20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL, Hükümetin seçim öncesi verdiği söz doğrultusunda dün sona erdi. Yedi kez uzatılan OHAL döneminde Türkiye’de birçok köklü değişiklikler yapıldı. OHAL kapsamında, gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı. Altı ay sonra gözaltı süresi yedi güne düşürüldü. Terör bağlantısı olan belediyelere kayyum atanmasının yolu açıldı. O yetkiyle 94 belediyeye kayyum atandı. Denetimli serbestlik süresi bir yıldan iki yıla çıkartıldı ve on binlerce hükümlünün erken tahliyesinin önü açıldı.
OHAL sürecinde birçok kurum ve vakıf kapatıldı, mallarının Hazine’ye devrinin önü açıldı. TMSF’ye, terörle ilişkisi tespit edilen şirketlere kayyum atama yetkisi tanındı.
BİRÇOK KHK ÇIKARILDI
Darbe girişimine karşı mücadele eden, terör olaylarının etkisiz kılınmasına destek olan sivillere yargı muafiyeti sağlandı. Resmi Gazete’den yapılan ‘dön’ ilanına rağmen üç ay içinde yurda dönmeyen Türk vatandaşlarının, vatandaşlıktan çıkarılabilmesinin yolu açıldı.
Kanun Hükmünde Kararnamelerle günlük hayatı ilgilendiren önemli düzenlemeler yapıldı. En önemli adımlardan biri taşeron işçilerin kadroya alınması oldu. Bu süreçte terör tutuklularına tek tip kıyafet uygulamasının önü açıldı, ancak düzenleme hayata geçirilmedi. İhraç kararnameleri dahil olmak üzere tüm KHK’lar, Meclis’te de görüşülerek kanunlaştırıldı. Bu nedenle OHAL’in sona ermesi, bu süreçte çıkarılan KHK’larla hayata geçirilen düzenlemeleri geçersiz kılmayacak.
CHP’Lİ AĞBABA’DAN OHAL RAPORU
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, OHAL’in etkilerini ve sonuçlarını ele alan bir rapor hazırladı. Ağbaba, raporda OHAL’in işçi ve sendikalar, ekonomi, eğitim, basın, kamu emekçileri, cezaevleri ve sivil toplum üzerindeki etkilerini ele aldı. İki yıllık OHAL sürecinde her alanda yasaklamalar, hukuksuzluklar yaşandığını kaydeden Ağbaba "OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar Türkiye’yi yasaklar ülkesi haline getirmiştir" dedi.