HÜKÜMETİ ELEŞTİRMEK HAKTIR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yatağan Termik Santralı´nın özelleştirilmesine karşı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde eylem yapan ve kendilerini başkanlığın kapısına zincirleyen Türk-iş´e bağlı işçiler hakkında takipsizlik kararı verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yatağan Termik Santralı’nın özelleştirilmesine karşı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde eylem yapan ve kendilerini başkanlığın kapısına zincirleyen Türk-iş’e bağlı işçiler hakkında takipsizlik kararı verdi.
"Kamuya açık bir yerin işgal edilmesi toplanmanın mutlaka dağıtılmasını gerektirmez" diyen savcılık, gerekçesinde "Olay sendikalar organizesinde, işçi hakları kapsamında, hükümetçe yapılan düzenlemenin eleştirisi mahiyetindedir. Suç değil demokratik eylemdir" dedi. Türk-iş’e bağlı Tes-iş ve Maden-İş sendikaları üyesi işçiler, Yeniköy ve Kcmcrköy termik santrallarıyla Yatağan Elektronik Üretim ve Ticaret AŞ’nin satılmasına karşı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde 14 Nisan günü eylem yaptı.
Bazı işçiler, Özelleştirme İdaresi’nin bahçe kapısına kendilerini zincirledi. Gözaltına alınan işçilerin eylem sırasında kullandığı "Yağma, talan, soygundur özelleştirme", "Özelleştirmeye hayır, diren, satmayacağız" yazılı flama ile 16 metre uzunluğundaki zincir, 17 asma kilit, 8 baret, 2 bez gaz maskesi ile sarı renkteki 5 yağmurluğa el konuldu. AiHM’ye atıf yaptı işçiler hakkında takipsizlik kararı veren savcılık, AİHM’nin özgürlükçü kararlarına atıf yaptı.
"Kamuya açık bir yerin işgal edilmesinin, toplanmanın mutlaka dağıtılması anlamına gelmeyeceği" belirtilen takipsizlik kararında, soyut bir kamu düzeni tehlikesine dayanarak toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasaklanmaması gerektiği vurgulandı. Kararda, pankart ve sloganlar eşliğinde protesto ile uluslararası alanda son dönemlerde sıkça kullanılan kendini zincirleme ve basın açıklaması şeklinde yapılan eylemin, "gelişen kamuoyu ve medyanın ilgisini çekmek gayretli söylem ve demokratik eylem niteliğinde olduğu" vurgulandı.