Haziran ayında 149 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, yaşamını yitirenlerin yüzde 98’inin sendikasız olması dikkat çekti.
Sermayenin kâr hırsı iş cinayetlerinin hız kesmeden sürmesine yol açıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre, haziran ayında en az 149 işçi, 2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçi yaşamını yitirdi.
6 ayda 907 cinayet
Yüzde 82’sini ulusal ve yerel basından; yüzde 18’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanılarak hazırlanan çalışmaya göre, ocak ayında en az 144, şubat ayında en az 128, mart ayında en az 129, nisan ayında en az 188, mayıs ayında en az 169 ve haziran ayında en az 149 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Büyük kısmı ücretli çalışan
Haziran ayında yaşamını yitiren 149 emekçinin 119’u ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 9’u kadın işçi, 140i erkek işçi olurken, kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret ve konaklama işkollarında gerçekleşti. 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 6 çocuk işçi can verirken, çocuk işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti. Ayrıca işçilerden 6’sı ise mülteci/göçmenlerden oluştu.
Servis kazaları arttı
Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, belediye, metal ve enerji işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve ezilme/göçük olurken, haziran ayında kalp krizi/beyin kanaması ile şiddet nedenli iş cinayetlerinde artış gözlendi. En çok iş cinayeti İstanbul, Adıyaman, Bursa, Manisa, Kocaeli, Sakarya, Hakkari, İzmir, Konya, Kütahya, Osmaniye ve Urfa’da yaşandı.
Ölenlerin yüzde 2’si sendikalı
İSİG Meclisi raporunda bir diğer dikkat çeken noktayı ise ölümlerin sendikahlaşma oranına göre dağılımı oluşturdu. Tespit edilebilen verilere göre, ölenlerin 2’si (yüzde 1,34) sendikalı işçi olurken, 147 işçi ise (yüzde 98,66) sendikasız.