İHRACAT İLE DEĞİL İTHALAT İLE REKOR KIRIYORUZ
İHRACAT İLE DEĞİL İTHALAT İLE REKOR KIRIYORUZ
Devletin yayınladığı rakamlara göre, bu yılın ilk iki ayında ihracat yüzde 22 artarken, ithalat yüzde 46 yükseldi.
İlk 2 ayda dış ticaret açığı (ithalat gideri ile ihracat geliri arasındaki fark) 14.7 milyar dolar oldu. Bu böyle giderse yıl sonunda dış ticaret açığı 75 milyar doları aşar… Dış ticaret açığı 2010’da da 71 milyar dolar idi.
El insaf! Bu rakamlara bakılınca “Türkiye’de ihracat rekorundan söz edilebilir mi?” Rekor, ihracat rekoru değil, ithalat rekoru.
Her ay başı aynı sahneyi izliyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tepe yöneticileri aralarına Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı’nı da alarak sahneye çıkıyorlar. Her aybaşı aynı söylem:
“İhracat Rekoru!”.
Geçen hafta sonu sahne tekrarlandı. “Martta ihracat rekoru” müjdesi verildi. İhracat bir yıl öncenin aynı ayına göre yüzde 22.8 oranında artmış… Çok güzel… Yüzde 22.8 artış küçümsenmeyecek bir artış ama… Acaba martta ithalat ne kadar arttı?
Dış açık giderek büyüyor
Bundan 1 ay önce, 1 Mart’ta da TİM’in tepe yöneticileri ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı “İhracat şubat ayında yüzde 24 arttı. Rekor kırdık” diyerek bizi sevindirmişti. Fakat daha sonra TÜİK ithalat rakamını yayınlayınca gördük ki, şubat ayında ithalat yüzde 48 artmış. Sadece şubat ayında dış ticaret 7.4 milyar dolar açık vermiş.
Yapmayınız, etmeyiniz. Ayıp oluyor. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı’nın her ay TİM’cilerle birlikte sahneye çıkmasına üzülüyorum. Bakan sadece ihracattan sorumlu da, ithalat artışının günahı başka bakanların günahı mı ki? Merak ediyorum.
Gelelim durum tespitine… İhracat artışı ithalat artışını yakalayamıyor. Çünkü ihraç ürünlerinin giderek daha büyük bölümünü ithal girdiler oluşturuyor.
İhracatta önde gelen sektörler motorlu kara taşıtları, demir-çelik, giyim eşyası, kazanlar ve makineler, plastik ve plastikten mamül maddeler gibi sektörler.
Geçen hafta da yazdım. Motorlu kara taşıt araçlarında 2007 yılında dış ticaret fazlası 3.5 milyar dolar, 2008 yılında 5.5 milyar dolar, 2009 yılında 3.2 milyar dolar idi. 2010 yılında 373 milyon dolara geriledi.
Üretim ithalata dayandı
OSD Başkanı Kudret Önen diyor ki: “Dış ticaret fazlasındaki daralma, azalan ihracata karşı aşırı ölçüde artan ithalattan kaynaklanıyor” ve bilgi veriyor. “2010’da ihracat artışı yüzde 13, ithalat artışı yüzde 51 oldu…”
Demir çelik sanayi 2010’da 7 milyar dolar, makine ve teçhizat sektörü 12 milyar dolar, elektrikli makineler sektörü 7 milyar dolar, plastik sektörü 6 milyar dolar döviz açığı verdi.
Bir okuyucum yazmış: “Tanınmış uluslararası bir firma için parça üretiyorum. Onlar bana üretimde kullandığım girdileri gönderiyor. Parça başı 90 dolar olan girdileri ithal ediyorum. Ürettiğim parçaları 110 dolara ihraç ediyorum.
Sektörümde 110 dolarlık parça başı ihracat ile şampiyonu oldum. Bana ödül verdiler. Ama kimse bu ihracat için ne kadar ithalat yapıldığını sormuyor.”
TÜİK’in 2011 Ocak-Şubat 2 aylık ithalat ve ihracat rakamlarını vereyim. Demir çelik ihracat 1.6 milyar dolar, ithalat 3.1 milyar dolar. Açık 1.5 milyar dolar. Kazanlar ve makineler ihracatımız 1.5 milyar dolar. İthalat 3.3 milyar dolar. Açık 1.8 milyar dolar. Elektrikli makinelerde ihracat 1.2 milyar dolar. İthalat 2.4 milyar dolar. Açık 1.2 milyar dolar.
Bu gidiş iyi ise devam.
Kaynak:Milliyet Gazetesi Güngör URAS