HÜKÜMET İŞÇİYİ SUÇLADI
İşçileri hak aradıkları için suçlayan Zeybekci´ye göre ülke 500 milyon dolar zarar etti. Babacan´a göre kayıp telafi edilemez ama Türkiye, işçi maliyeti en düşük ülkelerden.

Daha iyi bir ücret talebiyle iş durduran metal işçilerinin eylemleri bazı fabrikalarda 14’üncü günü geride bırakırken gerek işve ren gerek hükümet kanadında işçilere bir dizi suçlama geldi. Otomotiv, genellikle ihracat şampiyonu sektörler arasında yer alırken bu şampiyonluk nedeniyle akla gelmeyen işçiler, yanlış politikalar nedeniyle büyüme, küresel ve yerel nedenlerden dolayı ihracat hedeflerini tutturamayacak hükümetin aklına gelen ilk suçlular oldu. Dün bir açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, işçi eylemleri nedeniyle ülkenin bir haftalık kaybının 320 milyon dolar, dün itibariyle de 500 milyon dolar zarar ettiğini dile getirirken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da benzer bir söylem tutturdu. Babacan’a göre de ülkedeki bir günlük kayıp bile telafi edilemez. Öyle görünüyor ki ilk çeyrek büyümede umduğunu bulmayacak hükümet, bunun faturasını da işçi işlemlerine çıkaracak.
MALİyet düşük
Diğer yandan ihracata ve büyümeye en büyük katkıyı yapan otomotiv işçisinin işverene maliyetinin en düşük ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirtmek gerekiyor. Doç. Dr. Serkan Öngel’in gazetemiz için Avrupa İstatistik Enstitüsü Eurostat ve TÜİK verileri ile yaptığı ücret ve işçi ücretlerinin maliyet içindeki payı hesaplamalarına göre Türk otomotiv sektöründe çalışan işçilerin, meslektaşlarından çok düşük ücret almasına karşın, işçi maliyetleri içindeki paya bakıldığında da yine en alt sıralarda yer aldığı görüldü. Hesaplamaya göre, Tükiye’de oto sanayide çalışan işçiler, Almanya’daki meslektaşının altıda biri Fransa’daki meslektaşının ancak beşte biri kadar ücret ahreken, maliyeti üçte biri kadar.