Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
03 Mart 2022
HİLELER ARTIYOR DENETİM YETERSİZ: YOĞURT DİYE JELATİN, BAHARAT DİYE BOYA…

Gıdada hile yapan 371 firmaya ait 559 ürünün listesi yayımlandı.

HİLELER ARTIYOR DENETİM YETERSİZ: YOĞURT DİYE JELATİN, BAHARAT DİYE BOYA…

Firmalar sık sık teşhir edilse de aynı hileleri yapmaya devam ediyor. Gıda Mühendisi Şenyurt’a göre bunun sebebi denetimlerin ve cezaların yetersiz olması.

Baharatlarda gıda boyası, peynirde nişasta, zeytinyağında bitkisel yağ, sucuklarda kanatlı eti veya sakatat… Bunlar gıdada yapılan hilelerden sadece birkaçı. Sofralarımıza giren birçok gıdanın üretiminde hileli yöntemlere başvuruluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra gıdada hile yapan firmaların ve ürünlerin listesini yayımladı.

Gıdalarda taklit, tağşiş yapan veya ilaç etken maddesi ilave eden toplam 371 firmaya ait 559 ürün tespit edildi. Yayımlanan yeni listede alkollü ve alkolsüz içecekler, arıcılık ürünleri, baharat, bitki, çay-kahve, bitkisel yağ, çikolata-kakao ürünleri, enerji içecekleri, et ve et ürünleri, pastacılık ürünleri-tatlılar, süt ve süt ürünleri, takviye edici gıdalarda taklit-tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği ortaya çıktı. En güvenilir markalar bile yurttaşa dana yerine at ve domuz eti, yoğurt yerine jelatin yedirdi.

Halk sağlığını tehlikeye atan firmalara uygulanan para cezası ve teşhir ise caydırıcı olmuyor.

Gıda Mühendisi Zafer Şenyurt, taklit ve tağşiş yapılan ürünlere bakıldığında önceki listelerde benzerlik gösterdiğini söyledi. Denetimlerin ve cezaların yetersiz olduğunu dile getiren Şenyurt, “Gıda güvenliği işletme sahiplerinin vicdanı ile cüzdanı arasında bırakılmamalı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “2021 raporuna göre 718 bin gıda işletmesi bulunuyor. Toplam denetim sayısı ise 1 milyon 378 bin. İşletme başına yıllık ortalama 2 kez denetim yapıldığını görüyoruz. Bu yetersiz. Denetimlerde görevli resmi kontrol elemanı sayısı 7 bin 245. Bu sayı da oldukça düşük. Bunların içerisinde gıda mühendislerinin sayısı da son derece düşük. Denetimler sonucunda tespit edilen usulsüzlüklere karşı uygulanan maddi ve idari yaptırımlar ise sorunun ayrı bir boyutu. Yıllardır aynı tip hilelerin yapıldığını ve maalesef artarak devam ettiğini görüyoruz. Tüm bu veriler bize ülkemizde gıda güvenliği konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını gösteriyor. Denetimlerin niceliği ve niteliği artırılmalı, yaptırımlar caydırıcı hale dönüştürülmeli.”

AYIRT ETMEK İMKÂNSIZ

Şenyurt’a göre tüketicilerin hileli ürünleri ayırt etmesi ise neredeyse imkânsız: “Fiziksel olarak bazı öngörülerde bulunmak mümkünse de bir ürünün hileli olduğu ancak yapılacak analizlerle sonucu ortaya çıkabilir. Bu durum bize resmi kontrollerin ve yaptırımların son derece önem arz ettiğini gösteriyor.”

Gıdada hile yapan firmalar ve ürünlerine tarimorman.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

Bal değil, nişastalı şeker…

Gıda Mühendisi Zafer Şenyurt, gıdada taklit ve tağşişi şöyle açıkladı:

Taklit: gıda maddesinin şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere sahip gibi veya başka bir ürünün aynısıymış gibi gösterilmesi. Nişasta bazlı sıvı şekere aroma karıştırılarak bal diye tüketiciye sunulması yaygın olarak karşımıza çıkan tipik bir örnek.

Tağşiş: Gıda maddelerine temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata aykırı olarak çıkarılması, miktarının değiştirilmesi, aynı değeri taşımayan başka bir maddenin katılması. Zeytinyağına diğer bitkisel yağların karıştırılması karşımıza sıkça çıkan tipik bir tağşiş örneği.

KAYNAK Birgün
DİĞER HABERLER
EKİM ENFLASYONU İÇİN SİNYALLER KÖTÜ
EKİM ENFLASYONU İÇİN SİNYALLER KÖTÜ

OPEC’in kasım ayından itibaren petrol arzını günlük 2 milyon varil kısma kararı akaryakıt fiyatlarında hızlı bir artışa yol açtı.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARDA SON DURUM
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARDA SON DURUM

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme sonrası farklı farklı formüller değil tek bir formül hayata geçecek ve bütün EYT’liler bu düzenlemeden yararlanacaklar.

GELİR VERGİSİ ‘EMEKÇİ’Yİ ERİTTİ
GELİR VERGİSİ ‘EMEKÇİ’Yİ ERİTTİ

Türk-İş ve TİSK, düzenleme için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yolladı.

BAZ ETKİLİ DÜŞÜŞ İTO ENDEKSİNDE DE OLACAK
BAZ ETKİLİ DÜŞÜŞ İTO ENDEKSİNDE DE OLACAK

Yıllık enflasyon hızında baz etkili düşüşün yalnızca TÜFE’de olacağını düşünenler var. Bu teknik bir hesaplama ve tüm endekslerde görülecek.