Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
31 Mayıs 2012
HAVADA GREV YASAK

HAVA-İŞ Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını belirterek En temel hakkımız olan grev hakkının elimizden alınması kabul edilemez dedi. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Ayçin, Özverili çalışma anlayışımız sona ermiştir diye konuştu.

HAVADA GREV YASAK

HAVA İŞ KOLUNDA GREV YASAĞI AKP’LI VEKİLLERİN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

Meclis Genel Kurulu’nda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin havacılık hizmetlerinde grev yasağını öngören birinci maddesi kabul edildi.

Yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından maddelerine geçildi. Teklifin kabul edilen birinci maddesi Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun, grev lokavt yapılamayacak işleri düzenleyen 29. uncu maddesinin birinci fıkrasına "Havacılık hizmetlerinde" bendinin eklenmesini öngörüyor. Böylece grev ve lokavt yapılamayacak işler arasında "havacılık hizmetleri" de yer aldı.

2821 ve 2822 sayılı yasaların Toplu İş İlişkileri Yasa tasansı üç aya yakındır Meclis gündeminde bekletilirken, 2822 sayılı yasada değişiklik getiren düzenleme AKP İstanbul Milletvekili tarafından gündeme getirildi. Korsan taksilerle ve otoparklarla ilgili bir yasa teklifine 1. madde olarak eklenen düzenleme ile havacılık iş kolunda grev yasağı getirildi.

Yasa teklifinin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu da tartışma konusu oldu. Böyle bir düzenleme için asıl komisyonun Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu olması gerektiğini belirten muhalefet partileri teklifin geri çekilmesini istediler. Ancak tasarının 48 saat geçmeden AKP’lilerin oyları ile Meclis gündemine getirilmesine tepki gösteren muhalefet partileri, iç tüzükten doğan tüm haklarını kullanarak teklifin görüşülmesini geciktirdiler.

‘BU OYUNA SON VERİN’

Yasa teklifinin görüşülmesi grupların ayrı ayrı verdikleri önerilerle geç saatlere kadar engellendi. Gün boyunca yapılan konuşmalarda sürekli bu konu gündeme getirilerek, AKP’lilerin tutumu eleştirildi.

BDP’li Sırrı Süreyya Önder grevsiz bir sendikanın olamayacağının altını çizerek, "Siz hiç tek kanadı ile uçan kuş gördünüz mü?" diye sordu.

CHP’li Süleyman Çelebi AKP’nin anayasa referandumunda 2 sendika üyeliği propagandasına atıf yaparak, "Bırakın iki sendika üyeliğini, bir sendika üyeliğinin bedelleri bile ağır" dedi. 12 Eylül darbecisi Kenan Evren yasalarından bile geriye gidilerek grev yasağı getirilmesini eleştiren Çelebi, "İşte sizin ileri demokrasiniz" dedi.

‘KORSAN DÜZENLEME’

Korsan taksilerle ilgili bir teklife grev yasağının eklendiğini, AKP’nin arkadan dolandığını belirten Çelebi, "20 yıldır bu iş kolunda grev yok, anlaşma sağlandı. Şimdi ne oldu da birden bire bu yasak getirildi" diye konuştu. Getirilmek istenen yasağın Türkiye’nin de THY’nin de lehine olmadığını belirten ve nerede oynanıyorsa bu oyuna son verilmesini isteyen Çelebi, "Eğer bu yasa Meclisten çıkarsa psikolojisi bozulan bu çalışanlar bu eylemlerinin dışında… Türkiye daha tehlikeli bir sorunla karşı karşıya kain. En temel güvencesi olan grev hakkı elinden alman işçiler her yolla direnecektir" dedi.

CHP’li İzzet Çetin de korsan taksilerle ilgili bu düzenlemenin korsan bir biçimde gündeme getirildiğini söyledi. 12 Eylülün faşist generallerinin bile yapmadığını bugün yapmanın diktatörlük olduğunu belirten Çetin bu durumu kmadı.

USTALIK GREV YASAKLIYOR

BDPTi Ertuğrul Kürkçü de anayasa referandumuna vurgu yaparak, siyasi grev, hak grevi gibi yasakların kalkmasından söz edenlerin bugün grev yasakladıklarına vurgu yaptı.

