HUKUK TANIMAZ ADKOTURK İŞVERENİNİ PROTESTO EDİYORUZ!
Çerkezköy’de faaliyet gösteren Adkoturk’te sendikal mücadele sürüyor. Hukuki süreç sonunda Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yetki belgesini alan Tekgıda-İş Sendikası, işverenin çıkardığı engelleri düzenlediği bir basın toplantısı ile protesto etti.

Tekgıda-İş Sendikası, Çerkezköy’de faaliyet gösteren Adkoturk’te işverenin çıkardığı engelleri düzenlediği bir basın toplantısı ile protesto etti. Uluslararası yatırımcıların iştiraki ve yüzde 100 yabancı sermaye ile 2010 yılından itibaren Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan, Indomie Hazır Noodle’ın Türkiye’deki üreticisi olan işverene seslenen Tekgıda-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, yaptığı yazılı açıklamada “Tekirdağ ili Çerkezköy ilçemizde faaliyet gösteren Adkoturk, uluslararası yatırımcıların iştiraki ve yüzde 100 yabancı sermaye ile 2010 yılından itibaren Türkiye’de faaliyet göstermeye başlamıştır. Dünyanın 85 ülkesinde var olan Indomie Hazır Noodle Türkiye’deki ilk Noodle üretim fabrikası olma özelliği taşımaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyümesini sürdürmüş gün geçtikçe zenginleşerek yatırımlarını arttırmaya devam etmiştir. Adkoturk ülkemizde başarı hikayesini yazmaya devam ederken bu büyümeden, refah payını almak isteyen Adkoturk emekçileri, Anayasal haklarını kullanarak 2017 yılında Sendikal örgütlenme hareketi başlatmış ve yıllardır gıda sektöründe verdiği mücadelelerle Gıda emekçisinin umudu ve yılmaz savunucusu olmayı başarmıştır. Tekgıda-İş Sendikasını tercih ederek, kısa zamanda sendikal örgütlenmesini tamamlamış ve Sendikamızın Çalışma Bakanlığından aynı yıl içerisinde yetki tespit belgesi almaya hak kazanmışlardır. Adkoturk emekçisi Hukuka uygun bir şekilde Anayasal hakkını kullanırken, Sendikamız örgütlenme sürecini Hukuk’a uygun bir şekilde yürütürken o dönemde Adkoturk işvereni ne yapmıştır? Maalesef bazı şirketlere sirayet eden Sendika Düşmanlığı hastalığı, bu şirkete de sirayet etmiş, kendisini bugünlere getiren ve prestijli şirket olmasını sağlayan emekçisinin sendikalı olma hakkını tanımayarak; önce Ülkemizdeki hukuk boşluğundan faydalanıp müzakere masasına oturmamak için devletin verdiği yetki çoğunluk tespitine itiraz etmiş sonrada baskılara boyun eğmediği için işyeri Baştemsilcisi olarak görev yapan arkadaşımızı işten çıkartarak sendika düşmanlığında sınır tanımadığını göstermiştir. İşten çıkartılarak mağdur edilen Baştemsilci arkadaşlarımız fabrika önünde mücadele vermiş, uğradığı hukuksuzluğu ve haksızlıkları kamuoyunda duyurmaya çalışmıştır. İşten çıkarılan arkadaşımızın açtığı dava işe iade ile sonuçlanırken, 4 yıllık yargı mücadelesi sonunda ‘TİS’ Yetki davası da geçtiğimiz günlerde sendikamız lehine sonuçlanmıştır.” dedi.
YASAĞA RAĞMEN İŞÇİ ÇIKARDI
TİS yetki belgesinin alınmasını içeren dört yıl boyunca işverenin itiraz davaları ile emekçisini oyaladığını kaydeden Ören, “Ülkemizin yargı kararlarını tanımak yerine mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından, 2’si işyeri temsilcimiz olmak üzere, sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdan 6 sendika üyesi arkadaşımızı pandemi döneminde işçi çıkarma yasağına rağmen 4857 sayılı yasanın 25/2. maddesinden tazminatsız olarak işten çıkartmıştır. Gerekçe olarak da ‘İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar sergilediği’ bahanesini uydurmuştur” bilgilerini paylaştı.
TİS MASASINDAN KAÇMAYIN!
Adkoturk işverenine seslenen Tekgıda-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören ve beraberindeki işçiler, yaptıkları yazılı açıklamada “Sen çalışanlarının ahlakını ve iyi niyet kurallarını, sendika bu iş yerine girdikten ve yetki aldıktan sonra mı aramaya başladın. Ahlak bu şirketin neresinde! Pandemi sürecindeki işten çıkarma yasağını yalan beyanla aşmaya çalışmak mı ahlak? Bugüne kadar 9 işçi arkadaşımızı işten çıkarttınız, anayasal haklarını kullandılar sendikaya üye oldular diye işçi çıkarmak mı ahlak! Fabrikada çalışan diğer sendika üyesi arkadaşlarımıza gözdağı verip baskı yapmak mı ahlak! Ahlak, para kazandığınız bu ülkenin hukuk sistemini tanımaktır! Ahlak, bu ülkenin emekçisinin Anayasal haklarına saygı duymaktır Ahlak, bu ülkede emekçinin sırtından çuvalla para kazanıp, iki de bir yatırım yapıyoruz, istihdam yapıyoruz, diyerek bu ülke insanının başına kakıp durmamaktır. Bu ülke insanı, yatırım yaptı istihdam yaptı diye yabancı şirketlere asla mahkûm olmayacaktır. Örgütlenmek anayasal bir haktır ve bu hakkın kullanılmasını engellemek suçtur! Başta sizler olmak üzere sendikal örgütlenmeyi engelleyen tüm işverenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Hukuk tanımaz tavrınızdan vazgeçin pandemi döneminde uygulanan işten çıkarma yasaklarına rağmen, işten çıkarttığınız arkadaşlarımızı işe geri başlatın. TİS masasından kaçmayın, kaçtığınız masa sizi bugünlere getiren emekçilerimizin emeğinin taçlandığı masadır.” diye konuştu.