Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
27 Nisan 2012
İKİ TUTUM 1 MAYIS

Türk-İş yönetimi 1 Mayıs´ı bölme girişimlerini hızlandırdı. İşçiler ve birlikten yana sendikacılar ise bu girişimi boşa çıkartıyor. TÜRK-ÎŞ yönetimine bir tepki de Sendikal Güç Birliği Platformundan geldi. Platform Sözcüsü ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, şu çağrıda bulundu: İşçi sınıfının iradesi sendika başkanlarının iki dudağı arasında olmamalıdır. İşçi sınıfı bu iradeyi kullanıp Bursa´ya gitmek yerine İstanbul´da olmalıdır.

İKİ TUTUM 1 MAYIS

TÜRK-İŞ üst yönetimi konfederasyonların tutumu nedeniyle yaşanan bölünmeyi derinleştiriyor. Türk-İş yönetimi İzmir’de ayrı kutlamayı örgütleyemeyince, bu kez elini Marmara bölgesine attı. İstanbul da dahil bölgedeki tüm şubeleri Bursa’da yapılacak merkezi mitinge katılmaya çağırdı.

KARARI TANIMIYORLAR
KARARA tepki gösteren İstanbul’daki şube başkanları, hem katılımın azalacağını hem de İstanbul’da olunmamasının yanlış olduğunu söylediler. Çok sayıda şube, kararı tanımayacaklarını açıkladı. Bursa’ya gitmek zorunda olduklarını söyleyen şubeler ise bu durumun 1 Mayıs’ın özüne zarar vereceğini dile getirdi.

TÜRK-İŞ yönetimine bir tepki de Sendikal Güç Birliği Platformundan geldi. Platform Sözcüsü ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, şu çağrıda bulundu: "İşçi sınıfının iradesi sendika başkanlarının iki dudağı arasında olmamalıdır. İşçi sınıfı bu iradeyi kullanıp Bursa’ya gitmek yerine İstanbul’da olmalıdır."

1 Mayıs İşçi Sınıfının Ulusulararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü. Dünya genelinde işçilerin birleşip ortak taleplerini dile getireceği bugünde, Türkiyeli işçiler bölünüyor. Konfederasyonların tutumu nedeniyle yaşanan bu bölünme, üst yönetiminin tutumu nedeniyle Türk-İş’te daha da derinleşti.

Türk-İş yönetiminin ayrıştırıcı tutumu sadece konfederasyonları değil, kendi içinde bölünmeyi de beraberinde getirdi. Önce 1 Mayıs’ı merkezi olarak izmir’de kutlayacaklarını açıkladı.

DİSK ve KESK’ten ayrılmak için başka bir alan için başvuruda bulundu. Türk-İş’e bağlı sendikaların İzmir şubelerinin ortak kutlama ısrarı üzerine bu kararından vazgeçti. Bunun üzerine Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun Bursa’daki mitinge katılacağı açıklandı. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra Türk-İş Konfederasyonunun merkezi miting alanı olarak Bursa’yı seçtiği ve İstanbul dahil Marmara’daki tüm şubeleri Bursa’ya çağırdığı duyuruldu.

İSTANBUL NEDEN BURSA’YA GİDER
Peki Türkiye’nin metropol kenti, Türkiye işçi sınıfının kalbi konumundaki İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş olmayacak mı? İstanbul’daki milyonlarca işçiyi alanlara çıkmaya çağırmak yerine binlerle sınırlı sayıdaki işçiyi Bursa’daki mitinge götürmek anlamlı mı?

TÜRK-İŞ PANKARTIYLA TAKSİM’DEYİZ
Haber-İş 1 NoTu Şube Başkanı Ahmet Karatay 1 Mayıs’ta Türk-İş Şubeler Platformu olarak Taksim’de olacaklarını söyledi. Türkİş’in Bursa’ya çağırma kararını doğru bulmadıklarını belirten Karatay, bu karara uymayacaklarını kaydetti. Karatay, bu tür kararların işçileri bölmekten başka bir amacı olmadığını ifade etti.

Doğru olanın işçilerin bulundukları her yerde 1 Mayısı kutlaması olduğunu belirten Karatay, "İstanbul’da 15 şube ile Taksim’de kutlama kararı aldık. Türk-İş pankartı ile Taksim’de olacağız" dedi. Harb-İş İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över de işyerlerinde 1 Mayıs alanı olarak Taksim’i gösterdiklerini, kutlamalara İstanbul’da katılacaklarını söyledi.

İŞÇİ SINIFI İNİSİYATİF ALMALI
Sendika Güç Birliği Platformu (SGBP) sözcüsü ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş’in üyeleri Bursa’ya çağırmasını doğru bulmadı. izmir’de şubelerin yaptığının doğru olduğunu aktaran Türkel, "Biz de İstanbul’da doğru olanı yapıyoruz. Ne yaşanıyorsa kamuoyunun önünde yaşanıyor. Bursa’da da biz arkadaşlarımızın 1 Mayıs etkinliklerine katılmalarını rica ettik. Aynı meydanda farklı saatlerde yapılacaktı.

