Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Aralık 2010
İŞÇİ İŞVERENE PRİM ÖDEYECEK

Hükümetin işsizliğe kalıcı çözüm üretmek amacıyla hazırladığı yasa tasarısına en ciddi tepki yine sendikalardan geldi. Sosyal güvenlik uzmanları da tasarının yasalaşmasıyla işsizliğin azalmayacağını tersine erkek işsiz sayısını artacağına dikkat çekiyor.İşverene verilen teşviğe kaynak olarak İşsizlik Fonu´nun gösterilmesi de şiddetle eleştiriliyor.

İŞÇİ İŞVERENE PRİM ÖDEYECEK

Kamu alacaklarını yeniden yapılandıran torba yasa tasarısından yer alan maddelere tepkiler sürüyor.

Tasarı, istihdam yaratan işverenin ödemesi gereken SGK primlerini 10 yıl süreyle İşsizlik Fonu’ndan  ödenmesini  ve 18-29 yaş arası genç, kadın ve kalifiye eleman çalıştıranların teşvikten yararlanması öngörülüyor.

 

Tasarının yasalaşması halinde işveren ödemesi gereken SGK primlerini ödemeyecek. Bu primler İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.Hükümet, işverene vereceği teşvikle işsiz sayısını azaltmayı planlıyor.

Gazeteport’a konuşan sendika yetkilileri tasarıyı çözümden uzak ve göz boyamaya yönelik bir adım olarak nitelendirerek, işçiden kesilen primlerle oluşturulan fonun işçiler için değil de işverenlere destek olarak kullanılmasını anlamakta zorluk çektiklerini söylüyor.

 

Sendika yetkilileri tasaryı sert bir dille eleştirerek hükümetin işçinin parasıyla işsizliğe çözüm üretmeye kalktığı vurguladı.  Yetkililer,  gelinen noktayı işverenin işçi çalıştırmakla ulvi bir görev yaptığı ve işçinin kendisini çalıştırdığı için işverene prim ödediği bir tablo olarak yorumladı.

 

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, çalışanların mevcut çalışma ve asgari ücret koşullarıyla çalışmaya zorlandığını ve asgari ücret ve çalışma koşulallarının yeniden düzenlenmediği bir süreçte yapılanları boşa kürek çekme olduğunu ve böyle bir yasa ile işsizliğin önlenmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

 

Çelebi, Türkiye’da kadın ve genç nüfusun işsizliğin yaygın olduğunu, çalışanlarınnın yüzde 50’sinin kayıt dışı olduğu yine yüzde 50’sinin asgari ücretli çalıştığını hatırlatarak," Hükümet işsizliği çözüyorum,istihdamı yolunu açıyorum görüntüsü vererek tam bir yanıltma politikası ile işçiye değil sermayeye destek veriyor" dedi.

 

Süleyma Çelebi, şunları söyledi:" Asgari ücretin 625 lira olduğu bir ülkede evli ve 2 çocuklu birinin sadece gıda harcaması aylık 211 lira yani günlük 7 lira. Bir saatlik çalışma bedeli 3 lira. Şimdi burada insan onuruna yakışır bir yaşamda bahsetmek mümkün mü? Bu rakam açlık sınırının altında bir rakam. Türkiye’de biz hala insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücrete sahip değilken bunları doğru bir hamle olarak kabul etmemiz mümkün değil.Hükümet önce asgari ücret ve çalışma koşulları ile ilgili sorunları çözmeli. Nitelikli işlerde, insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı yaratmalıdır. Teşviklerle sadece sermayeye kaynak aktarılıyor".

 

FON BÜTÇEYE KAYNAK OLDU
İşsizlik Fonu’nda biriken paraların ilgili kanun maddesine rağmen bütçeye ve GAP projesine aktarıldığını dile getiren Çelebi, "Fonun sadece 3.6 milyar lirası işsizlik sigortası olarak işçilere ödendi.  Merkezi Yönetim Bütçesi’ne aktarılan kaynağın yaklaşık 9 milyar lira. Bu miktar milyonlarca işsizin ailelerine ekmek götürebilmelerini sağlayabilecek bir miktardır" diye konuştu.

HÜKÜMET: "1 SANA 3 BANA"
Çelebi, "Hükümet, işsizleri, işsizlik fonu gibi devasa bir kaynağa rağmen sefalete mahkum ediyor, fondan işsizlere ödenen tutarın yaklaşık 3 katı oranında kendisine kaynak aktarıyor. 46 milyarlık bu  kaynak, işsizlerin ihtiyaçlarında kullanılmalıdır. Hükümet vebal altrına giriyor" diyerek sözlerini sürdürdü.

