Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
09 Eylül 2014
İŞÇİ İSYANI YAYILIYOR

İşçi İsyanı Yayılıyor

İŞÇİ İSYANI YAYILIYOR

İlk 9 ayda 272 inşaat işçisi öldü
İstanbul Haber Servisi – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre, 2014 yılının ilk 9 ayında 272 inşaat işçisi yaşamını yitirdi, işçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından inşaatlarda meydana gelen kazalara ilişkin yılın ilk 9 ayını kapsayan rapor açıklandı. Rapora göre, 7 Eylül’e kadar olan süre içinde 272 işçi yaşamını yitirirken bunlardan 155’i yüksekten düşme, 50’si göçük ve ezilme, 17 işçi ise elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Raporda en çok işçi ölümleri ağustos ve haziran aylarında meydana geldi.

550 bini yarı zamanlı iş arıyor
İstanbul Haber Servisi – Torunlar inşaatta üniversite öğrencisi Hıdır Ali Genc’in harçlığını çıkarmak için çalıştığı sırada yaşamını yitirmesi, üniversite öğrencilerinin geçinmek için okul zamanı dışında çalıştığını ortaya koydu. Secretcv. com’da CV’si bulunan 550 bin üniversite öğrencisinin yarı zamanlı iş aradığı belirlendi.
Secretcv.com veritabanında 68 bin açık yarı zamanlı pozisyon bulunmasına karşı 550 bin üniversite öğrencisi aktif olarak iş arıyor. Öğrenciler en çok satış danışmanlığı, prova mankenliği, etüt öğretmenliği, figüranlık gibi alanlarda yarı zamanlı iş arıyor.

Şirket inşaata 5 gün ara verdi
Ekonomi Servisi – Torunlar GYO, eski Ali Sami Yen Stadı arazisine yapılan inşaatta 10 işçinin öldüğü kaza sonrası bu sahadaki faaliyetlerini ileri bir tarihe kadar, diğer inşaat faaliyetlerini de beş gün süreyle durdurduğunu açıkladı.
Şirketten Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, "Eski Ali Sami Yen Stadı arsasında devam eden inşaatın ileriki bir tarihe kadar durdurulmasının yanı sıra diğer şantiyelerde de inşaat faaliyetinin beş gün süreyle durdurulmuştur" denildi.

Torunlar’a tepki hisselerini düşürdü
Ekonomi Servisi – Torunlar GYO’nun hisseleri, şirkete ait rezidans inşaatında asansörün zemine çakılması sonucu 10 işçinin ölmesinin ardından güne yüzde 5.54 kayıpla başladı. Şirket hisseleri, daha sonra kademeli olarak toparlanarak kayıplarının azalttı. Şirket hisseleri ilk seansı yüzde 2.82 düşüşle 3.44 liradan tamamladı.
Gün sonunda hisseler yüzde 1.41 düşüşle 3.49 TL’den kapandı. Oyak Yatırım araştırma müdür yardımcısı Alper Erginol, Reuters’a yaptığı açıklamada, "Hisse, sosyal medyada ve inşaat alanındaki protestolara, haber akışına tepki veriyor" dedi.

Halkalı’da Protesto
İşçiler Sokakta

Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadı’nın bulunduğu alanda Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından yapılan rezidansta meydana gelen asansör kazasında 10 işçinin yaşamını yitirmesi üzerine işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için istanbul’da sokağa çıktı.
Halkalı’da Tema Park inşaat projesinde çalışan yaklaşık 3 bin inşaat işçisi, kötü çalışma koşulları ve 10 işçinin yaşamını yitirmesine karşı TEM otoyolunu trafiğe kapattı. Kazanın olduğu inşaatta çalışan işçiler ise baretleri ile iş bırakarak şantiye önüne indi.
Polisin önlemi sürüyor
Eski Ali Samiyen Standı’nın bulunduğu yere yapılan rezidansta 10 işçinin feci şekilde can vermesinin üzerinden 3 gün geçmesine karşı polisin şantiye önündeki yoğun güvenlik önlemi sürüyor. 2 TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet polisi tarafından korunan inşaat alanına hiç kimse sokulmazken çeşitli meslek örgütleri ve siyasi partilerde şantiye önünde eylem yaptı. Torunlar inşatta çalışan çok sayıda işçi dün gece yarısı araçlarla apar topar alınarak izne çıkarıldı.
Halkalı’da yolu kapattılar
Eski Halkalı çöplüğü üzerinde yükselen Halkalı Temapark Mesa Blokları şantiyesinde inşaat işçileri ateş yakarak TEM’i trafiğe kapattı. 10 işçinin ölümü ve kötü çalışma koşullarını protesto eden işçiler, "Biz bu şartlarda çalışmak zorunda mıyız? Yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor. Hepimiz sağlık sorunları yaşıyoruz. Enfeksiyon nedeniyle hastanelere gitmek zorunda kalıyoruz. Doğru, dürüst tuvaletimiz bile yok. Maaşlarımızı düzenli alamıyoruz" diye konuştu. İşçilerin eylemi yaklaşık 3 saat sürdü.

