İLAÇ FARKI CEPTEN GİDECEK
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan değişiklikle 15 kalem etken maddeyi kapsayan ilaç gruplarına ´taban fiyatı uygulaması´ bugün hayata geçti.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan değişiklikle 15 kalem etken maddeyi kapsayan ilaç gruplarına ‘taban fiyatı uygulaması’ bugün hayata geçti. Ayrıca 25 Eylül tarihi itibarıyla Türkiye’de bulunmayan ilaçlar, ithal edilerek yurtdışından getirilen kanser dahil pek çok kronik hastalıkta kullanılan ilacın başvuruları yurt genelindeki eczanelere yapılabilecek.
Eczacılar bu uygulamaların hastayı mağdur edeceği ve eczacıyla hastayı karşı karşıya getireceği uyarısını yaptı. İstanbul Eczacı Odası Merkezi’nde dün bir araya gelen Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Mersin, Kocaeli, Aksaray, Giresun, Uşak, Amasya, Karaman, Adıyaman ve Nevşehir Eczacı Odaları yeni uygulamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
400 MİLYON TL VATANDAŞA YÜK OLACAK
Eczacı Odaları adına konuşan Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, yapılan ‘taban fiyat uygulaması ile aynı etken maddeyi içeren eşdeğer grup içinde en ucuz olan ilacın SGK tarafından ödeneceğini ancak bu fiyatın üstündeki ilaçlar için hastaların cebinden ödeme yapmak zorunda kalacağını söyledi. İlaç fiyat farkının on yılı aşkın süredir ‘Sağlık Uygulama Tebliğ’ hükümleri ile uygulandığını dile getiren Demirci, "1 Ekim’den itibaren bu uygulamayla, hastaların ilaca ödediği fark yüzde 20 ile yüzde 120 oranında yükselecektir. SGK, 400 milyon TL civarında bir yükü asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşların üstüne yıkıyor" dedi.
İLAÇ ECZANE RAFINDA OLMALI
Bugün sağlıkta gelinen aşamada sağlık danışmanı olarak, hastalarla sağlık ve ilaçlar üzerine yardımcı görev yapması gereken eczacıların; hastalarla ilaç farkı, muayene ücreti, reçete ücreti gibi ticari boyutları konuşmak zorunda kaldığını vurgulayan Demirci, "Bir ya da iki milyon dolar daha az ilaç tüketilsin diye, ilaçların fiyatını baskılayarak ülkeye girişini engellemek ve ilaç ithalatının yolunu açmak sağlıklı bir anlayış değildir" dedi. Demirci, ilaçların eczane rafında olması gerektiğini, reçete edildiği zaman hastaya hemen sunulması ve tedaviye başlanabilmesinin önemli olduğunu söyledi.