 

İşsizlik sigortası kanunun ilgili maddesi fonun gelirlerinin nasıl kullanılacağını şöyle tarif ediyor.

 

 "Bu fon bütçe kapsamı dışında olup, gelirlerinden hiç bir şekilde kesinti yapılamaz ve Genel Bütçeye gelir kaydedilemez. Fon’un gelir ve giderleri üçer aylık dönemler halinde 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Kanuna göre ruhsat almış, denetim yetkisine sahip meslek mensubu Yeminli MALİ Müşavirlere denetlettirilerek denetim raporlarının sonuçları ilan edilir.
 
Fon; 26/5/1927 tarihli ve 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununa tabi değildir. Fon gelirleri ile bu gelirlerle alınan mallar Kuruma aittir. Kurumun malları 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu bakımından Devlet malı hükmünde olup, alacakları da Devlet alacağı derecesinde ayrıcalıklıdır. Fon, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.”

 

"İŞÇİ İŞVERENE PRİM ÖDEYECEK"
Türk-İş Araştırma Müdürü Enis Bağdadioğlu,  tasarıda yer alan teşviğin bir göz boyama olduğuna dikkat çekerek daha önce de işverene verilen teşviklerin istihdamı artırmadığını söyledi.

Bağdadioğlu, fonda biriken paranın prim ödeyenlerin işsiz kalması durumunda kullanılması gerektiğini ancak devasa fonun hükümet tarafından işçiye değil işverene destek vermek amacıyla kullanıldığını belirterek, "Bu mantığı anlamak zor.İşverenin işçinin parası ile teşvik edilmesi yanlış. Milyarlarca lira kaynak işverene aktarılacak. Ancak, prim ödeyen işçi bu fondan getirilen katı kurallar nedeniyle yararlanamayacak. Bu tasarı istihdam dostu değil. Yasa ile işçi sayısı değil çalışanlarla işsizlerin isimleri değişecek. İstihdamın artması mümkün değil" dedi.

 

"İşverene yapılan en büyük desteğin kalifiye eleman yetiştirmek üstüne bir de teşvik vermek çalışana haksızlık" diyen Bağdadioğlu, şunları söyledi:"Sermaye, işgücü maliyetlerinin yüksekliğinden yakınır durur. Türkiye’de işgücü maliyetinin yüksek olduğunu düşünmüyoruz.Hükümetin bu hamlesi ucuz işgücünü daha da ucuzlaştırmaktır.Türkiye’de temel sorunun işgücü maliyetleri değil."

Bağdadioğlu, hazırlanan tasarının çizdiği tabloyu ise, "Sanki işveren ulvi bir görevi yerine getiriyor. Neredeyse işçi işverene kendisini çalıştırdığı için ücret ödeyecek. Üste para verecek. Verilen teşviğin anlamı bu." şeklinde yorumladı.

 

30 YAŞ ERKEK İŞSİZ ORDUSU GELİYOR
Tasarının yasalaşması halinde 18-29 yaş arası, kadın ve kalifiye eleman çalıştıran işverenlere verilen prim desteğinin 30 yaş üstü erkek işsiz sayısını artıracağına dikkat çeken Sosyal Güvenlik Uzmanı Öznur Eskici, tasarıyı hükümetin işverene şirin görünme çabası ve seçim yatırımı olarak değerlendirdi.

 

Eskici, " Yasalaşması halinde 30 yaş erkek işsiz ordusu ile karşılaşacağız. İşveren teşvikten yararlanmak için 30 yaşın üstündeki erkekleri işten çıkararak yerine genç ve kadın almak isteyecek. Türkiye’de ev geçindirenlerin yüzde 90’nın erkek olduğunu düşündüğümüzde nasıl bir tablo ile karşılaşacağımız çok açık" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artan erkek işsizliği ile birlikte ücretlerde de önemli düşüşler olacak .İşsizlik nedeniyle insanlar asgari ücretin altında ve kayıt dışı çalışmak zorunda kalacak. Emeklilik yaşının 65 olduğu bir ülkede 30 yaş üstü erkeği işsiz bırakmak diye birşey olamaz. Bu insanlara ya ekmek vereceksiniz ya da çalıştıracaksınız. Bu uygulama sadece elit işverenler ile elit çalışanlar arasında etkili olacak.Reel kesimde işsizliği azaltacak formül işçiye kullandırmadığınız parayı işveren teşvik adı altında vermek olamaz.İşveren bu konuda çifte kazanan olacak. Hem prim ödemeyecek hem de daha düşük ücretle çalışan bulabilecek.Primlerin birleşmesinden dolayı SGK geliri azalacak."

