İŞ KANUNUNDA BELİRTİLEN MAZERET İZİNLERİ
Kurumsal bir firmada işbaşı yaptım, imzaladığım dört sayfalık iş sözleşmemde işveren lehine her şey var diyebilirim. Fazla çalışma, denkleştirme, mecburi hizmet, başka işyerinde çalışmama gibi her şeye onay vermiş oldum. Önceki işyerimde böyle değildi. Aklıma takılan bir konuyu sormak istiyorum. İş sözleşmemin bir yerinde evlilik ve birinci derece yakınların ölümünde 3 gün, eşin doğum yapmasında 5 günlük izinlerin ücretinin ödenip ödenmeyeceğine işverenin karar vereceği yazıyor. Onay verdiğim bu ifade ileride sıkıntı yaratır mı?

İşverenler İş Kanunu’nda kendilerine tanınmış olan tüm yetkileri iş sözleşmesine dahil edip işçinin onayına tabi olan konularda onayı işin başından alma yolunu tercih etmektedir. Sizin yaşadığınız deneyim de bunun örneklerinden birini oluşturmaktadır.
Ancak sorunuzun konusu olan mazeret izinlerinde ücret ödenip ödenmeyeceğine işverenin karar vereceğine ilişkin madde yasaya aykırıdır, iş Kanununa 2015 yılında eklenen Ek Madde 2’de işçiye evlenmesi ya da evlat edinmesi veya ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde beş gün izin verileceği ve bu izinlerin ücretli olduğu belirtilmektedir. Yasa, bu izinlerin ücretinin ödenip ödenmeyeceği konusunda işverene takdir yetkisi tanımamıştır. İşveren bu izinleri vermek zorundadır ve ücretini de ödemekle yükümlüdür.
İş sözleşmenizde yasanın bu açık ve kesin düzenlemesine karşın ücret ödeme konusunu işverenin inisiyatifine bırakan bir madde olsa bile, bu madde hükümsüzdür. Yasayla işçiye tanınan bir hak, iş sözleşmesiyle ortadan kaldırılamaz. Yasaya aykırı olan bu maddeye onay vermiş olmanız sizin için bir hak kaybına neden olmaz.