Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
03 Mayıs 2012
HER YERDE ALANLARA ÇIKILDI

İŞÇİ sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yurt genelinde coşku ile kutlandı. Adana´da sendikaların ortak düzenlediği mitingde, barış çağrıları yapıldı. Karataş ilçesinde ise 33 yıl aradan sonra 1 Mayıs kutlandı. Yalova´da 11 yıl aradan sonra emekçiler alanlara çıktı..

HER YERDE ALANLARA ÇIKILDI

HER YERDE ALANLARA ÇIKILDI

BARIŞ ÇAĞRISI
ÎŞÇÎ sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yurt genelinde coşku ile kutlandı. Adana’da sendikaların ortak düzenlediği mitingde, barış çağrıları yapıldı. Karataş ilçesinde ise 33 yıl aradan sonra 1 Mayıs kutlandı. Antakya ve İskenderun’da yapılan 1 Mayıs mitinglerinde de Suriye’ye yönelik müdahale girişimlerine tepki gösterildi.

İLLERDE KATILIM YÜKSEK
 TRAKYA merkezi olarak Lüleburgaz’da yapılan mitinge 10 bin işçi ve emekçi katıldı. Yalova’da 11 yıl aradan sonra emekçiler alanlara çıkarken, Kayseri’de Birleşik Metal-İş’te yeni örgütlenen CEHA işçileri de katıldı. Gebze’de ise 1 Mayıs mitingini Emek Partisi ve İşçi Kurultay Komitesi düzenledi.

TRAKYA’DA 1 MAYIS MERKEZİ OLARAK LÜLEBURGAZ’DA KUTLANDI

Lüleburgaz’da 1 Mayıs şöleni Kocaeli’nde 5 bin emekçi Barışın yetiştiği ülke Köleliği reddetmek için Madenciler alanda Küçük büyük tüm illerde kutlandı.Kocaeli’nde KESK, Dev Sağlık-İş ve TMMOB IKK çağrısı ile bir araya gelen 5 bine yakın işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı kutladı. Çağdaş Hukukçular Derneği, Halkevleri, Mazlum-Der’in yanısıra Emek Partisi, BDR CHR ÖDR ESP ve Has Parti katıldı. Şehir tiyatroları emekçileri, Yuvam Akarca insanca Yaşam Meclisi ve toprakları istimlak edilmek istenen köylüler de mitinge katılarak taleplerini dile getirdiler. Bursa’da KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde 10 bin emekçi 1 Mayıs işçi bayramını kutladı. Mitinge çok sayıda kitle örgütü ve siyasi parti de destek verdi. Miting, Türk-iş ve Kamu Sen’in gerçekleştirdiği 1 Mayıs mitinginin ardından gerçekleştirildi.

Tertip komitesi adına konuşma yapan EĞİTİM Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın; her türlü çabaya rağmen ortak 1 Mayıs mitingini gerçekleştiremediklerini söyledi. Özaydın, "Çıkartılan sendika kanunlarına, özel yetkili mahkemelere, milliyetçi, kindar ve dindar nesil yetiştirme hedefine karşı; bilimin, emeğin, kardeşliğin, barışın yetiştiği ülke hedefine ulaşacağız" diye konuştu. Çorlu’da 1 Mayıs, Çorlu İşçi Komitesi, Emek Partisi, BDP ve ESP’nin ortak düzenlediği mitingle kutlandı.

Mitingte Çorlu işçi Komitesi adına konuşan Ferhat Kalan, "Sermayenin biz işçilere sunduğu köleliği reddettiğimiz için alanlardayız" dedi. Emek Partisi GYK üyesi Tuncay Sağıroğlu, sermayeye karşı işçilerin birliğinin önemine vurgu yaptı. BDP ve ESP’den de birer temsilci söz aldı. Zonguldak ilinde son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ı kutlandı. Kozlu ve Karadon bölgelerinden yürüyerek gelen maden işçileri alana adeta damgalarını vurdu. Maden işçileri ile birlikte Kozlu üzerinden yürüyüşe katılan üniversite öğrencileri ve HDK gençliği işçi kortejiyle beraber alana girdi. Bartın’da 1 Mayıs Genel Maden-iş, Yol-iş, Belediye-iş, Tarım-iş, Teksif, EĞİTİM-Sen ve BES tarafından oluşturulan tertip komitesi tarafından kutlandı. Mitinge Bartın üniversitesi öğrencileri, Bartın Tiyatro Dernekleri, Bartın Platformu bileşenleri ve siyasi partiler de katıldı.

