Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
24 Temmuz 2019
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GIDALARIN BESİN DEĞERİNİ AZALTIYOR

İklim değişikliğinin tarım ve gıda güvenliği üzerinde önemli etkileri olduğunu ve bu etkilerin giderek katlanarak artacağını gösteren birçok bilimsel araştırma bulunuyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GIDALARIN BESİN DEĞERİNİ AZALTIYOR

İklim değişikliğinin tarım ve gıda güvenliği üzerinde önemli etkileri olduğunu ve bu etkilerin giderek katlanarak artacağını gösteren birçok bilimsel araştırma bulunuyor. Bu araştırmalar, daha yüksek ortalama sıcaklıklar, yağış rejimindeki değişiklikler, yükselen deniz seviyeleri, aşırı hava olaylarının sıklığı ve yoğunluğundaki artışın tarımsal faaliyetleri sekteye uğrattığını ve gıda fiyatlarını olumsuz etkileyebildiğini gözler önüne seriyor. 

Lancet Planatery Health’de yayımlanan yeni bir araştırma ise, başka bir çarpıcı etkiye odaklanıyor. Araştırma, artan sera gazı emisyonları ile temel gıdaların besin değerinde de azalmaların yaşanacağını gösteriyor. Bulgular göre, temel gıda ürünlerinin bu yüzden topraktan karbon emilimi artacak, ve bu yüzden temel besin öğeleri olan çinko, protein ve demir miktarları azalacak. 
 
Araştırma, eğer sera gazı emisyonları şimdiki düzeyde artmaya devam ederse, 2050 yılında, temel besin maddelerindeki bu sorunun önemli bir gıda güvenliği problemi olacağını ifade ediyor. Araştırma çerçevesinde, buğday, pirinç, mısır, bezelye, darı, soya fasulyesi, patates ve arpada, emisyon artışının besin değeri üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışma sonuçları, bu ürünlerin 2050 yılı itibari ile besleyici değerlerini ortalama yüzde 3 oranında kaybedeceğini gösteriyor. Çinko, protein ve demir eksikliği, Güney Asya, Ortadoğu, Güney Sahara, Kuzey Afrika ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’nde önemli sağlık riskleri arasında gösteriliyor. Bu coğrafyalarda temel gıdaların besleyiciliğini kaybetmesi önemli insani krizlere sebep olabilecek. Çinko, protein ve demir eksikliği şimdiden önemli küresel sağlık sorunları arasında yer alıyor. Çinko eksikliğinin, her yıl 5 yaş altı 100.000 çocuğun ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor. Protein eksikliği çocukların gelişimini sekteye uğratıyor ve anne ölüm oranlarının artmasına da sebep oluyor. Her yıl 2.2 milyon civarında 5 yaş altı çocuğun ölümünden sorumlu olduğu ifade ediliyor. Demir eksikliği ise yılda yaklaşık 200.000 kişinin doğrudan ölümünden sorumlu. Aynı zamanda anemi, zeka geriliği gibi birçok sağlık sorununa ve bu sorunlar yüzünden erken ölüme neden oluyor.
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.