İŞÇİ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNCE İNSAN DENMELİ
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GUVENLİĞİ SEPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
İŞÇİ SAĞLIĞI İÇİN TALEPLER
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GUVENLİĞİ SEPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
İŞÇİ SAĞLIĞI İÇİN TALEPLER
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin düzenlediği İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği Yerel Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. İş cinayetlerine dönüşen iş kazalarının ve meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sağladığı olanakların "önce insan" denerek kullanılmasıyla mümkün olduğuna dikkat çekilen bildirgede, "Çalışanların sağlığı ve güvenliği ne yazık ki sömürü ve kâr unsuruna tabidir. Özellikle 2003 yılından bu yana yapılan tüm düzenlemeler emeğin, mühendisliğin aleyhine ve işçi sağlığı ve iş güvenliği normlarının dışında, tamamen sermaye güçlerinin lehine olmuştur" denildi.
POLİTİKALAR EMEK ALEYHİNE
İş kazaları ve meslek hastalıkları sorununun, sermayenin azami kâr hırsı ve çalışma yaşamına yönelik politikaların emek aleyhine oluşmasından dolayı önümüzdeki dönemde önemini artırarak süreceği ifade idelen bildirgede şöyle denildi; " İşçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik mevzuat düzenlemeleri, piyasa aktörlerinin çıkarları doğrultusunda hazırlanmıştır. İşçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin özel sektör eliyle yürütülmesini hedefleyen, idari yargı kararlarını görmezden gelen bir anlayışla oluşturulan bu mevzuat bu alanda süregelen krizi devam ettirecek.
İSİG alanındaki .hizmetler kamusal hizmet olarak algılanmalı. ?
Esnek ve kuralsız çalışmayı, işçileri başka işverenlereValamayı, taşeronlaştırmayı yasal halö getiren, kıdem tazminatlarını, fazla mesai ücretlerini, sendikal hak ve yetkileri budayan yasa ve diğer düzenlemeler yerine konunun taraflarının katılımı ile demokratik bir yasa çıkarılmalı. ?
iş güvenliği alanında mühendislere de, teknik elemanlara da ihtiyaç var, ancak bu ihtiyaç "iş güvenliği mühendisliği" ve "iş güvenliği teknik elemanı" olarak ayrı ayrı tanımlanmalı. ?
Çalışanlara İSİG’yle ilgili sürekli eğitim verilerek bilinçlendirilmen. EĞİTİM almamış çalışana işbaşı yaptırılmamalı. Bu eğitimler özerk olmalı ve meslek örgütleri tarafın, dan verilmeli. ?
İSİG hizmetleri ve uygulamaları bütün iş yerlerini ve tüm çalışanları (ev işçileri, hükümlü ve tutuklular dahil) kapsamalı. ?
Mühendislerin ve doktorların iş Güvenliği konusunda lisans sonrası eğitimlerinin üniversiteler, TMMOB’ye bağlı ilgili meslek odaları ve TTB tarafından verilmesi ve serti?
Başta KOBl’ler olmak üzere 50’den daha az işçi çalıştıran iş yerlerinde de işletme bünyesinde İSİG Kurullarının kurulması zorunlu hale getirilmeli. ? Bütün okullarda İSİG eğitimi yapılmalı, fakültelerinde İSİG kürsüleri kurulmalı. ?
SGK’nın iş Kazası ve Meslek Hastalıkları istatistikleri, özellikle tespit edilen meslek hastalığı sayısı gerçekleri yansıtmaktan çok uzak. Meslek Hastalıkları Hastanesi sayısı arttırılmalı, meslek hastalıklarının tespitine yönelik çalışmalar yapılmalı. ?
Çocuk emeği sömürüsü ortadan kaldırılmalı, çocuk işçiler rehabilite edilerek, eğitime yönlendirilmeli. ?
Ucuz işgücü olarak görülen kadın ve emeğine yönelik tüm olumsuz uygulamalar kaldırılarak eşit işe eşit ücret sağlanmalı. ?
işyerlerinde kaza ve meslek hastalıklarına ait bilgiler bir veri tabanında toplanmalı. ?
Risk Esaslı Yönetim anlayışı ön plana çıkarılmalı. ?
Yasayla kaldırılan "ağır ve tehlikeli işler" kavramı ve iş yerlerine "işletme belgesi" alınması zorunlu