Çaycuma’da 15 karanfil KESK Çaycuma Bileşenleri 1 Mayıs nedeniyle Filyos Nehri kenarında toplanarak basın açıklaması yaptı, köprü faciasında hayatını kaybeden 15 kişi için nehre 15 karanfil bırakıldı.

Katılımcılar adına açıklama yapan EĞİTİM Sen Çaycuma Temsilcisi ismet Akyol buruk bir 1 Mayıs geçirdiklerini belirterek; "içinde bulunduğumuz sosyal ve siyasal koşullara baktığımızda, birliğe ve dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Çünkü karşımızda, kazanılmış haklarımıza saldırılarda tam bir işbirliği yapan sermaye güçleri ve onlardan aldığı cesaretle her geçen gün daha da pervasızlaşan AKP iktidarı var. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar amaçlarına ulaşamayacaklar." diye konuştu. Bolu ve Çanakkale’de de kutlandı Bolu’da 1 Mayıs Türk Metal, Belediye-iş, KESK’e bağlı sendikalar, Emekli-Sen, TMMOB, AİBÜ Öğretim Elemanları Derneği, siyasi parti ve derneklerin katılımıyla kutlandı. Katılımcılar Bolu’da son yıllardaki en kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs mitingi olduğunu ifade ettiler. Türk-iş, DİSK ve KESK’in Çanakkale’de düzenlediği 1 Mayıs mitingine çok sayıda emekçi katıldı.

 Ve Türkiye’nin işçi katılımı en yoğun mitinglerinden birisi gerçekleştirildi. Sendikaların İstanbul’a gitmesiyle bu geleneği Gebze İşçi Kurultay Komitesi sürdürdü. Adnan Özyalçmer Çorum’da da 1 Mayıs işçiler ve kamu emekçileri tarafından kutlandı. 2 bini aşkın kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde işçiler, kamu emekçileri, gençler, kadınlar ve emekliler olmak üzere toplumun değişik kesiminden birçok yurttaş, attıkları sloganlar ve pankartlarla hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarına tepki gösterdiler. 1 Mayıs işçi Bayramı kutlamaları, tüm Türkiye’de olduğu gibi Artvin’in Hopa ilçesinde de coşkulu bir şekilde kutlandı. Amasya, Kütahya, Yalova ve Ordu’da da emekçiler 1 Mayıs’ı kutlamak üzere alanlara çıktılar. (HABER MERKEZİ)

Kırklareli Lüleburgaz’da Türk-İş ve KESK’in yoğun bir katılım gösterdiği 1 Mayıs mitingine 10 bin emekçi katıldı. DİSK’e bağlı sendikaların Taksim Meydanı’ndaki mitinge gittiği Lüleburgaz’da tam bir emekçi şöleni yaşandı. TMMOB’ye bağlı meslek odalarının da yer aldığı mitinge çok sayıda kitle örgütünün yanı sıra siyasi partiler de destek verdi. Mitingte konuşan Kristal-İş Trakya Şube Başkanı Habib Çalışkan kıdem tazminatının grev nedeni olduğunu bir kez daha tekrarladı. Hükümetin taşeron çalışmayı yaygınlaştıracak düzenlemeleri gündeme getirdiğini ifade eden Çalışkan, "İş yasasında yer alan ‘Esas işte taşeron çalıştırılamaz’ yasağı kaldırılarak asıl işlerde de taşeron kullanılmasının yolu açılıyor. Bu düzenleme hem iş güvencesini hem de sendikal örgütlenmeyi zayıflatmayı, ortadan kaldırmayı hedefliyor." diye konuştu. Suriye’ye yönelik müdahale tartışmalarına da değinen Çalışkan, "1 Mayıs’ta alanlarda olmak her zamankinden daha önemli. Çünkü savaş tehlikesi kapımızda. Bu kadar kolay telaffuz edilen canlar bizim canımız. Bizim ve çocuklarımızın hayatı. Meydanlarda toplanıp haykıralım. Ne ABD’nin kanlı planları, ne de sizin cihan devleti gibi emperyalist rüyalarımız için verecek bir tek canımız, akacak bir damla kanımız yok diye." dedi.

KİM BÜYÜYOR?