SGBP’ye bağlı sendikaların şubeleri her iki kutlamaya da katılacaklar" diye konuştu. İşçi sınıfının da kendi kararları olması gerektiğini, sendika başkanları karar alıyor diye herkesin uyma zorunluluğu olmadığını dile getiren Türkel, "İşçi sınıfı kendi birliğini ve bütünlüğünü sağlamak için gerekiyorsa kendi inisiyatifini göstermelidir. Doğru olan budur. İşçi sınıfının iradesi sendika başkanlarının iki dudağı arasında olmamalıdır. İşçi sınıfı da bu iradeyi kullanabilmeyi öğrenip Bursa’ya gitmek yerine İstanbul’da olmalıdır" dedi.

GİDEN DE MUTLU DEĞİL
Tes-İş İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Ozil, 1 Mayıs’ta Bursa’ya gideceklerini belirterek, "Genel Başkanımız Türk-İş genel başkanı. Örgütlülüğün gereği neyse onu yapacağız. Tüm işçiye duyurduk. Kaç kişi gelirse o sayıyı Bursa’ya götüreceğiz" dedi.

Türk-İş’in mitingi Bursa’da yapma kararının ardından İstanbul’daki şubelerin de planları değişti. Daha önce İstanbul’daki kutlamalara katılmayı düşünen şubeler, Bursa’ya gitmeye hazırlanıyor. "Gönül isterdi 1 Mayıs mitingini İstanbul’da Taksim’de yapalım ama Bursa’ya gitme kararı alınmış" diyen Teksif Yedikule Şube Başkanı Sebahattin Çetin de İzmir’deki gibi İstanbul’daki şubelerin de ortak kutlama konusunda bir tavır ortaya koyabilmesi gerektiğini, ancak ayrışmanın tek sorumlusunun Türk-İş olmadığını kaydetti.

Haber-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Sedat Güney, genel merkezlerinin henüz bir karar vermediğini ama Bursa’ya gitme ihtimallerinin yüksek olduğunu ifade etti. "Bu kafadan yanlış bir karar. Bursa’ya gelin denmesi beni işçimle karşı karşıya bırakıyor. İstanbul Türkiye’nin başkenti. Emeğin başkenti. Böyle bir kentte kutlama yapmayıp Bursa’ya gitmek doğru değil" diyen Güney, genel merkezlerinden henüz bir yazı gelmediğini, Bursa’ya gitme yönünde bir karar çıkarsa mecburen gideceklerini kaydetti.

Güney, "Bursa’ya çağırırlarsa temsilcilerimi alır giderim ama İstanbul’da yapılırsa onun kat kat fazlasıyla katılırız" dedi.

İMES’te 1 Mayıs hazırlıkları hız kazandı. İMES’te işçiler çıkardıkları bildiri ve broşürlerle hem 1 Mayıs’m tarihçesini hem de talepleriyle mitinge katılmak için çalışma sürdürüyorlar. İşçiler adına konuşan Hasan Ceylan, düşük ücretle çalışmaya karşı, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması başta olmak üzere talepleriyle 1 Mayıs’a katılmak için çalışma sürdürdüklerini kaydetti.

Resmi tatil ilan edilmesine karşın 1 Mayıs’ta İMES’te çalışmanın olacağını belirten Ceylan, patronların 1 Mayıs’m kutlanmaması için bir günlük tatili bile kendilerine çok gördüğünü ifade etti. Patronların bu tutumuna karşı sosyal tesislerde ve sabahları işe giriş yerlerinde arkadaşlarına ulaşıp 1 Mayıs’a çağrı yapmaya çalıştıklarını belirten Ceylan, "İşçiler için en anlamlı gün geliyor daha henüz bir sendika broşür bildiri dahi dağıtmadı. Zamanda gelmeyeceksiniz de ne zaman geleceksiniz" dedi.

Murat Ersin ise daha önce hiç 1 Mayıs mitingine katılmadığını, resmi tatil ilan edilmesine rağmen bu yıl da çalışmak zorunda kalacaklarını kaydetti.

Ömer Acar son 1 yılda 6 defa iş değiştirdiğini her çalıştığı yerin çalışma şartlarının çok ağır olduğunu, hükümetin hem çıkardığı yeni yasalarla hem de işçilere değer vermediğini belirtti. 1 Mayıs’a katılacağını belirten Acar, 1 Mayıs’a katılarak taleplerini ifade edeceğini ve bu gidişatın düzelmesi için örgütlenmek gerektiğini söyledi.

15 yıldır İMES’te çalıştığını belirten Sabri Vural, 1978 yılından beri her 1 Mayıs’a katıldığını söyledi. Sendikaların mevcut durumuna tepki gösteren Sabri Vural, "Eskiden sendikacılar ilçe ilçe, mahalle mahalle,fabrika fabrika olaşarak örgütlenmeye çalışıyorlardı. Şimdi ise büroda oturup işçinin kendilerine gelmesini bekliyorlar. Böyle sendikacılık yaparsan üye sayın her gün düşer ve örgütsüz toplum oluşur" diye konuştu.

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.