Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
21 Şubat 2019
İŞ ARAYIŞI SINIRLARI AŞTI!

Onların hayali bir iş bulmak, eve bir parça ekmek götürebilmek. Çaldıkları onca kapı yüzlerine kapanınca umutları da tükeniyor. İşsizlik sadece para yokluğu anlamına gelmiyor.

İŞ ARAYIŞI SINIRLARI AŞTI!

Bozulan evlilik planları, ödenemeyen faturalar, aileye yük olmanın verdiği rahatsızlık, sosyal hayattan uzaklaşma, yalnızlaşma, baş gösteren psikolojik sorunlar…

Hatay’da görüşmeye çalıştığımız gençlerin çoğunluğu konuşmaktan kaçındı. Kimi işsiz olmaktan utanıyor kimi de iş bulma umudu nedeniyle isminin gazetelerde çıkmasını istemiyor. Konuştuğumuz gençlere de bir dokunduk bin ah işittik. Aralarında iş bulmaktan ümidini kesenler var ve işi şimdiden Allah’a havale etmiş durumdalar. Bir mühendisimiz, Türkiye’de iş bulamayınca gözlerini sınırların ötesine çevirmiş, yurtdışında iş aramaya başlamış. Yazı dizimizin ikinci bölümünde sözü Hataylı işsiz gençlere bırakıyoruz.
 
‘SOKAĞA ÇIKMAKTAN RAHATSIZ OLUYORSUNUZ’
 
İbrahim Ceripdiken 34 yaşında, ziraat mühendisliğini bitirmiş. Bir yılı aşkın süredir işsiz. Mesleğiyle ilgili yaptığı iş görüşmelerinde olumlu sonuç alamamış. İş bulup ücretini ve şartlarını beğenmeyip kabul etmediği de olmuş. İnsanca yaşayacak bir ücret alabileceği ve iyi çalışma koşullarına sahip iş bulmaya çalıştığını söyleyen Ceripdiken, maddi durumu iyi olmadığı için evlenmemiş. “Hatta sevgilim vardı, bundan ötürü benden ayrıldı” diyen Ceripdiken, yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlattı: “Yaşamımı ailemin yanında devam ettiriyorum. Bundan hoşnut olduğumu söyleyemem. Ayrıca bazı işler yaptım ama piyasa son derece olumsuz ve başarmak biraz zor görünüyor. İşsizlik bizim hayatımızda büyük sıkıntılar yaratıyor. Bazen sokağa bile çıkmaktan rahatsız oluyorsunuz. İnsan bir süre sonra içine kapanıyor. Tam bir depresyon…”
 
‘DEVLET ADIM ATARSA BİTER’
 
Ceripdiken, kendi gözlemiyle işsizliğin nedenlerini şöyle sıraladı: “Üretim yapılmıyor, ithalat üzerine kurulu bir ekonomi ile devam ettiriliyor. Fabrikalarımız satılıyor, üretim düşüyor, tarım alanları tek tek bitiriliyor. Bizim iş bulacağımız alanlar daraltılıyor. Ben ziraat mühendisiyim, tarım ürünleri ithal edilmese, tütün, pamuk, buğday gibi ürünleri biz üretsek, benim gibi teknik elaman neden işsiz kalsın? Neden parasız kalsın? Neden toplumdan utansın?”
 
Türkiye’de iş bulma ümidi kalmadığı için yurtdışında iş aramaya başladığını belirten Ceripdiken, “Oralarda bir iş yakalarsam gitmeyi planlıyorum. Tabii bu yaştan sonra yurtdışında nasıl bir iş, nasıl bir yaşam olur onu da bilemiyorum” sözleriyle çaresizliğini anlattı. Ceripdiken, “İthalat, üretim, KİT’lerin yeniden yaratılması konusunda devlet adım atarsa o zaman işsizler ordusu biter. Gençlik yeniden cıvıl cıvıl hayatına döner” diyor.

İŞSİZ KALINCA EVLİLİĞİ BİTTİ
 
Lise mezunu Alikan Uçar da birkaç aydır işsiz. Ailesinin yanında yaşayan Uçar, iş aradığını ancak iş görüşmesi yapmadığını söyledi. “Maddi sıkıntıdan dolayı sevgilim bile olmuyor” diyen Uçar, “Zamanımı kitap okuyarak ya da üniversite sınavına hazırlanarak geçiriyorum. Eğer bir üniversiteye gidersem en azından işsiz konumundan çıkmış olurum” diyor. Ne zaman iş bulacağını kestiremediğini belirten Uçar, “Belki ekonomik krizden sonra belki de üniversiteden sonra iş bulurum. Aslında bakarsanız önümüz yoğun bir sis perdesi. O yüzden ne olacağını milletçe kestiremiyoruz” ifadelerini kullanıyor.
 