EĞİTİM Sen Genel Başkanı Unsal Yıldız da miting katılımcıları arasındaydı. Birlik ve dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Yıldız şunları söyledi: "Buradan soruyoruz, hangi büyüme kim büyüyor? Sayısını 9 yıllık iktidarınızda 4’ten 39’a çıkardığınız dolar milyarderleri mi yoksa 751 TL’ye mahkum ettiğiniz asgari ücretli mi büyüyor? Kim büyüyor, teşvik üzerine teşvik yağdırdığınız sermaye mi yoksa 1050 TL’yi aşan açlık sınırının altına ittiğiniz milyonlar mı? Kim büyüyor gemicikler aldığınız çocuklarınız mı yoksa doğal gaz, elektrik, akaryakıt gibi temel tüketim maddelerine zam üzerine zam yaparak sefalete ittiğiniz yoksul halk mı? Alın başınıza çalın böyle büyümeyi. İşçilerin ölümü, halkın yoksulluğu üzerinden sağladığınız büyümeniz olmaz olsun." (Kırklareli/EVRENSEL)

SENDİKALARIN istanbul Taksim meydanına gittiği Gebze’de, Gebze işçi Kurultayı 1 Mayıs mitingi düzenledi. Mitinge kurultayın örgütleyicisi işçiler, EĞİTİM Sen, Çağdaş Hukukçular Derneği, Artvin Gençlik Platformu, Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, Emek Partisi, CHP katıldı. Mitinge ayrıca Emek Partisi Eski Genel Başkanı İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Şair-Yazar Adnan Özyalçmer ve ŞairYazar Sennur Sezer de katıldı. Tertip komitesi adına konuşan Engin Kulu, "Biz Gebze’nin emekçileri olarak bu alanı bir mücadele alanı olarak gördük. Önümüzde çok zorlu günler var. 2 milyonu aşkın kamu emekçisini ilgilendiren bir toplu sözleşme var. Mecliste sendikalarla ilgili yasa tasarıları var ve böyle önemli bir sürecin başında 1 Mayıs, yani işçi sınıfının uluslararası mücadele ve dayanışma gününü kutluyoruz. Sendikaların da böyle bir süreçte kararlılık göstermesini ve bu alanda da bizimle bulunmasını beklerdik" dedi.

ÜLKEYİ YÖNETEBİLİRİZ

Emekçilerin AKP iktidarına mahkum olmadığını belirten Emek Partisi Ge nel Başkanı Selma Gürkan, "Bugün bizi yönetenler, ustalık dönemi için oy istemişlerdi. . Sermaye sınıfının en M usta temsilciğini yaparak onların uyguladığı politikalar, bizi açlığa ve yoksulluğa mahkum etmektedir. Bugün bu ülkede açlıktan ölen çocukların, geleceği karartılan ve yarın işçi olup işten atılıp atılmayacağını bilmeyen gençlerin, utancı yaşanıyor. Bu utanç bize ait değildir. Bizi yönettiğini iddia edenlere aittir. İşçiler ve emekçiler olarak bunlara artık dur deme liyiz. Hayatı dokuduğu muz gibi bu ülkeyi de yö netebileceğimizi gösterme miz gerekiyor." diye konuştu. Sermaye ve iktidarın iş birliği ile saldırıların had safhaya çıktığını söyleyen ve Gebze İşçi Kurultayı adına konuşan Mehmet Ünal, "İşçi kurultayı olarak Gebze’de iş kolu ayrımı yapmaksızın, örgütlü örgütsüz ayrımı ayırımı yapmaksızın, konfederasyon farkı gözetmeksizin, işçi, memur, emekli diye ayırmadan, cinsel, dinsel, mezhepsel fark gözetmeden, kadın, erkek, genç, yaşlı herkesi birlik olmaya mücadele etmeye, emek mücadelesi için bütün güçlerimizi birleştirmeye çağırıyoruz" dedi. 

GÖREV HATIRLATMASI

Gebze’de bir araya gelen emekçilerin, hükümete ve sermaye güçlerine, aynı zamanda da sendikalara seslendiğini belirten Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel sendikaların ayrı ayrı 1 Mayıs kutlamalarını eleştirdi. Emekçilerin sendikalara görevlerini hatırlattığını ifade eden Tüzel, "10 yıldır bu ülkeyi yönetenler, AKP hükümeti, yeni yıldan bu yana peş peşe zamlarla sermayenin açığını, kapitalist sistemin sıkıntılarını gidermeye çalışıyor. Yani, aslında davul bizim sırtımızda tokmak onların elinde sürekli daha ucuza satmaktan başka bildikleri bir şey yok. işçi bolluğu karşısında, bu büyük işsizlik karşısında, sigortayı çok görmekte, üstüne üstlük iş arayanlara yanında AKP kartviziti ile gelmeyi şart koşmaktalar." diye konuştu.