 

İSTİHDAM ARTMAYACAK
Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr.Resul Kurt, işsizlik sigortası fonuna işçinin ücreti üzerinden yüzde 1 işçi, yüzde 2 ise işveren tarafından prim ödendiğini ve işçinin ödediği prim tutarın yüzde 3’ün sadece yüzde 1’lik kısmı olduğunu belirtti.

 

Kurt, konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:"Her ne kadar işçi payı dense de uygulamada tüm vergi ve SGK primlerinin (işsizlik sigortası dahil) işverenler tarafından karşılandığı, işçinin net ücretini aldığı görülüyor.Ülkemizde işçilik maliyetleri içerisinde gerek SGK primi ve gerekse de vergi yükünün yüksekliği dikkate alındığında bu şekilde getirilmiş bir teşvikin haksızlık olmadığını, dahası işverenin tüm vergi ve SGK primlerini karşılamasından dolayı işçi açısından da bir sorun olmadığını düşünüyorum .Tüm bu teşviklere rağmen istihdamın artmayacağını, zira ülkemizde vergi ve SGK primlerinin yüksek olmasından dolayı işverenlerin üzerindeki istihdam yükünün fazla olduğunu düşünüyorum. Ülkemizdeki vergi yükü çok yüksektir. Bu nedenle vergi ve sigorta primlerinin de düşürülmesi halinde istihdam artışı sağlanabilecektir."

 

Tasarı ile 30 yaş üstü kişilerin işsiz kalacaği iddiasını yersiz bulduğunu söyleyen Kurt, 18-29 yaş aralığındaki kişilerin tümü bu teşvikten yararlanamayacağını  işe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve belirtilen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla teşvikten yararlanılabileceklerini kaydetti.

 

Kurt," Yani, mevcut çalışanlara ilave olarak işe alınma şartı vardır. Burada eleştirilmesi gereken bir husus varsa, fiilen çalışma şartıdır. Özellikle yıllık izin kullanan, raporlu olan işçiler için bu teşvikten yararlandırmama söz konusu olup, mutlaka fiilen çalışma ibaresinin kaldırılması gereklidir. Suistimal olması söz konusu olmayıp, genelgelerle yapılacak düzenlemelerle bu hususa ilişkin muvazaalı işlemler (yani işçilerin çıkartılıp başka işçiler alınması veya işyerinin başka isim altında açılması gibi) engellenmektedir.30 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerindeki işçiler için İş güvencesi olup, geçerli bir neden olmadan işten çıkartılması söz konusu olmayacaktır".

 

NİTELİKLİ İŞGÜCÜNDE KISA SÜRELİ ÇALIŞMA YOK
Esnek çalışmanı zaten 4857 sayılı kanunla yasal olarak fiili olarak uygulandığında ve AB direktiflerine uygun şekilde düzenleme yapılmasının söz konusu olduğunu ifade eden Resul Kurt, düzenlemelerle öğrenci, ev hanımı gibi çalışma yaşamı dışındaki kişilerin istihdamına olanak sağlayacağını söyledi.
 
Kurt, sanayi ve nitelikli iş gücünde kısmi süreli çalışma söz konusu olmadığını , bu uygulamanın daha çok market, fast-food ve AVM’lerde pazarlama, kasiyerlik, tezgahtarlık, tanıtım elemanlığı gibi işlerde olacağını  dile getirdi.

GAZETEPORT – HATİCE NAZLI AYDOĞAN

DİĞER HABERLER
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI

Fazla çalışma ücreti, kanunun veya sözleşmelerin öngördüğü haftalık çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar için ödenecek ücreti ifade etmektedir.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE
GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE

İktidarın neoliberal politikaları gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi Avrupa’nın zirvesine taşıdı. En zengin %1’lik kesim ülkedeki servetin %40’ına sahip oldu. Halkın %71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor.

MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan devamsızlıkların geçerli bir mazerete dayanması gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI
BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI

Bedelli askerlik ve tazminat hakkı.