Asansör Kaza Günü Sabahı Arızalandı
Olay günü yaşamını yitiren işçilere ilk müdahale edenler arasında olan Maruf Eren, şirketin kendilerine çok büyük baskı yaptığını açıklama yaptıkları için işten çıkarıldıklarını söyledi.
Eren,"Cumartesi günü saat 19.26’da patlama sesi ile büyük bir sallanma hissettik. Deprem mi oluyor diye sesin geldiği yöne gidip baktığımızda istemediğimiz manzara ile karşılaştık. İnsan gücü ile çıkarılabilecek parçaları kaldırdık ve onların cansız bedenleri ile karşılaştık. O kadar kötü bir manzara vardı ki bazı arkadaşların neredeyse bağırsaklarını görüyorduk. Kazada ölen ikisi kardeş, olanlar da birbirine sarılmıştı. Aziz Torun arkadaşlarımızı suçluyor. Siz de hiç mi vicdan yok" diye konuştu. Kazanın olduğu gün sabah saat 10.00’da asansörün yine arızanlandığını vurgulayan Eren, özetle şunları söyledi:
‘3-5 bin lira için 10 işçi öldü’
"Asansör kaza günü yine sabah 10.00 sıralarında bozuldu ve anlık çözüm giderme uygulandı. Kazanın tek bir nedeni 31. katta stop sensörü olması gerekirken konulmamış olması. 3-5 bin liralık bir şey için 10 işçi öldü. Eğer o stop düğmesi olmuş olsaydı asansör raydan çıkıp düşmeyecekti.. En az 10 yıllık kullanılmış asansörler. Aynı asansör daha önce de arızalanmış ve paraşütleri açıldığı için düşmemişti. O asansördeki arkadaşımız psikolojik tedavi gördü ve işi bıraktı. Bütün bu yaşananları Aziz Torun dahil hepsi biliyor."

Demirtas: İsçiler sokağa çıkın
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtas ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü inşaata gelerek işçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Aziz Torun’un "Şirketimizin adının kirletilmesine izin vermeyeceğiz" yönündeki açıklamalarını eleştiren Demirtas, "50 bin defa batsın sizin şirketinizin adı. Tek bir işçinin tırnağına feda olsun sizin şirketiniz. Bu nasıl vicdansızlıktır. Bir kere de çıkın özür dileyin. Bunlar Allah’a değil paraya tapıyor" dedi. Tüm işçileri yurt genelinde sokağa çıkmaya çağıran Demirtas, "O sokaklar sizin. Sizler el ele verin örgütlenin en önde sizinle birlikte bizde yürüyeceğiz. Ortada verilecek bir can varsa biz ölelim. Biz gaz yemeye de, copa da razıyız. Bu iş sokakta kazanılır" diye konuştu.
ükümet denetlemeye geldiğinde eksik bulsa bile bir şekilde şirketin bunu hallettiğini öne süren Demirtas, "Beyefendi zaten AKP’nin sponsoru. Gelen müfettişten mi korkacak? Bakanı arar, müfettiş raporunu yırtıp çöpe atarlar" ifadesini kullandı.