Tüzel sözlerini şöyle sürdürdü: "Meclis’te çıkartılan yeni eğitim yasası anayasada yazan eğitim parasızdır hükmünü ortadan kaldırdılar, mesleki yönlendirme adı altında çocuklarımızın ucuz işgücü olmasını sağlamak için yaptılar. Ama Başbakan yine kendi bildiğini okuyor. Başbakan en demokrat olarak karşımıza çıkmakla övünüyor. Ama bakın istanbul’da şehir tiyatrolarının oyuncuları, yazarları, belediye tarafından yapılan müdahaleyle ayağa kalktıkları zaman başbakan ‘devlet olarak size desteği kesiyoruz’ dedi. Nerde demokrasi?" 1 Mayıs günü, "ikindileyin saat beşte" Gebzedeydik. Gebzeliler işçisi, öğrencisi, yoksul halkı ve esnafıyla Trafo alanında toplanmıştı. Baskıya, zulme, dökülen kardeş kanına, işçi hak ve özgürlüklerinin gasp edilmesine karşı yürüdüler.

 Yürüyüşün başını Halkların Demokratik Kongresi milletvekillerinden Levent Tüzel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP’ten Muhammet Uludağ, şair Sennur Sezer, ben ve bir de işçi kurultayı yöneticileri çekiyordu. EMEP’liler başta olmak üzere Gebze Artvinli Gençler Platformu, Çağdaş Hukukçular Derneği, CHP Gebze ilçe Örgütü, KESK, EĞİTİM-Sen, SES Kocaeli Şubesi ve İşçi Kurultayı emekçilerinin oluşturduğu topluluk uzun cadde boyunca Cumhuriyet Alanına doğru yürüyüşe geçti. Dalgalanan renk renk bayraklar, "Yaşasın 1 Mayıs", "Biji Yek Gulan" yani "Yaşasın gül ayının biri" sloganı caddeleri doldurdu. İşçi sendikalarının payı olmadan yalnız Gebze halkıyla, işçilerin emekçilerin örgütlediği ilk 1 Mayıs yürüyüşüydü bu. Yürüyenlerin mutluluğu yüzlerinden okunuyordu.

Halk, evlerinin pencereleriyle balkonlarından, esnaf, dükkanlarının önünden, gelip geçenler kaldırımda birikerek yürüyenleri alkışlıyordu. En önde EĞİTİM- Sen’in sarı bayrağıyla yürüyen bir çocuk, sanki 4 4 4’ün getireceği her türlü olumsuzluğu, elindeki bayrağı dalgalandırarak savurmak istiyordu. Çünkü "parasız eğitim", "anadilde eğitim" onun vazgeçilmez haklarındandı. Haklarına bir an önce kavuşmak istercesine en öndeydi. Akülü küçük arabasını önümüz sıra hızla süren bir başka çocuk da, "Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar" dercesine gerçek aydınlık günlerin müjdesini verir gibiydi. Kalabalık, güzel bir parkı andıran ağaçlıklı Cumhuriyet Alanını doldurdu. İşçisi, emekçisi, öğrencisi, memuru, öğretmeni, sağlıkçısı, yazarı, milletvekili, örgüt başkanları ve halkıyla. Yani kol gücünden başka sermayesi olmayan işçiyle düşüncesinden başka sermayesi olmayan aydınlar(okumuşlar) hepimiz bir aradaydık. Yan yana. Omuz omuza. El ele. Gücünü emekten alan işçiler konuştu önce. Bir işçi kenti olan Gebze’nin sorunlarına değindiler. Dilovası’nın zehir saçmasından, Hasköy Sanayi Sitesinde meslek öğretme bahanesiyle 12 saat, 16 saat çalıştırılarak sömürülen çocuklardan söz açtılar. İş, emek, özgürlük için sermayeye karşı, İşçi Kurultayı adı altında güçlerini birleştirdiklerini haykırdılar. Tayaş işçilerinden bir grup kadın işçi, kürsüye çıkarak sendikalı olmak istedikleri için hukuksuz olarak, çalışanların rızası alınmadan taşeronlaştırıldıklarını, itiraz edenlerin tazminatsız işten atıldıklarını açıkladılar. Haklarını savunmak için direndiklerini söylediler. İşçi tazminatlarının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyleyen işçiler, "İşçi tazminatı onurumuzdur" dediler.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile HDK İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in konuşmaları uzun uzun alkışlandı. Her iki konuşmada işçilerin birlik ve beraberlik içinde olmaları, yarattıkları değerden eşit pay almaları gerektiği, Türkiye halklarının barış içinde bir arada yaşamaları, savaşa son verilmesi, sömürünün ortadan kalkması vurgulandı. Bana göre işçiler, emekçiler kırk ayaklı karıncalardı. Kapitalist bir düzende onlar ne yaparlarsa yapsınlar, işçiler, her türlü baskıya, ayrımcılığa direnirdi. Ali Yüce’nin Kırk Ayaklı Karınca şiirinde kırk ayağı da koparılan karıncaya düzenbaşının dediği ile aldığı karşılık gibi: "Hiç ayağın kalmadı işte Sen bu dağı aşamadın Sana demedim mi karınca Dön de bir bak Dağ biraz küçüldü işte Daha çok karınca var geride." Direnmek, direnebilmek, el ele olmaktan, birlikte olmaktan geçerdi. Onu da Sennur Sezer, "Sabah Türküsü" şiiriyle noktaladı : "Heheyde hey! Bir sabahın üç kapısı var göğe Biri korku Çal yere Emek senin, umut senin Korku ne? Yeter ki ellerin ellere kavuşsun" Ardından alandakiler el ele vererek, omuz omuza gelerek kadınlı, erkekli halaya durdu. Alanda salkım salkım çiçek açan akasya, bembeyaz çiçeklerini, halay çekenlerin üstüne, pul pul savuruyordu.Pankartlar ile talepler yansıtıldı .

