Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
15 Eylül 2016
HER YIL 214 MİLYAR LİRAYI ÇÖPE ATIYORUZ

Vatandaşın yüzde 22,4´ü yoksulluk sınırı altında yaşıyor. TİDER Başkanı: Yılda 1,7 milyar ekmeği, 18 milyon ton sebze meyveyi israf ediyoruz. Bunun yıllık ekonomik değeri 214 milyar TL

HER YIL 214 MİLYAR LİRAYI ÇÖPE ATIYORUZ

TEMEL İhtiyaç Derneği (TİDER) verilerine göre; hanehalkının 4’te birine yakınının yoksulluk sınırı altında yaşadığı Türkiye’de her yıl 214 milyar liralık gıda israf ediliyor. TİDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer yoksulluk ve israfla ilgili çarpıcı rakamları açıkladı. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’deki hanehalklarının yüzde 22,4’ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını hatırlatan Serhan Süzer, "Buna karşılık, yılda 1,7 milyar ekmeği, 18 milyon ton sebze meyveyi israf ediyoruz. Bu kaybın tahmini yıllık ekonomik değeri ise 214 milyar TL" dedi.

Avrupa da farklı değil

WorldFood istanbul Gıda Fuarı çerçevesinde, İstanbul’da düzenlenen "Açlık ve Yoksullukla Mücadelede Önemli Bir Araç: Gıda Bankacılığı" konulu panelde söz alan; Avrupa Gıda Bankaları Federasyonu (FEBA) Proje Yöneticisi Yeşim Pekdüz-Broet da, Avrupa Komisyonu bünyesindeki Eurostat’ın 2015 velilerini aktardı. Yoksulluğun Avrupa’da son yıllarda büyük artış gösterdiğini söyleyen Broet’in panelde paylaştığı istatistiklere göre, Avrupa’da 2010 yılında 118 milyon kişi yoksulluk ve sosyal haklardan yararlanama riski ile karşı karşıya iken, bu rakam 2014 yılında 123 milyon kişiye ulaştı. 123 milyon kişinin 48 milyonu ise, ihtiyacı olan beslenmeye, ancak, iki günde bir ulaşabiliyor. Avrupa’da her yıl 88 milyon ton yiyeceğin israf edildiğini belirten Yeşim Pekdüz-Broet, FEBA üyesi 23 ülkede yer alan 271 gıda bankasının desteğiyle yoksulluk mücadelesini sürdürdüklerine işaret etti.

Neler yapılabilir?

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın hesabına göre; ülkemizde yılda 214 milyar liralık gıda israf ediliyor. İsraf sonucunda meydana gelen bu ekonomik kayıp ile Türkiye’nin bir yılda; toplam 2 milyon 739 bin derslikli 171 bin okulu, toplam 3 milyon 379 bin yataklı 11 bin 263 hastaneyi veya 68 milyon vatandaşa yıllık 3 bin 147 lira sürekli ‘vatandaşlık geliri’ verilmesine yetecek kadar kaynağını israf ettiği kaydedildi. Türkiye’de özellikle lüks restaurantlar ve herşey dahil otellerde gıda israfının faturası artıyor. İsraf raporuna göre; İstanbul’un lüks semtlerinde bir et lokantasında minumum günlük 100 kilonun üzerinde et, bir başka lüks restauranta ise minumum 50 kilonun üzerinde makarna ve ekmek çöpe gidiyor. İstanbul dahilinde 20 bini aşkın lokantanın olduğunu belirtilirken, her bir lokantada 100 lira üzerinden 2 milyon liralık israf olsa ayda 240 milyon liraya tekabül ediyor.

Otellerde 5 kat fazla

Öte yandan; Türkiye’de israfın büyük bir kısmının, bilhassa güney sahillerimizde bulunan herşey dahil otellerde sunulan açık büfelerde görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, "Her şey dahil otellerde lokantaların beş katı israfta bulunuluyor. Sunulan açık büfelerde turist, tabaklarım dolduruyor, ama, bunları yiyemediği için yarıdan fazlası masada kalıyor. Her şey dahil, bizim kültürümüze göre değil. Bizde bu durumun bir düzene konulması lâzım. Bu konuda insanları bilinçlendirmek lazım. Tüketici bilinci gerekiyor, işletme bilinci gerekiyor" dediler.

842 milyon aç var

Bu arada; Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO)’nun raporuna göre; her yıl 1,3 milyar ton gıda israf edilirken, bu israfın yansı 900 bin aç insanı doyurmaya yetiyor. Dünya’da yaklaşık 842 milyon insan kronik olarak yetersiz besleniyor. Her gün 5 yaşın altındaki 20 bin çocuk yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybediyor.

DİĞER HABERLER
BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ
BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Başkanlar Kurulumuz ülkemizin yaşadığı deprem felaketi ve gelişmeleri değerlendirmek üzere, 8 Şubat 2023 saat 11.00’de video konferansla olağanüstü toplanmıştır.

UNİLEVER BESAN’DA TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
UNİLEVER BESAN’DA TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Unilever Besan Besin Sanayi (Knorr) işyerinde yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, bugün İstanbul’da yapılan ilk toplantıyla başladı.

BAŞIMIZ SAĞOLSUN
BAŞIMIZ SAĞOLSUN

Bu sabah saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve ne yazık ki çevre illerde de şiddetli etkisini gösteren 7.4 büyüklüğündeki deprem felaketinde can kayıplarımızın olması hepimizi derinden üzmüştür.

MAURİ MAYA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
MAURİ MAYA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Mauri Maya arasında aralık ayında başlayan ve 01.12.2022- 31.12.2024 tarihleri arasında yürürlükte kalacak 16’ncı dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.