İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN ALINAN ÖNLEMLERDE YENİ BİR SEY YOK
iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının çok yoğun yaşandığı ülkemizde, iş güvenliği kapsamında alınan önlemler, yaşanan cinayetleri engellemekten ziyade, iş güvenliğini yeni bir sektör haline getiriyor.

iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının çok yoğun yaşandığı ülkemizde, iş güvenliği kapsamında alınan önlemler, yaşanan cinayetleri engellemekten ziyade, iş güvenliğini yeni bir sektör haline getiriyor. Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı, Çalışanların iş sağlığı ve Güvenliği EĞİTİMlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, yaşanan kazaların ne kadar ciddiye alındığını bir kez daha gösterdi.
Yönetmelikte, iş güvenliği eğitimlerini bir sektör haline getirilmesi dışında yeni bir şey yok. Çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemeyi amaçlayan Yönetmelik, 6331 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunan işyerlerini, bu işyerlerinde çalışanlara eğitim verecek kişi, kurum ve kuruluşları kapsıyor. Yönetmeliğe göre, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında, işyerlerinde 15 yaşını bitirmiş ancak 18 yaşını doldurmamış genç çalışanlar, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren grupların özellikleri dikkate alınarak, bu kişilere özel bir iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek.
Yönetmelikte yer alan uygulamalar şu şekilde: . işveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleriyle ilgili, programların hazırlanması ve uygulanmasını, eğitimler için uygun bir yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini, çalışanların bu programlara katılmasını ve program sonunda katılanlar için katılım belgesi düzenlenmesini sağlamakla yükümlü olacak, işveren, geçici iş ilişkisi kurulan diğer işverene bilgi vermek ve geçici iş ilişkisi kurulan işveren bu konular hakkında çalışanlara gerekli eğitimin verilmesini sağlamakla sorumlu olacak, Alt işveren ilişkisinde asıl işveren de bu eğitimlerden sorumlu olacak. .
işveren, çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce, çalışanın yapacağı iş ve işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda öncelikli olarak eğitilmesini sağlayacak. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa eğitim verilecek. .
iş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilecek. Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilecek. .
iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacak ve eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılacak. .
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; işyerinde görevli iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından; işçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından eğiticilerin Yönetmelik’te belirtilen eğitim programında yer alan konulara göre uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenmesi kaydıyla verilecek.