  İşçi sınıfının uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs Adana’da binlerce işçi ve emekçinin katılımı ile kutlandı. 1 Mayıs alanında iş yaşamındaki hak gasplarına ve savaşlara tepki gösterildi. Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası’nın çağrısı ile bir araya gelen siyasi partiler, sendikalar, emek ve meslek örgütleri Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde toplandı.

Yaklaşık iki aydır direnişte olan TED AŞ işçileri ile iki aydır grevde olan Tek Gıda-İş üyesi Amylum işçileri de pankartları ile alandaki yerini aldı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, HDK’nm çok dilli pankartının arkasında parti pankartları ile yürüdü. "AKP, mezara emek iktidara", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atan binlerce işçi ve emekçi iki koldan İstasyon meydanına kadar yürüdü. İstasyon meydanında Enternasyonal Marşı eşliğinde emek mücadelesinde Her yer 1 Mayıs alanına döndü CEHA işçileri ilk kez 1 Mayıs’a katıldı. Ankara semtlerinde de 1 Mayıs kutlandı

MERSİN’nin Tarsus İlçesinde de 1 Mayıs kutlandı. Uç yıldır 1 Mayıs işçi bayramını, ilçe de kutlayan Tarsus emek ve demokrasi güçleri, bu yılda halkın yoğun ilgisi ile kutlama yaptı. Kloepatra alanında toplanan emekçiler Cumhuriyet Meydanına yürüdüler. İki bin emekçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında sık sık "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Genel grev genel direniş" sloganları atıldı. EĞİTİM Sen Tarsus Şube, 4 4 4 düzenlemesinin geri alınması, ataması yapılmayan öğretmenlerin atanmasının yapılması, sözleşmeli, ücretli öğretmenlerin kadroya alınması, parasız eğitim taleplerini pankart ve dövizlerle yansıttılar.

Tarsus Baro temsilciliği "Herkes için adalet, adalet için avukat" pankartı taşıdı. "Bin kere mazlum olsan da bir kere zalim olma" yazan pankartla yürüyen Musalla halkı, sık sık "Musalla halkı savaşa karşı" ve "okulumuzu geri istiyoruz" sloganları attı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yoğun bir katili gösterdi. (Tarsus/E VRENSEL)

 33 YIL SONRA 1 MAYIS Adana’nın Karataş ilçesinde 33 yıl sonra ilk defa 1 Mayıs kutlandı. EĞİTİM Sen ilçe temsilciliği önünde bir araya gelen yaklaşık yüz kişi buradan Ata parka kadar yürüdü. Burada kitle adına açıklamayı yapan EĞİTİM Sen Karataş ilçe Temsilcisi inal Akoğlu, yıllar sonra 1 Mayıs’ı kutladıklarını söyledi. Yapılan saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Akoğlu, Karataş halkı olarak Suriye halkına yönelik emperyalist saldırılara karşı olduklarını ifade etti. hayatım kaybedenler için saygı duruşu yapıldı.