Kırmızı boyalı baretle protesto
Şantiyede kalan bir grup işçi üzerilerinde arkadaşlarının kanını simgeleyen kırmızı boyalı baretleri ile şantiye önüne inerek eylem yaptı. Patronun şantiye önünde bulunanların işçiler olmadığını açıklaması üzerine işçiler tanıtım kartlarını gösterdi.

‘Kutuya koyacak paramız yok’
Fethi Akçakaya isimli işçi olayın üzerinin kapatılmak istendiğini ve kendilerine baskı yapıldığını söyledi. Dertlerinin para olmadığını anlatan Akçakaya "Biz arkadaşlarımızın peşine düştük. Bizim alın terimizden başka bir şeyimiz yok. Ayakkabı kutularında biriktirecek paramızda yok" dedi.

Sermayeye cennet işçilere cehennem
MUĞLA: Milas ilçesi’nde bulunan Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri’nin özelleştirilmesine karşı direnişlerini sürdüren işçiler, işyerleri önünde barikatlar kurarak basın açıklaması yaptı. İşyeri önünde nöbetleşe bekleyen işçiler, firma yetkililerini içeriye almayacaklarını açıkladı.
Tes- İş ve Maden-lş Sendikaları adına konuşan T. Maden İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Başkanı Süleyman Girgin," Türkiye’de her gün işçiler ölüyor. Güvencesiz, kuralsız çalışmak zorunda bırakılan işçiler maden ocaklarında, tersanelerde, inşaatlarda, şantiyelerde ölürken, birileri zenginleşmeye devam edip servetlerine servet katıyor. Türkiye bir yandan sermaye için cennet haline getirilirken diğer yandan, emekçiler için cehennem haline dönüştürülüyor. Direnişimiz daha önce olduğu gibi şimdi de devam edecek" diye konuştu.

DİSK: Sorumlu AKP hükümeti
ADANA: İnönü Parkı’nda toplanan DİSK, KESK, TMMOB ve Adana Tabip Odası’na üye yaklaşık 300 kişi, asansör kazasında yaşamını yitirenlerin, taşeronlaştırmaya kurban verildiğini belirtti. İşçi güvenliği ve sağlığının hiçe sayıldığını iddia eden DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, Türkiye’de iş kazalarında geçen ağustos ayında 158 işçinin yaşamını yitirdiği belirterek, "İşçi ölümleri ve aşırı kar hırsı üzerine kurulu taşeron sistemini ve emekçilere kölece çalışma koşullarını dayatan, işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği konularında yasal düzenlemeleri yapmayan, yeterli önlemleri almayan, işyerlerini düzgün denetlemeyen Hükümet ve onun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ölümlerin siyasal sorumlusudur" dedi.

Ölen her işçinin hesabını soracağız
KOCAELİ : Sabri Yalım Parkı’nda DİSK ve KESK öncülüğünde bir araya gelen işçiler ve yurttaşllar adına basın açıklamasını okuyan DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, katliam gibi iş cinayetinde ölen emekçileri rahmetle andıklarını belirterek, iş cinayetlerine kurban edilmek istemediklerini söyledi.
Küçük, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre, ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ü inşaat işlerinde gerçekleşiyor" dedi. Taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışma koşullarının, kurallı iş ilişkilerini parçaladığını vurgulayan Küçük, "Ölen her işçinin hesabını sormak, taşeron köleliğini bu topraklardan atmak için Emek ve Demokrasi Platformu olarak mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

ILO sözleşmesi imzalansın
ZONGULDAK : Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yazılı bir açıklama yaparak yaşanan iş cinayetlerini kınadı. Alabaş, "Aşırı kar hırsıyla insan unsurunu, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını ve uyarıları yok sayanlar asıl sorumlulardır. İşçilerimiz, iş güvenliğinden yoksun, sosyal güvencesiz olarak kölelik koşullarında çalıştırılmaktadır.
Türkiye, iş kazalarında Avrupa’da birincidir ve dünyada ise ilk üç içindedir" ifadelerini kullandı. Alabaş, "Türkiye, ILO’nun iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili sözleşmelerini imzalamalıdır. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kağıt üzerinde kalmamalıdır. Denetimler ve ağır cezalandırmalarla etkin hale getirilmelidir" dedi. 

DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?