İŞ YARATILMAZSA FAKİRLİK BİTMEZ
ILO´ya göre aralarında Türkiye´nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerde 15 yaşın altındaki çocukların yarısından fazlası fakir

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre Dünya genelinde 2 milyar insan günde 3.10 dolardan az parayla hayatta kalma mücadelesi veriyor. Günde 1.90 dolarla yaşamak olarak tanılmanan uç fakirlik seviyesi ise yüzde 15’lerde. ILO’ya göre kalifiye işler yaratılmadığı sürece fakirlikle mücadele başarıya ulaşmayacak.
Türkiye’de 3 milyonu aşkın hane sosyal yardımlarla hayatta kalma mücadelesi veriyor. Türkiye’de sosyal yardımlardan yararlanan kişi sayısı artmaya devam ederken 2015’te sosyal yardımlara 26 milyar TL gitti.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun belirlemelerine göre Temmuz 2016’da dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.369 TL, yoksulluk sınırı ise 4.461 TL’ye çıktı. Asgari ücretin 1.300 TL olduğu Türkiye’de milyonlarca kişinin açlık sınırının altında yaşadığını gösteriyor. İLO İstihdam ve Sosyal Perspektif 2016 Raporu’na göre çoğu ülkede geçen 20 yılda fakirliğin azalatılmasmda ilerleme kaydedildi. Ancak Çin ve Latin Amprika’da fakirlik yüksek kaldı. ILO raporunda şu tesbitlere yer verdi:
• Birleşmiş Milletler’in 2015 Eylül’ünde aldığı 2030’da fakirliği bitirme amaçlı kararı, kalifiye işlerin yaratılamaması halinde başarıya ulaşamayacak.
• Dünya’nın yüzde 30’unu oluşturan fakirler, dünya gelirinin yüzde 2’sini bile alamıyor. Bunun sosyoekonomik istikrarı sekteye uğratacak. Büyümeden yana politikalara desteği azaltacak.
İlerleme yeterli değil
• Fakirlik seviyesinin üstüne çıkanlar, bu seviyenin sınırında yaşıyorlar. Yine günde bir kaç dolarla yaşamına devam etmek zorundalar. En önemli servis ve sosyal korumalara erişimleri yine limitli.
• Fakirliğin ortadan kaldırılmasında gelir kaynaklarının dağılımında düzenlemeler yetersiz. Kalifiye işler kalıcı bir şekilde yaratılmadığı takdirde fakirlikle mücadelerde başarılı olma şansı yok. Fakirliğin ortadan kaldırılması için 10 trilyon dolar gerekiyor.
• Kalifiye iş olanaklarının kıt olduğu gelişmiş ülkelerde de orta sınıf ailelerin gelir düzeylerini koruyabilecekleri konusunda kuşkuları var.
• Kollektif tarım uygulamaları gelişmekte olan ülkelerde fakirliği azaltmada yarar sağlıyor. Fakirlik seviyesinin altında olanların sosyal haklarının düzenlenmesinin de büyük gelişme sağladığını, emek piyasasını regüle eden kuruluşların bu konuda çok önemli bir rol oynadıklarını, bu konuda eylem gösteren kuruluşlara sahip ülkelerin ilerleme kaydettiklerini belirtiyor. Bu gelişmelerin yine de çok kırılgan oldukları, çalışma koşullarında iyileştirme görülmediği sürece kalıcı olmayacakları bildiriliyor.
Vergi kaçırma
• Genel olarak dünya çapında fakirliğin sona erdirilmesinde ekonomik aktivitelerin ve işlerin resmileştirilmesi daha büyük bir vergi tabanına ulaşmada rol oynayacak.
• Ekonomilerin büyümesinden en büyük kârı zenginler alıyor. Vergi kaçırma fakirliği azaltmadaki mücadeleye çok büyük zarar veriyor. Vergi kaçıranların verdikleri zararın farkına vardırılmaları gerekiyor.