BİRLİĞE DAHA FAZLA İHTİYAÇ VAR

Saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına bir konuşma yapan EĞİTİM Sen Şube Başkanı Kamuran Karaca, birliğe ve dayanışmaya daha çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini belirtti. Emekçilerin karşısında her geçen gün saldırganlaşan sermaye ve ondan güç alan bir AKP olduğunu söyleyen Karaca, tüm saldırılara rağmen amaçlarına ulaşamayacaklarını vurguladı.

Her geçen gün artan iş cinayetlerinin sorumlusunun yıllardır taşeronlaştırma ve özelleştirmelerin önünü açanlar olduğunun altını çizen Karaca, son bir yılda 1543 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini söyledi. Adana’da iki aydır süren TEDAŞ direnişi ve Amylum grevine de değinen Karaca, verilen mücadeleden dolayı işçileri kutladıklarını ve yanlarında olduklarını belirtti. Kürt sorununda yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğunu dile getiren Karaca, Kürt sorununun çözümü konusunda taleplerin halen görmezden gelindiğine dikkat çekti. Milliyetçi, ırkçı, dindar ve kindar nesiller istemediklerini ifade eden Karaca, bilimin, emeğin, barışın, kardeşliğin egemen olduğu bir ülkede yaşamak istediklerini vurguladı. Karaca’nm konuşmasının ardından kitle Kürtçe ve Türkçe selamlandı. Selamlamaların ardından ise iki aydır direnişte olan TEDAŞ işçileri adına EnerjiSen örgütlenme uzmanı kitleyi selamlayarak direnişlerini aktardı. Miting çekilen halaylarla son buldu. (AdanaEVRENSEL)

KAYSERİ 1 Mayıs’ı geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Mimar Sinan Parkı’nda kutlandı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı kutlamalara KESK Şubeler Platformu, TÜMTİS, Eğit Der, Emek Partisi, ESP, BDSP ve CHP katıldı. Emek Partisi, Emek Gençliği ve CHP’nin kitlesel katıldığı 1 Mayıs kutlamalarına Birleşik Metal-İş’te örgütlenen CEHA işçilerinin 250 kişi ile katılmaları dikkat çekti. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl işçilerin yoğun katılımlarının yanında Kapalı Kale taraftar grubunun, Beyaz Tebeşir tiyatro topluluğunun ve Hakların Demokratik Kongresi ile birlikte katılan Üvey Evlatlar LGBT grubunun 1 Mayıs kortejlerinde yerini alması ve HDK ile yürüyen Emek Partili kadınların tencere tavalı katılımları dikkatleri çekti.

1 MAYIS GENÇLERİN GÜNÜYDÜ

Kayseri 1 Mayıslarının kitleselliğiyle adından söz ettiren gençliği ise bu yıl taleplerini farklı yollarla dile getirdi. 1 Mayıs alanında "sınavlar öldürür" dövizleri taşıyan Emek Gençliği üyesi gençler YGS sonrası intihar eden arkadaşlarının durumuna dikkat çekmek için tabut taşıdı. Erciyes üniversitesi İletişim fakültesi öğrncileri ise Halktan yana olan basın üzerindeki baskıya dikkat çekmek için elleri prangalı üzerlerinde "Tecavüzcü, terörist değil; Gazeteceyiz" yazılı dövizler taşıdı. Yapılan konuşmaların ardından çekilen halaylarla 1 Mayıs başladığı gibi coşkulu sona erdi. (Kayseri/EVRENSEL)

İŞÇİ sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Ankara’nın Yenimahalle, Mamak ve Altındağ ilçelerinde coşkuyla kutlandı. Yenimahalle’de EĞİTİM Sen Ankara 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu okullarda 1 Mayıs’ı kutladıktan sonra Batıkent Metro İstasyonu’ndaki kutlamaya da katıldılar. Üç yüze yakın kişi 1 Mayıs’ı kutlamak için Batıkent Metro İstasyonu’nda bir araya geldi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) temsilcisi İsmet Yalçınkaya, emek ve demokrasi güçleri adına yaptığı açıklamada, "Patronların kar hırsı, Ostim OSB’deki patlama sonucu yaşanan ölümler gibi pek çok yerde iş cinayetlerine sebep oluyor" dedi.

