HÜKÜMET ILO’YU ‘BOŞ VERDİ’
Cenevre´de gerçekleştirilen ILO toplantısının sonuç metninde hükümet uyarıldı. Kritik toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik katılmadı.

Türkiye’nin çalışma koşullarının en kötü olduğu ülkeler arasına alındığı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Cenevre’de gerçekleştirilen konferansından hükümete uyarılar çıktı. Kritik konferansta temsil skandali da yaşandı. Bu yılki toplantılara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katılmadı. Hükümeti temsil bürokrat düzeyinde kaldı. Büyükelçilik de geleneksel resepsiyonunu iptal etti.
ILO’nun 104. genel konferansı 1-13 Haziran günleri arasında Cenevre’de gerçekleştirildi. Konferansta Türkiye bu yıl "İşçi Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin 155 Sayılı Sözleşme" nedeniyle mercek altına alındı. Başta Soma ve Ermenek olmak üzere son yıllarda yaşanan iş cinayetleriyle dünya gündeminde olan Türkiye, işçi sağlığı ve güvenliği sözleşmesinden dolayı konferansta incelenen tek ülke oldu.
Sonuç metninde uyarı
Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi (Aplikasyon Komitesi) uluslararası işçi ve işveren gruplarının ortak önerisiyle sonuç metni hazırladı. DİSK’in çevirisini yaptığı sonuç metinde şu ifadelere yer verildi:
"Hükümeti, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nı işçilerin yakın ve ciddi tehlike durumunda işten kaçınma hakkını da içerecek biçimde, 155 Sayılı Sözleşme’nin kapsamına uygun olarak yeniden düzenlemeye; Ulusal Eylem Planı’nda yer alan ve işyeri güvenliğini arttırmayı hedefleyen tedbirlerin etkisini arttırmaya; sağlık ve güvenlik alanında, meslek hastalıkları dahil olmak üzere, kayıt ve gözlem sistemlerini geliştirmeye; alt işverenler (taşeron) dahil olmak üzere iş denetimlerinin sayıca arttırılması, yasalara ve yönetmeliklere aykırı durumlarda caydırıcı yaptırımların uygulanmasını garanti altına almaya; sözleşmeyle ilgili raporunu yılsonuna kadar Uzmanlar Komitesi’ne teslime ve ILO’nun teknik yardımından yararlanmaya çağırıyoruz."
‘Malumun ilanı’
DİSK Genel Başkanı Kani Beko konferansı değerlendirirken, şunları kaydetti: "Sonuç olarak, ILO Konferansı bir kez daha malumu ilan etmiştir! Uluslararası düzeyde hem işçi hem de işveren temsilcileri Türkiye’deki işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklere dikkat çekmiştir. Türkiye bir kez daha ILO sözleşmeleri ihlal eden ülkeler listesinde yer almıştır. Kurulacak yeni hükümete şimdiden çağrı yapıyoruz. İşçi cinayetlerini durduracak adımları atsınlar, artık çalışırken ölmek istemiyoruz.