Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
09 Aralık 2011
HÜKÜMETE DÜDÜK ÇALDILAR, KIDEM TAZMİNATINDA GREV RESTİ ÇEKTİLER

Türk-İş’in pazar gününe kadar devam edecek 21’inci Olağan Genel Kurulu gergin başladı.

HÜKÜMETE DÜDÜK ÇALDILAR, KIDEM TAZMİNATINDA GREV RESTİ ÇEKTİLER

Türk-İş’in pazar gününe kadar devam edecek 21’inci Olağan Genel Kurulu gergin başladı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın konuşmasının düdükle protesto edildiği toplantının açılışında Genel Başkan Mustafa Kumlu, “Kıdem tazminatında işçilerin haklarını geriye götüren uygulamalara onay vermemiz imkânsız. Kıdem tazminatı hakkının kaldırılması halinde genel grevin yolu açılır” dedi.

YAKLAŞIK 600 bin üyesi bulunan 35 sendikayı çatısı altında toplayan Türk-İş’in 21’inci Olağan Genel Kurulu dün Ankara’da başladı. Kıdem tazminatı konusundaki değişiklik çalışmalarının damga vurduğu genel kurulun açılışında katılımcıların düdükle protesto ettikleri Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın konuşması, ‘Tazminata uzanan eller kırılsın’, ‘İşçiler birleşin iktidara yerleşin’ sloganlarıyla kesildi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatı konusundaki kırmızı çizgilerinin kazanılmış haklar olduğunu vurgulayarak, “Mevcut çalışanlar için ya da gelecekte çalışanlar için bu hakları geriye götüren hiçbir düzenlemeye onay vermemiz mümkün değildir. Türk-İş’in kıdem tazminatının korunması amacıyla 19’uncu Genel Kurulda aldığı kararlar bellidir. Kıdem tazminatı hakkının kaldırılması halinde Türk-İş için genel grevin yolu açılacaktır” dedi.

TÜRK-İŞ GENEL KURULU’NDA KAVGA ÇIKTI / WEB TV

İŞÇİLER BOZDAĞ’I PROTESTO ETTİ / WEB TV

Hayatımın en önemli konusu

Çalışma hayatındaki en önemli konulardan birinin kıdem tazminatı olduğunu belirten Kumlu, “İşçinin en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı parasal değerinden öte sosyal boyutu olan, yalnızca çalışanı değil ailesini de ilgilendiren bir kurumdur. İşveren, ucuz, maliyetsiz ve güvencesiz emek özlemi temelinde çeşitli ekonomik sıkıntıları bahane ederek kıdem tazminatının yük olduğunu öne sürüyor” diye konuştu. ‘Kiralık işçi’ diye bilinen özel istihdam bürolarının, işçi kiralama yetkisi verilmesini öngören düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye iade edildiğini hatırlatan Kumlu, “Kiralık işçi önerisine hükümetin hala sıcak bakması son derece rahatsız edici” vurgusu yaptı.

OLAYLI KONGREDEN FOTOĞRAFLAR

Ulusal istihdam stratejisindeki emek karşıtı hükümlere karşı olduklarını belirten Kumlu, şöyle devam etti: “Hükümetin çalışan haklarını gerileten değil, ileriye götürecek konular üzerinde çalışması 21’inci yüzyıl Türkiyesi için daha uygun. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi, asgari ücretin iyileştirilmesi, vergi adaletsizliğinin giderilmesi, taşeron işçiliğin engellenmesi, iş güvencesinin artırılması gibi konular dururken, sürekli işçi haklarını geriletmeye ve daha da kuralsızlaştırmaya yönelik düzenlemeler üzerinde durulması gerçekleştirdiği büyüme oranı ile övünen Türkiye açısından üzücüdür.”

İşsizlik fonu işçilerin

Emeğin çalıştırılma biçimlerinin, kayıt dışına itilmesini teşvik edecek esnekleştirme taleplerini içeren yaklaşımların Türkiye’nin sosyal barışa yönelik ümitlerini karartacağını kaydeden Kumlu, şunları dile getirdi: “Bu anlamda bölgesel asgari ücret önerilerini doğru bulmuyoruz. Ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaya devam etmesi önemli sorunlardan biri. İşsizlik Sigortası Fonu, işçilerindir. Fonla ilgili bir tasarruf yapılacaksa Fona erişim kolaylığı ve miktar artırımı yapılmalı uygulama süresi uzatılmalıdır.”