MAMAK’TA KUTLAMA

Mamak’ta da önce semtte kutlama yapıldı, daha sonra topluca mitinge katılım gerçekleştirildi. Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü, miting alanına semtlerden araç kaldırdı. Miting öncesi ilçe binası önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile sermayenin aşırı kar hırsı yüzünden sürekli iş kazalarının yaşandığı, 4 4 4 ile eğitimin emekçi çocukları için hak olmaktan çıkarıldığı vurgulandı. Emek Partililer basın açıklamasının ardından araçlarla miting alanına gittiler. Siteler Kavaklar Meydanı’nda bir araya gelen Siteler işçileri, öğlen tatillerinde 1 Mayıs’ı kutladılar. Emek Partisi Altındağ İlçe Örgütü’nün düzenlediği kutlamaya, işçiler iş giysileriyle katıldılar. Davul ve zurnayla halaylar çeken işçiler güvenli iş, güvenceli gelecek talepleri içeren sloganlar attılar. (Ankara/EVRENSEL)

İŞÇİ sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs yurt genelinde yapılan eylem ve mitinglerle kutlandı. Afyon’da 1 Mayıs mitingine yaklaşık 1000 kişi katıldı. KESK binası önünden başlayan yürüyüş Anıt Parka kadar devam etti. EĞİTİM Sen, Tüm Bel-Sen, Tarım OrkamSen, Emekli-Sen, Emek Partisi, PSAKD, Alevi Kültür Derneği üyeleri ile Türk-İş’in düzenlemiş olduğu açıklamadan ayrılan Petrol-İş üyeleri de mitinge katıldı. Emek Partili kadınlar "tecavüzcülere beraat tecavüze ortak olmaktır" yazılı pankart ile Fethiye davası olarak bilinen toplu tecavüz davasının sanıklarının beraat ettirilmesine tepki gösterdi. AKÜ tıp öğrencileri de beyaz önlükleriyle mitinge katılarak "sağlık emekçisine şiddete hayır" dövizleri taşıdı.

ANTAKYA’DA KİTLESEL

1 MAYIS Antakya’da da 1 Mayıs mitingi son yılların en kitlesel rakamına ulaştı. "Suriye’ye emperyalist müdahaleye hayır", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganı öne çıkarken Antakyalı işçi ve emekçiler eğitim ve sağlıktaki dönüşüme karşı tepkilerini pankartlarla ve sloganlarla yansıttı. Sendikalar, siyasi partiler, dernekler ve Halkların Demokratik Kongresinin katıldığı mitingde konuşan Genelİş Başkanı Mehmet Güleryüz, işçi sınıfının 1 Mayıs 2012’yi, dünyada emperyalistlerin, ülkemizde egemenlerin saldırılarını yoğunlaştırdıkları ve buna karşı milyonların adalet isteğinin arttığı bir dönemde kutladığını söyledi. Konuşmaların ardından Pınar Sağ konser verdi.

BALIKESİR’DE 6 YERDE KUTLANDI

Balıkesir’de 1 Mayıs il genelinde 6 ayrı merkezde kutlandı. İl merkezinin dışında Bandırma, Edremit, Burhaniye, Susurluk ve Ayvalık’taki kutlamaların her birine yaklaşık 2’şer bin civarında işçi ve emekçi katıldı. Susurluk’ta Şeker-İş Sendikasının ve Balıkesir merkezde işten atılan İŞBİR işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekerken kutlamalara KESK, Genel-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, EMEP, HDK, BDP, CHP, ÖDP ve Alevi demekleri katıldı.

ANTALYA’DA 1 MAYIS YÜRÜYÜŞ VE MİTİNGİ

Antalya’da KESK, DİSK ve TMMOB öncülüğünde yapılan 1 Mayıs kutlamasına dernekler ve siyasi partiler de katıldı. 100.Yıl Güllük Kavşağında başlayan yürüyüşe 10 bin kişi katıldı. 1 Mayıs mitinginin yapıldığı Atatürk Parkı’nda konfederasyon temsilcileri birer konuşma yaptı. Miting Sevinç Eratalay Mikail Aslan ve Metin-Kemal Kahraman’m konserleriyle son buldu. Ayrıca Alanya ve Kaş ilçelerinde de 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi yapıldı. Kaş ilçesindeki 1 Mayıs kutlamalarına HES karşıtları damgasını vurdu. Gömbe Uçarsu, Saklıkent ve Kıbrıs Kanyonu gibi su kaynakları üzerinde çok sayıda HES projesi bulunan ilçe halkı HES karşıtı sloganlar eşliğinde 1 Mayıs kortejinde yürüdü.

