üstelik buna kamu da dahil. Kamuyu çıkarsanız, oran daha da düşüyor. Yani, özel sektörün çalışanların kıdem tazminatlarını ödemesi konusunda ciddi sıkıntı var. O nedenle bu sistemi yeniden düzenlemek gerekiyor.
– Sendikalar Kıdem Tazminatı Fonu’na neden karşı çıkıyor?
– Sendikaların çoğu kamu sektöründe örgütlü. Kamuda zaten kıdem tazminatı ödenmesi konusunda sıkıntı yok. Dolayısıyla mevcut sistemin devamından yana tavır koyuyorlar. Ancak, hazırlanan yeni modeli dinleyip, üzerinde tartıştıktan sonra ikna olmalarını bekliyoruz.
Ege Cansen şu yorumla araya girdi:
– Kıdem tazminatı, aslında işçi için bir nevi iş güvencesi işlevi de görüyor. Kıdem tazminatı birikmiş işçi, işveren tarafından kolay kolay atılamıyor.
Prof. Seyfettin Gürsel, konuya iki yönlü baktı:
– Aslında mevcut sistem iki taraf için de pranga gibi…
Babacan, bu değerlendirmelere itiraz etmedi, mevcut sistemin iyi olmadığını tekrar vurguladı:
– En azından mevcut sistemi iyi olmadığı ortada.
– Kıdem Tazminatı Fonu’nu içeren yasa bu yıl sonuna kadar çıkacak mı?
– Hedefimiz bu yıl çıkması.
Kıdem tazminatının hak sahibine ödenmesi oranının yüzde 8 düzeyinde olması, mevcut sistemin pek de iyi olmadığını gösteriyor.
Ancak, mevcut sistemde kurallara uyan şirketlerden atılanlar anında kıdem tazminatına kavuşup, işsiz kaldığı dönemi o parayla atlatıyor…
Yeni modelde “Süren dolmadı, Kıdem Tazminatı Fonu’ndaki parana dokunamazsın” denilmesi, bu tür şirketlerden atılanlar tarafından pek de iyi karşılanmayacak.
O nedenle Kıdem Tazminatı Fonu tartışılırken, “Ara ödeme” gibi hakların düşünülmesinde yarar var…
Kaynak: Hürriyet, Vahap Munyar
KIDEM TAZMİNATINDA YENİ SİSTEM İLE NE GETİRİLDİĞİNİ ÖĞRENMEK İÇİN LÜTFEN AŞAGIDAKİ LİNKE TIKLAYIN!