HİLELİ GIDA TEHLİKESİ
Halkın sağlığı tehdit altında!

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları "Hileli Gıdalar" araştırmasına göre, şekerlemelerin içine domuz jelatini, tekstil boyası ve hayvan yemi katıldığını, kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutulmadan önce mazota batırıldığını bildirdi.
Yetkin, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yılın başından itibaren yaptıkları çalışmalar sonucunda "Hileli Gıda Raporu"nu hazırladıklarını aktararak, gıda terörünün, "terör"den daha çok can aldığını ifade etti. Gıda terörünün hem ekonomiyi hem de halk sağlığını kemirdiğini söyleyen Yetkin, hileli gıdaların sektöre maliyetini 25-30 milyar lira olarak tahmin ettiklerini dile getirdi. Yetkin, Türkiye’de gıda sektöründe kayıt dişiliğin getirdiği ekonomik kaybın da 7-8 milyar lira civarında olduğunu düşündüklerini belirtti.
Hileli gıdaların halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdidin ise toplum tarafından yeterince bilinmediğine işaret eden Yetkin, "Genellikle ‘ucuz gıda’ olarak bilinen ve normal satış fiyatının oldukça altında fiyattan satıldığı için özellikle dar gelirli kesim tarafından tercih edilen gıdalar genellikle daha kalitesiz olmakla birlikte yine de bir gıda ürünü olarak değerlendiriliyor. Oysa bu gıdaların içinde insan sağlığına çok zararlı maddeler var" şeklinde konuştu.
Yetkin sık rastlanan hileli gıda üretme yöntemlerimde açıkladı. Onlardan bazıları şunlar:
Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor. Sucuk, salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyunda soyuluyor. Tereyağa bitkisel yağ karıştırılıyor.
Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor. Sucuğun raf ömrünü uzatmak için nitrat katılıyor. Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin karıştırılıyor. Yoğurt ve ayrana peynir suyu ve nişasta ekleniyor. Hem UHT sütlere hem de sokak sütlerine su ekleniyor.
Yağlı tulum peynirine bitkisel ve hayvansal yağ ve nişasta katılıyor. Atık yağ olarak anılan kullanılmış kızartmalık yağ çeşitli gıda maddelerine karıştırılıyor. Şekere tekstil boyası, yumuşak şekere domuz jelatini ve tekstil boyası katılıyor. Küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor.
Çikolataya hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, margarin, keçi boynuzu tozu, leblebi tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, fındık zarı karıştırılıyor. Tatlılarda Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor. İncirler hidrojen peroksitle ağartılıyor. Bozuk, ezik ve kurtlu incirlerden ‘incir lokumu’ gibi ürünler yapılıyor.