DEBA İŞÇİLERİ DE KATILDI

Denizli’de 1 Mayıs kutlamalarında her yıl olduğu gibi Çınar meydanında başlayıp Ulus-Tokat caddelerinin kesiştiği alana yüründü. Türkİş, KESK öncülüğünde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarında HDK bileşenleri ilk önce Çınar’da toplanıp bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 3 yıldır 10 aylık maaşlarını ve kıdem tazminatlarını alamayan DEBA işçileri ilk defa 1 Mayıs’a kitlesel kalıdı. TEKSİF kortejinde yürüyen DEBA işçileri tüm kortejlere "DEBA işçisi haklıdır, kazanacaktır" yazılı lolipopları dağıttılar. İşçi katılımının yine az olduğu Denizli 1 Mayıs’ında ilk defa işçiler arasında Pamukkale Üniversitesinde yeni örgütlenen Sosyal-İş üyesi işçiler de oldu. HDK bileşenlerinin ardı ardına yürüdüğü 1 Mayıs’ta çok dilli pankart HDK kortejinin en önünde yer aldı. ÖDP, ADD, CHP, Alevi Bektaşi Denizli Şubesi, Altı Nokta Körler Derneği ve Denizlispor Forza taraftar grubunun da katıldığı mitingde gençliğin katılımı yoğun olurken BDP ve EMEP kortejleri kitleselliği ile dikkat çekti.

İSKENDERUN’DA 3 BİN KİŞİ Didim Belediyesi önünde toplanan işçi ve emekçiler, Yenimahalle Parkına yürüdü. Didim 1 Mayıs Platformu tarafından organize edilen mitingde EĞİTİM Sen Haydar Pınarbaşı ortak açıklamayı okudu. 1 Mayıs programı Rumeli Romanlar derneğinin hazırladığı halk oyunları gösterisi ve Grup Telve’nin müzik ziyafeti sonunda sona erdi. İskenderun’da 1 Mayıs kitlesel bir şekilde kutlandı. Kendi talepleri ve renkleri ile Tayfur Sökmen Bulvarında bir araya gelen işçi ve emekçiler anıt alanına yürüdü. Yaklaşık 3000 kişinin katıldığı mitingde "Katil ABD Ortadoğu’dan defol", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

OMUZ OMUZA Kırşehir’de EĞİTİM Sen, SES, BES, EMEP, BDP ve ÖDP’nin organize ettiği 1 Mayıs mitingine 600 kişi katıldı. Kırşehir’de kutlamalara ilk kez Petrol-İş, Şeker-İş, Birleşik Metal-İş, EMO, TMMOB, Has Parti de katıldı. Tertip komitesi adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Özdemir Beyhan, her milliyetden işçilerin, emekçilerin kapitalist sömürü ve baskıya, emperyalist saldırıya, her türlü ayrımcılığa karşı kol kola omuz omuza vererek alanlara çıktığı söyledi. Nevşehir’de KESK’e bağlı EĞİTİM Sen’in organize ettiği 1 Mayıs bin kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Mitinge SES, Tüm Bel-Sen, BES, Genel-İş, Emekli-Sen, CHP, HDK, Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği, Halkevleri ve TGB katıldı. 1 Mayıs mitingi Silifke’de de bin 500 dolayında işçi ve emekçinin katılımıyla yapıldı. İşçi ve memur sendikalarına bağlı işçilerin kortejleriyle katıldıkları miting Anıt Meydanında yapıldı.

YALOVA’DA 11 YIL SONRA MİTİNG

DİSK, KESK, Türk-İş, CHP, ÖDP, HDK, EĞİTİM-İş, ADD, ÇYDD üyelerinin katılımıyla 1 Mayıs Sinop’ta da coşkuyla kutlandı. Eski Garajda toplanan Sinoplular, Sakarya caddesinden yürüyerek Uğur Mumcu alanına gelip miting yaptı. Yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin başta kıdem tazminatı olmak üzere işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına yaptığı saldırılara karşı tüm emekçilerin birlikte mücadele etmeleri gerektiği belirtildi. Yalova’da 1 Mayıs 11 yıl aradan sonra KESK ve DİSK şubelerinin öncülüğünde kutlandı. Gazipaşa Caddesindeki Sanat Meydanında toplanıp Donanma Meydanında miting yapan sendikalara HDK, CHP, Has Parti, ADD, BİVED, Yalova Tiyatrocuları, Hacı Bektaş Veli Derneği, Yalova Platformu üyeleri de destek verdi. 1500 kişinin katıldığı mitingde hükümetin uyguladığı politikalar eleştirildi. (HABER MERKEZİ)
 

DİĞER HABERLER
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?

FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!
FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!

Bizler, yani kamuoyu, enflasyonda buzdağının su üstündeki kısmını görürüz. Merkez Bankası ise suyun altında kalan kısmı da görür, görmelidir, zaten gördüğünü de dile getiriyor.