Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
06 Ağustos 2010
HEM EĞLENİYORLAR HEM ÖĞRENİYORLAR

ULUSLARARASI gençlik kampı paneller, söyleşiler, atölyeler, konserlerle sürüyor. TEKEL Direnişi, İşçi Hareketi ve Gençlik konulu söyleşi ile Kriz, Yoksulluk, Gelecek konulu panele ilgi yoğundu

HEM EĞLENİYORLAR HEM ÖĞRENİYORLAR
ULUSLARARASI gençlik kampı paneller, söyleşiler, atölyeler, konserlerle sürüyor. "TEKEL Direnişi, İşçi Hareketi ve Gençlik" konulu söyleşi ile "Kriz, Yoksulluk, Gelecek" konulu panele ilgi yoğundu

İzmir Selçuk’ta yapılan 22. Uluslararası Gençlik Kampı’nın ikinci gününde Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, gençlerle buluştu. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği "TEKEL Direnişi, İşçi Hareketi ve Gençlik" konulu söyleşide konuşan Türkel, yarınların temsilcisi olan gençlerin TEKEL işçisine verdiği desteğin sınıf mücadelesinin geleceğinin bugünden örülmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
 
Türkel, "Gelecekteki barış, kardeşlik dolu ve emeğin haklarının kazanıldığı dünyayı kurmayı hedefleyen gençlerin düzenlediği ve gelecek güzel günlerin ilk adımlan olan bu gençlik buluşmasında aranızda olmak umutlarımızı güçlendiriyor" diye konuştu.

TEKEL DİRENİŞİ YENİ BİR YOL AÇTI

12 Eylül  darbesinden sonra sendikalara hakim olan bürokrat sendikal anlayışın işçi sınıfının elinden kazanılmış haklarını büyük oranda gasp edilmesine sebep olduğunu, sınıf mücadelesini bitiş noktasına getirdiğini dile getiren Türkel, TEKEL direnişinin sınıf mücadelesine ve mücadeleci sendikal anlayışa dayanan yeni bir yol açtığını söyledi.
 
TEKEL direnişinin en önemli sonucunun kamu vicdanını harekete geçirmesi olduğunu belirten Türkel "AKP Hükümetinin işçi ve emekçiler üzerindeki zulmüne karşı birlikteliğe dayalı bir mücadelenin hayata geçmesine sebep olan bu direniş Türkiye’de her şeyin yeniden yapılandırıldığı bir dönemde sınıf mücadelesi açısından izlenmesi gereken yolu göstermiştir" diye konuştu.
 
Sermaye sınıfının saldırılarına karşı emeğin haklarının korunması ve geliştirilmesi için mücadelenin birleştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Türkel "Gençlik emeğin birleştirilmesinde gayret göstermelidir. Siz burada bunun için iyi bir fırsat oluşturdunuz. Bunu iyi değerlendirin, emanet sizlerindir" dedi.
 
ALDIKLARI ÜCRETİ AÇIKLAYACAKLAR
 
Türkel konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı. Sendikal hareketin içinde bulunduğu durum hakkında sorulan soruyu Türkel şöyle yanıtladı: "Türkiye sınıf mücadelesinin önündeki en önemli engel olan sendikal bürokrasiye karşı çalışma içerisindeyiz. Bu bürokrat sendikacılığı sendikalardan temizlemek istiyoruz. Bu konuda bizimle aynı düşüncede olan sendikalar ve sendikacı arkadaşlarımızla bir çalışma içerisindeyiz.

Eylül ayında bütün sendikalardaki yöneticilerin mal varlıklarını ve servetlerini açıklamalarını sağlayacak bir mücadele süreci başlatacağız. Kamuoyuna açıklamaktan utanacak kadar yüksek maaş alan ve servete sahip olan sendikacılar var. Başlatacağımız bu sürecin sendikal bürokrasiye önemli bir darbe vuracağını düşünüyoruz."

YUNAN GENÇLER TERSANE İŞÇİLERİ İLE BULUŞTU

Gençlik kampında ortak yapılan etkinliklerin yanı sıra katılımcılar kendi aralarında da etkinlikler gerçekleştiriyor. Önceki gece Yunanistan Kağıt İşçileri Sendikası Genel SEKRETERİ Dimitris Govas ile Tuzla tersane işçileri, mücadele deneyimleri ve mücadeleleri üzerine sohbet ettiler, işçi sınıfı mücadelesinde uluslar arası desteğin önemine dikkat çekilen ziyarette, kapitalizme karşı her iki ülkenin işçilerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurgulandı.

Krize ve yoksulluğa, açlığa, sendikal bürokrasiye, taşeronlaştırmaya karşı mücadelenin daha da genişlemesi gerektiğini söyleyen Govas, Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizi ve işçilerin buna karşı giriştiği hak alma mücadelelerinin sürdüğünü kaydetti. Tuzla tersane işçileri de ekonomik krizle birlikte hem işsizlikle hemde esnek çalışma ile yüz yüze kaldıklarını ifade ettiler. Atölyede yapılan kuklalar oynatılacak BARIŞ talebi ile bir araya gelen dünya gençleri, kampta yapılan atölyelerle birbirlerine deneyimlerirli anlatıyor. Kampın en ilgi çeken atölyelerinden birisi olan Kukla atölyesine katılan gençler, kukla yapmayı öğreniyorlar.

