İHRACATTA SERT DÜŞÜŞ
Jeopolitik riskler yüzünden geçen yıl hedefleri tutturamayan ihracatçılar 2015´e kötü başladı. Ocak ayında ihracat geçen yıla göre yüzde 9.8 düştü.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Ocak ayı ihracat verilerini Aksaray’da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgilere göre; Ocak ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı ayma göre yüzde 9.8 azalışla 10 milyar 804 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2013’ün Ağustos ayındaki yüzde 13.3’lük gerilemeden sonra en sert düşüş oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2.5 artışla 156.1 milyar dolar seviyesinde oluştu.
AB’DE PARİTE KAYBI
Geçen yıl 157.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti. Fakat Orta Vadeli Program’da belirlenen 160.5 milyar dolarlık hedef tutturulamamıştı. Hedeflerin tutmamasında Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Ukrayna’daki krizler ile Avrupa’nın beklenen düzeyde toparlanamaması etken olmuştu.
Buna göre geçen yıl hedefleri ıskalayan ihracatçılar 2015 için de 173 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Toplantıda 2015 yılına düşüşle girmelerinin nedenlerini açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatın Ocak ayında düşmesinde, Ocak ayı başındaki hava koşulları nedeniyle eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu. Ortalama parite değeri, bu senenin Ocak ayında, geçen seneye göre yüzde 14 gerileyerek 1.36’dan 1.14’e indi. Özellikle AB pazarındaki kayıpta parite etkisi büyük, parite geçen yılki seviyede devam etseydi 750 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirecektik" dedi.
ÜÇ PAZARDA DÜŞÜŞ
Ocak ayında en fazla ihracatı 1 milyar 730 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü 1 milyar 391 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 196 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. En fazla ihracat artışını yüzde 61.5 ile fındık sektörü yakaladı.
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve ABD oldu. Bölgesel olarak bakıldığında; AB’ye ihracat yüzde 7, Afrika’ya ihracat yüzde 16, Ortadoğu’ya yüzde 5 geriledi, Kuzey Amerika’ya ihracat ise yüzde 5 arttı.
İŞÇİNİN HAKKINI UNUTTU
İHRACAT rakamlarına ilişkin sunumunda, Metal-İş kolundaki greve de değinen TİM Başkanı, "Üçüncü bir sendikamızın, senelik 2 milyar dolar ihracat yapan 38 işyerinde başlattığı grev de ihracatı olumsuz etkiledi. Otomotiv, inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren bu şirketlerde üretimin durması otomotiv, enerji, boru ve beyaz eşyada üretim yapan ve senelik 20 milyar dolar ihracat hacmine sahip 26 büyük şirketin üretiminin durmasına yol açacaktır.
Geçen hafta sadece bir şirketimizin üretiminde 70 TIR’a yapılacak yüklemenin direnişle bekletilmesinden tam 22 üretici firma etkilendi. Hükümetimiz bu etkileri ve taleplerimizi dikkate alarak Bakanlar Kurulu Kararı ile bu grevi erteledi. Hükümetimize bu karardan ötürü teşekkür ediyoruz ve bu kararı destekliyoruz" dedi. Büyükekşi, bu açıklamasıyla "üçüncü sendikamız" olarak adlandırdığı DİSK’e bağlı Metal İş’in bünyesinde örgütlü emekçilerin taleplerini ise adeta hiçe saydığını gösterdi.