Taşeron işçilik kölelik gibi düzenleme yapacağız

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçiliğin bugünün konusu olmadığını, 1936’dan beri mevzuatta bulunduğunu hatırlatarak, “Çalışma saati 12, izin yok, örgütlenme yok, tazminat yok. Kölelik gibi bir yaklaşım var, bunu Çalışma Bakanı olarak söylüyorum. Bu konuyu gündemimize aldık. Taşeron olarak çalışanların hakları, çalışma saatlerinden izinlerine örgütlenmeye kadar neler yapılabileceği konusunda ben değil, biz karar vereceğiz. Düzenlemeye mutlaka kavuşturacağız” dedi.

Yeni anayasaya katkıya hazırız

YENİ anayasa çalışmalarına değinen Mustafa Kumlu şunları söyledi: “Konfederas-yonumuz, Cumhuriyetimizin temel niteliklerini düzenleyen hükümler çerçevesinde çağdaş, demokratik ilkeleri benimseyen, toplumsal ve bireysel özgürlükleri esas alan, hukukun üstünlüğü temeline oturan, erkler arasındaki denge ve ahengi koruyan, uygarlık yolunda değişime ve gelişime açık, demokratik, ekonomik ve sosyal hakların özgürce kullanılmasına imkan sağlayacak anayasa hazırlıklarına katkı vermeye hazırdır.”

CHP: Gücünüzü meydanda gösterin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işçilerin hak ararken üretimden gelen güçlerini kullanmaları gerektiğini belirterek, “Şikayet salonlarda yapılmamalı. Siz işçisiniz, üretimden gelen bir gücünüz var. Gücünüzü salonlarda kullanırsanız, kusura bakmayın, yarın gazetelere haber bile olamazsınız. Meydanlarda göstermelisiniz gücünüzü” dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “1 Mayıs’ta eylem yaptık, Taksim’i açtık. Bedel ödenmeden hak alınmaz. Bedel ödemeyi göze alacaksınız. Bedel ödeyeceksiniz ki birileri size hakkınızı versin. Oturduğunuz yerde size kimse hak vermez. Hakkımızı demokratik yollardan, yasalara uygun olarak arayacağız. Tekel işçilerine ne oldu? Ankara’da kışın soğuğunda havuza atıldılar, coplandılar. Haklarını alabildiler mi? Alamadılar. Ben Türk-İş’in Genel Kurulu’nda 4C’li işçilerin haklarının alındığını ve teslim edildiğini duymak isterdim. O işçiler sizin arkadaşlarınız, onlar sendikalıydı. Onlara o kadar ağır suçlamalar yapıldı ki toplu sözleşmeyle aldıkları haklar için dahi ‘siz kul hakkı yiyorsunuz’ dediler.

Başkanlık için Kumlu ve Öztaşkın yarışıyor

YAKLAŞIK 600 bin üyesi olan 35 sendikanın bağlı olduğuTürk-İş 21’inci Olağan Genel Kurulu, 362 delegenin katılımıyla gerçekleşti. Genel Kurul, pazar günü sona erecek. Genel kurulda, genel başkan, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu için seçimler pazar günü gerçekleştirilecek. Genel Kurulda Konfederasyon’un muhalif kanadı “Sendikal Güç Birliği Platformu” ile mevcut yönetimin listeleri yarışacak. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, genel kurulda “Sendikal Güç Birliği” listesinden genel başkanlığa aday olacağını açıklamıştı.

SENDİKACILAR İLE İŞÇİLER BİRBİRİNE GİRDİ / WEB TV

Greve engeli kaldırdık

YENİ anayasa çalışmalarına değinen Bekir Bozdağ, referandumla yapılan anayasa değişikliklerinde önemli adımlar atıldığını dile getirdi. Bozdağ, memur ve diğer kamu görevlileri için toplu sözleşme hakkının ilk defa getirildiğini, emeklilerin de toplu özleşme hükümlerinden yararlanmasının önünün açıldığını söyledi. Bu sırada salondaki protestoların sürmesi üzerine Bozdağ, “Bunlar yuhalanacak değil, objektif kalplerle alkışlanacak şeyler. Objektif bir vicdan buna yuh değil, alkış vurur alkış ama milletimiz bu alkışı vuruyor” dedi. Bozdağ, sendikaları sindiren, grev hakkını sınırlayan ve bunun kullanılmasını düşünenleri bin defa düşünceye sevk eden uygulamaları kaldırdıklarını anlattı.

 

DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.