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan da AKP’nin 10. yılında ustalaşmca grevi yasaklamayı marifet saydığını söyledi. Grevi yasaklamanın, sendikal haklara kökten karşı olmak anlamına geldiğini belirten Kaplan, "Sendikaları kapatm, grevi yasaklamanıza gerek kalmaz" dedi.

İş bırakan hava iş kolu çalışanlarının SMS ile işten atıldıklarını öğrendiklerini de hatırlatan Kaplan, "Ustalığınızı tebrik ediyorum" dedi. Kaplan, "Siz usta değil, uyanık iktidarsınız" diye seslendi.

GREV YASAKLARI

Mevcut 2822 sayılı Yasa, "Can ve mal kurtarma işlerinde", "Cenaze ve tekfin işlerinde", "su, elektrik, hava gazı, termik santrallerini besleyen linyit üretimi, tabii gaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya tabii gazdan başlayan petrokimya işlerinde", "banka ve noterlik hizmetlerinde" ve "kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, şehir içi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde" grev ve lokavtı yasaklıyor.

Bu düzenlemenin kabul edilmesiyle grev yasağı kapsamına "havacılık sektörü" de eklenmiş olacak.

Mecliste eylemli tepki

MECLİSTE havacılık iş kolunda grevin yasaklanmasına ilişkin yasa teklifinin görüşüleceği oturuma üzerlerinde, "THY’de grev yasağına hayır" yazılı t-shirtleıie gelen CHP’nin sendikacı kökenli milletvekilleri Musa Çam ve Süleyman Çelebi, bu teklifin geri çekilmesini istediler. İş kolunda grev yasağının kabul edilemez olduğunu belirten ve Hava-İş’e destek veren milletvekiller Genel Kurul Salonuna "direne direne kazanacağız" sloganı ile girdiler. BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de CHP’li vekillere alkışla destek verdi.

AYÇINDEN SERT TEPKİ

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını belirterek "Bundan sonra muhatabımız Cumhurbaşkanıdır" dedi. Ayçin, anayasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirterek "Mücadelemiz sürecek. Biz özveriyi kaldırdık, THY de bundan sonra neler olacağını herkes görecek" dedi. "En temel hakkımız olan grev hakkının elimizden alınması kabul edilemez" diyen Ayçin, 11 Eylül 2001 sonrası kapısına kilit vurma noktasına gelen THY’nin üyelerinin emekleri sayesinde bugünkü noktaya eriştiğini hatırlattı. Ayçin, şirket yönetiminin üyelerine mesajlar göndererek mücadeleden vazgeçirmeye çalıştığını buna karşı üyelerinin işe iadesi için her gün eylem yapacaklarını belirtti.

Ayçin bundan sonra çalışma barışının bozulduğunu belirterek "Uçuş emniyeti risktedir. THY’nin temel anlayışı burayı sendikasızlaştırma, özel sektör mantığıyla yönetmekti ve bunun önündeki engel sendikaydı" diyerek bu engelin tamamen ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirtti.

‘TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANMALI’

TEZ KOOP-İŞ Sendikası Genel Yönetim Kurulu, havacılık iş koluna grev yasağı getirme girişimlerinin salt bir yasa tasarısı olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, Türk-İş’i acilen Başkanlar Kurulunu toplayıp ortak tavır almaya çağırdı.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, yasa tasarısında gündeme getirilen yasağın gerekçesinin "Özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin kârlılığını korumak" olduğuna dikkat çekildi. Havacılık iş kolunda toplu pazarlık hakkının ortadan kaldırılmasının sadece Hava-İş üyesi işçilerin sorunu olmadığı belirtilen açıklamada, "Bu sorun bütün sendikaların sorunudur. Çünkü bu yaklaşım bütünüyle totaliter bir yaklaşımdır. Bütün işçilerin kazanılmış haklarına saldırının bir parçasıdır" denildi.

THY’de emekçiler eyleme başladı

THY’nın greve giden 200 emekçinin işten atması üzerine Hava-İş süresiz eylem kararı aldı. Sendikadan yapılan açıklamada, atılan emekçiler işbaşı yapana kadar eylemlerin süreceği ifade edildi.

