HÜKÜMET İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINI ERTELEMESİN
7 İŞÇİ DAHA ÖLDÜ
7 İŞÇİ DAHA ÖLDÜ
‘Hükümet iş güvenliği uygulamalarını ertelemesin1 Makina Mühendisleri Odası (MMO), Muğla’nın Güllük Beldesindeki 7 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin ardından, hükümetin İş Güvenliği Yasası uygulamalarını erteleme çabasını kınadı Makina Mühendisleri Odası (MMO), Muğla’nın Güllük Beldesindeki 7 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili bir açıklama yaptı. İşçilerin atık su deposunda metan gazından zehirlenerek yaşamlarını kaybettiğini belirten MMO yönetimi, "Bu olay dikkatleri tekrar işçi sağlığı ve iş güvenliği yasa düzenlemelerine yöneltmektedir" dedi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın yılbaşından bu yana yürürlükte olduğunu hatırlatan MMO, yasada işyerlerinin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflamasına göre ayrıldığını ve bu sınıflamaya göre iş güvenliği uzmanı çalışma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.
‘YASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMASIN’
MMO açıklaması şöyle devam etti: "İşçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı yazboz tahtası değildir ancak 14.06.2013 tarihinde 20 AKP Milletvekili tarafından TBMM Başkanlığına bir kanun değişikliği teklifi sunulmuştur. Bu aslında bir hükümet tasarısıdır ve yasalaşacaktır. AKP Hükümeti, Esenyurt yangını, Adana baraj kapağı patlaması, OSTİM patlaması, Elbistan maden göçüğü gibi iş kazalarının kamuoyunda oluşturduğu tepkiyi de gözeterek çıkarttığı yasanın yürürlüğe girmesinden altı ay sonra ertelemeyi düşünmektedir. Hükümet hemen her yasama yılında Temmuz ayma doğru bir torba yasa önerisi sunmakta ve bu yasa önerileri hızla yasalaşmaktadır. Şimdi sunulan değişiklik önerisinin 42. maddesi ile 50 den az işçi çalıştıran Az Tehlikeli işyerleri için iş güvenliği uzmanı çalıştırılması zorunluluğu 2016 yılı Temmuz ayına, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerleri için 2014 yılı Temmuz ayma ertelenmesi sağlanacaktır. Hükümet, tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırılması hükmünü getirdi, ancak şimdi bundan vazgeçmek istemektedir."
AZ İŞÇİ ÇALIŞAN YERLER
İş kazalarının çoğunluğunun 50’nin altında çalışan bulunan işyerlerinde meydana geldiğini hatırlatan MMO, iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısının da her yıl arttığına dikkat çekti. Açıklamada, "2008 yılında iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı 865 iken, 2009 yılında 1.171’e, 2010 yılında 1.444’e, 2011 yılında 1.700’e ulaşmıştır" denildi. MMO şu uyarıda bulundu: "Her iş kazasında olduğu gibi yine şunu söylüyoruz: Her kazanın meydana gelmesinde, işyerinden kaynaklanan teknik ya da idari problemler olabilir ancak en az bunlar kadar önemli olan husus, Bakanlığın işçi sağlığı ve iş güvenliğine yaklaşımıdır.
Bakanlığın gerçekte işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması gibi bir derdi yoktur, esen rüzgâra göre davranmakta rüzgâr hep işverenlerden yana esmektedir. Bakanlığı işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yalnızca işverenleri değil, çalışanlar lehine ve istikrarlı politikalar izlemeye, meslek örgütleri ve sendikaların önerilerine kulak vermeye davet ediyoruz. Aksi durumda iş cinayetleri gerçeği çalışma yaşamı ve toplumsal yaşamda artarak sürecektir."