Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
16 Ekim 2016
İKLİM DEĞİŞİYOR TARIM DA DEĞİŞMELİ

Bugün Dünya Gıda Günü. İklim değişikliğinin gıdalarımıza etkisini İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık´a sorduk.

İKLİM DEĞİŞİYOR TARIM DA DEĞİŞMELİ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kurulduğu gün olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. FAO, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün temasını bu yıl "İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli’ olarak belirledi. 
Gıda Güvenliği Derneği Başkam Samim Saner, her yıl gıda için önemli farklı bir temayla dikkat çekilen dünya gıda gününün bu yıl ki teması olan iklim değişikliği ve gıda güvenliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Saner: "İklim değişikliği 20. yüzyılın ortasından itibaren etkilerini hissettiren ve dolayısıyla dikkatleri çekmeye başlayan bir konu. Sıcaklık ve yağışlardaki değişiklikler ile birlikte hava koşullarının sertleşmesi, denizlere yakın yer altı sularının tuzlulaşması tarımsal üretim dolayısrya gıdaya erişim üzerinde olumsuz etkileri bilim insanlarının gündemindedir" dedi. 
iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çabaların arttırılması gerektiğine dikkat çeken Saner, gıdaların güvenliğini sağlamak için izleme programları, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvancılık uygulamaları, gıda muhafazasında yeni yöntem ve teknolojilerin kullanımı gibi gibi birkaç kilit alanda yapılan çabaların global ölçekte artırılması gerektiğini vurguladı.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) istanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, "iklim değişiyor, tarım da değişmeli ama öncelikle iklimin değişimine sebep olan yanlış tarım sistemi değiştirilmeli" dedi. Tarımın iklime etkisinin oldukça büyük olduğunu söyleyen Atalık, iklimin endüsrtiyel tarım kaynaklı sera gazı emülsiyonlarından dolayı değiştiğinin altım çizdi. 
 
TARIMDA TEKELLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇİLSİN 
 
Atalık, tarım alanındaki çarpıklığın ve bunun iklime etkisinin sebebini; tarımın şirketleşmesi ve çok uluslu şirketlerin eline geçmesi olarak göstererek şöyle devam etti: "Dünya tarım alanında çok uluslu şirketlerin tekelliği yüzünden tek tip pazara dönüştü. Büyük tarım işletmelerinin uyguladığı endüstriyel tarım, bazı sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Tarımda makine gücünün artması toprak erozyonunu hızlandırdı, kullanılan fosil yakıtlar atmosferde sera gazlan konsantrasyonunu artırdı. Temel tarım ürünleri ticareti küresel ölçekte büyük tarım şirketlerinin eline geçmiş durumda. Tekelleşme, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeleri ve ‘küçük çiftçiyi’ tarımdan koparıyor." 
 
YEREL ÜRETİM YEREL PAZAR ŞART 
 
Atalık, tarımın ilkime olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması ve yanlış tarım sisteminin düzeltilmesi için yerel üretim yapılarak yerel pazarların kurulması gerektiğini söylerek çözüm noktasında şunları önerdi: "Doğal tarım yöntemleri ile iklime zarar vermemek için yerel üretim politikalan benimsenmeli ve yerel pazarlar kurulmalı. Dünyadaki açlık ve gıda alanında yaşanan sıkıntılar ancak küçük çiftçiye sahip çıkmakla ve yerel üretimle mümkün olabilir. Ziraat Mühendisleri Odamızın kuruluşundan bu yana önemle üzerinde durduğu, pek çok demokratik kitle örgütünün vurguladığı küçük çiftçiler biyolojik çeşitliliğin ve sağlıklı beslenmenin temel unsurlandır"".
DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.