HAVACILIK iş koluna grev yasağı getirilmesine ilişkin kanun teklifinin Meclis gündemine gelmesi üzerine önceki gün iş bırakma eylemi yapan Havaİş üyeleri, 200 kişinin işten atılması üzerine dün akşam saatlerinde eylemlere yeniden başlama kararı aldı.

İş bırakma eylemine katılan 200 civarındaki THY çalışanın cep telefonlarına "Yasadışı eyleme katıldıkları" gerekçe gösterilerek işten atıldıklarına dair mesaj gönderilmiş, dün işe giden çalışanlar işe alınmamışlardı.

Bunun üzerine durumu değerlendirmek üzere toplanan Hava-İş Yönetim Kurulu, grev yasağı uygulamasına ve işten atılmalara karşı yeniden eylemlere başlama kararı aldı. Bu kararı işten atılan üyeleri ile de tartışan Hava-İş, dün akşam saatlerinde yeniden bütün üyelerine eylemlere çağırdı.

Hava-İş Genel EĞİTİM SEKRETERİ Ayhan Uygun gazetemize yaptığı açıklamada, 200 kişiye resmi bir tebligatın yapılamadığını, cep telefonlarına mesaj atılarak işten çıkartıldıklarının söylendiğini kaydetti. Önceki gün üyelerinin hastalandıklarını, raporda aldıklarını ancak bu raporların işveren tarafından kabul edilmediğini belirten Uygun, bu nedenle işten atılmış gözüktüklerini kaydetti. Yönetim kurulu olarak bu akşamdan itibaren süresiz eylemlere başlama kararı aldıklarını aktaran Uygun, Hava-İş üyelerinin hepsinin bu eylemlere katılacağını söyledi. Geçtiğimiz günkü eylemde 280 seferin iptal olduğunun bilgisini veren Uygun, grev yasağı uygulamasından vazgeçilene ve atılan işçiler geri almana kadar eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi.

Hava-İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İşverenin içinde 6 sendika temsilcimizin de bulunduğu üyelerimize yönelik sms e-posta ve telefon mesajı ile ilettiği yasal dayanağı olmayan yasadışı fesih bildirimlerini kabul etmiyoruz. Sendikamız temsilcileri yöneticileri ve üyeleri ile bir bütün bu emek düşmanı karara karşı türlü birlikte mücadeleyi verecektir. İşvereni uyarıyoruz ve kararını geri almasını istiyoruz. Bu nedenlerle haklarımıza ve toplusözleşmemizi ortadan kaldırılmasına yönelik bu saldırılar durmadığı sürece biz de hizmet üretemez, özverili çalışamaz duruma düşeceğiz, düşmeye devam edeceğiz. Yasal olmayan ve yasadışı fesih işlemi yapıldığı iddia edilen tüm arkadaşlarımız yine boş ve off olan tüm arkadaşlarımızı aileleri ile birlikte Dış Hatlar Yolcu gelişine çağırıyoruz" denildi. 

Eylemler başladı

Hava-İş’in atılan emekçiler geri alınıncaya kadar süreceğini söyledikleri eylemlerin ilk adımı atıldı. Atatürk Hava Limanında yapılan eylemde, Mecliste kabul edilen grev yasağının geri çekilmesi ve atılanların işe geri alınması talebi ifade edildi. Sabah saat 5’ten gece 23’e kadar hava alanında eylemlerini sürdüreceklerini belirten emekçiler, eylemlerine öncelikle THY’nin mail üzerinden işten attığı 300 kişiyle başlayacak. Emekçiler, işten atılan arkadaşlarının işe geri alınmaması halinde eylemlerini süresiz eyleme dönüştüreceklerini söylediler.

DİĞER HABERLER
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ

Sendikamızın kısa bir süre önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlaşma ile tamamladığı Cargill’de işveren heyetinin ve yönetim kurulumuzun katılımı ile imza töreni düzenlendi.

İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR

Koşulların ağır olması ve kaynakların amacı dışında kullanılması nedeniyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı azılıyor.

EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ
EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ

AYM, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME
YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı menkul kıymet istatistikleri seçimden sonraki haftada yabancıların hem hisse senedi, hem devlet iç borçlanma senedi alarak döviz getirdiklerini gösteriyor.