Bugüne kadar hiç kukla yapma imkanı bulmadıklarını, hatta göremediklerini söyleyen atölye katılımcıları 3 gündür yoğun bir çalışma içinde. Atölyenin yürütücülüğünü yapan İranlı Lale Sadeghi, amaçlarının kesilen süngerlerin ince bir ustalıkla tıraşlanıp bir kukla görünümü vermek olduğunu anlattı. Katılımdan dolayı da hayli memnun olduğunu belirten Sadeghi, "Yapmakta zorluk çekileceğini düşünüyordum ama buradaki gençler çok yetenekli ve çok hızlı öğreniyorlar.

Bu yüzden sadece yapımla kalmayacağız aynı zamanda bir senaryo hazırlayıp kuklalarımızı oynatmayı düşünüyoruz" diye konuştu. "Daha önce hiç böyle bir yapıma şahit olmamıştım" diye söze başlayan lise öğrencisi Dilan Yenigün, atölyenin ilgisini çektiğini bu nedenle katıldığını çok güzel bir deneyim olduğunu kaydetti. Kukla atölyesini ilk olarak gazetemizde okuduğunu katılmaya da o zaman karar verdiğini anlatan bir diğer katılımcı Özge Özsoy ise "El becerimi burada keşfediyorum, kukla yapmanın da farklı bir disiplini varmış meğer ilk defa öğrendim" dedi.

DÜNYANIN değişik ülkelerinden İzmir Selçuk’a gelen gençlerin buluşması yapılan paneller, söyleşiler, atölyeler, konserlerle devam ediyor. Kampın ikinci günü öğleden sonra "Kriz, Yoksulluk, Gelecek" konulu panel gerçekleştirildi. İspanya, Ekvador, Yunanistan ve Fransa’dan konuşmacıların katıldığı panelde gençliğin sorunları, krizin getirdiği ekonomik ve sosyal sıkıntılar konuşuldu. Katılımcılar ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle halktan fedakarlık yapması istendiğini ifade ettiler. Halkın çekilen zorlukların kaynağı olarak göçmenleri düşündüğünü ve bu sebepten dolayı göçmenlerin büyük zorluklar çektiğini söyleyen İspanyol konuşmacı Carlos Quintero, eğitimin özelleştirilerek tepkisiz ve sesiz bir gençlik yetiştirilmek istendiğini belirtti.

Ispanya’daki gençlerin zor koşullar yüzünden asker ve polis olmaya itildiğini aktaran Quintero, bu koşulların kaynağının ne olduğunun anlaşılması için sendikalarla birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

ÜNİVERSİTEYE ZENGİNLER GİDİYOR

Fransa Komünist Partisi gençlik örgütü üyesi Deniş Allard, hükümetin neoliberal ve gerici bir tavır sergilediğini, göçmen ve yoksullar üzerinde 3 yıldır büyük bir sıkıntı olduğunu belirtti. Üniversite harçlarının bölgeden bölgeye göre değiştiğini ve çok yüksek olduğunu dile getiren Allard, üniversite eğitimin sadece zengin ailelerin çocuklarına verildiğini kaydetti.

GENÇLİK SESİNİ YÜKSELTİYOR

 
Panelde konuşan Galio Mindiola, "Amerika kendi kaynaklarımıza el koymaya dair politikalar uygulamaya çalışıyor" dedi. Şiddettin arttığını ve bunların halk açısından ikili bir çelişki oluşturduğunu belirten Mindiola, Ekvador’da halk arasında yayılan şiddetin aynı zamanda mücadeleye karşı meşrulaştırıldığını da söyledi.

SOSYALİZM YOLU AÇILDI

Panelde son olarak konuşan Yunanistan’da Anti-Kapitalist Left Koalisyonu üyesi Giannis Petrakis de ülkesinde halk üzerinde yoğun bir saldırı olduğunu, krizi aşmanın yolunun fedakarlık olarak gösterildiğini ancak halkın buna inanmadığını söyledi. Halkın fedakarlık dayatmalarına karşı ortak mücadeleyi örgütlediğini ifade eden Petrakis, bu ortak mücadelenin kendileri için umut olduğunu belirterek, "Bu mücadele sosyalizm ve komünizmin yolunu bizlere açmıştır" dedi. (Selçuk/EVRENSEL)

DİĞER HABERLER
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN

Türkiye’de en fazla ‘açık iş’ sanayide, en çok aranan eleman konfeksiyon makine işçisi.

TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ
TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ

Kalkınma üzerinde çalışanların ortak görüşlerinden birini şöyle özetleyebiliriz: Elinin menzilindeki kaynaklarını etkin ve verimli kullanamayan toplumlar, dışardan sağlanacak kaynakları da gerektiği gibi değerlendiremez.

1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA
1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA

Filistin Sendikalar Konfederasyonu, 1 Mayıs’ta tüm dünya emekçilerini İsrail işgali altındaki Gazze için meydanlara inmeye çağırdı. Açıklamada diğer ülkelerdeki işçilere İsrail’e silah sevkiyatını engelleme çağrısı yapıldı.

ZAM YOK, AÇLIK VAR
ZAM YOK, AÇLIK VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete temmuzda ara zam gündemimizde yok” dedi.