İsmail Akpınar, 33 yaşında. İmkansızlıklar yüzünden liseden ayrılmış. İnşaatlarda çalışan Akpınar altı aydır işsiz. Kendi mesleği olan karo, fayans ustalığı gibi işler aradığını ancak bulamadığını belirten Akpınar, “Altı iş görüşmesi yaptım. Bunlardan sonuç alamadım. İş görüşmelerinde bana iş teklifinde bulundular ama mesleğimle ilgili olmadığı için kabul etmedim” dedi. İşsiz kalınca eşinden ayrıldığını söyleyen Akpınar, şöyle konuştu: “Üç çocuğum var ama bakamıyorum. Hatta şimdi oturduğum evin parasını bile ödeyemiyorum. Tek odalı ve kirası düşük bir yer arıyorum. İşsiz olarak sıkıntılar yaşadığımı ve toplum tarafından bir destek görmediğimi söyleyebilirim. Hatta büyük marketlerden bir şeyler istemeye kadar gidiyoruz. Parasız ve işsiz insanlara toplum tembel olarak bakıyor ve bilerek işsiz kaldığını düşünüyor. Her türlü sıkıntıyı yaşıyorsunuz, psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyorsunuz.”
 
‘İşverenler göçmenlere yöneliyor’
 
İsmail Akpınar, göçmen işçilerin işsizliğe etkilerini şöyle anlattı: “Hatay ilinde bizim işsiz gençlik kadar Suriyeli göçmen gençlik de bulunuyor. Bu Suriyeli göçmenler son derece ucuza, sigortasız, güvencesiz şartlarda çalıştırılıyor. İşverenler ise bizi tercih edeceklerine onları çalıştırıyor. Biz de işsiz kalıyoruz. İşveren kârına bakar, benim yarı fiyatımı iş yapan, benden daha uzun süre çalışan sigortasız bir adamı tercih ediyor. İş bulmak için Allah’tan umudumu kesmedim. Zaten başka umut da yok. İnsanların değeri kalmadı. Yani benim açımdan önüm karanlık. Nasıl ve nerde bir iş çıkar da biz ekmek yeriz, onu bilemiyorum.”
 
‘İş bulmamız Allah’a kaldı’
 
Lise mezunu Erol İşli 26 yaşında. Yaklaşık dört yıldır iş aramış, bu süreçte 25 kez iş görüşmesi yapmış. Bazı işler bulduğunu ancak maaşı düşük olduğu için kabul etmediğini belirten İşli de maddi durumu olmadığı için evlenmeyenlerden. Ailesiyle yaşadığını ve onlara yük olduğu için ağrına gittiğini aktaran İşli, şunları söyledi: “İşsiz ve parasız olmak toplumsal hayatın alanına girmenize en büyük engel. Kahveye gidiyorsunuz ama zaman geçmiyor. Kahvede, sokakta bir iş bulabilmek için kara kara düşünüyorsunuz. İşsizliğin nedenlerini çok bilmiyorum ama ekonomik kriz, iş alanlarının daralması, fabrikaların kapanması gibi durumları söyleyebiliriz. Bizim iş bulmamız Allah’a kalmış desek yeri var. Bu hükümet, bu yönetim biçimiyle nasıl iş bulacağımı bilemiyorum. Siz biliyorsanız söyleyin.”
 
3 milyon genç boşta geziyor
 
Genç nüfustaki işsizliğin boyutu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2018 Kasım dönemine ilişkin 15 Şubat’ta açıkladığı işgücü verilerine yansıdı. Buna göre; 15-24 yaş grubundaki 11 milyon 716 bin genç nüfusta işgücüne katılım oranı 5 milyon 101 bin kişi ile yüzde 43.5, genç işsizlerin oranı ise 1 milyon 202 bin ile yüzde 23.6. Aynı yaş grubunda olup ne eğitimde ne istihdamda olan yani boşta gezen gençlerin oranı ise yüzde 24.3 ile 2.9 milyona dayandı. Bu oranlar, son dört hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan, yalnızca 15-24 yaş grubundaki bireyleri kapsıyor. Aslında milyonlarca genç, üniversite mezunu olsun olmasın, işsiz dolaşıyor.
DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.