HAVA-İŞ: HUKUK DIŞI DÜZENLEMEYİ KİM İSTEDİ?
Türk-İş´inde onay verdiği iddia edilen Toplu İş İlişkileri Yasası´nda hava ulaşımına özel grev kinciliği hükmü ilave edildi.
Türk-İş‘inde onay verdiği iddia edilen Toplu İş İlişkileri Yasası’nda hava ulaşımına özel grev kinciliği hükmü ilave edildi. Hava-lş Sendikası söz konusu ilave ile ilgili "Eğer Türk-İş‘le bu değişiklik paylaşılmamışsa bu tam bir skandaldir" açıklamasında bulundu.
AKP Hükümeti’nce Kanun Tasarısı olarak Meclis’e sunulan Toplu İş İlişkileri Yasasına son anda hava ulaşımına özel grev kuruculığı hükmü ilave esilmesine Hava-İş Sendikasın’dan tepki gecikmedi. Resmi internet sitesinden açıklama yapan sendika sözkonusu tasarının Grev ve Lokavt başlıklı 64. Maddesine 6. Fıkra eklenerek yeni bir düzenleme getirildiğini belirtti. Bu yeni düzenlemede "Hava Ulaşımı alanında faaliyet gösteren işyerleri ve işletmelerde grev esnasında işveren faaliyetlerinin yüzde 40’ını sürdürebilir. Bu durumda çalışacak işçilerin sayısı, niteliği ve çalışma yerleri işyerinde veya işletmede çalışan işçi sayısına göre işveren tarafından belirlenir. Bu hükmün uygulanmasında listenin tespiti, ilanı, işçi sendikasına tebliği ve listeye itiraz usulü hakkında 65. Maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır" deniliyor. Hava-İş Sendikası konfedereasyonları olan Türk-İş’in kendilerine gönderdikleri yasa taslağında bu maddenin bulunmadığını ifade ediyor.
‘Grev yasağının kaldırılması aldatmaca’
Hava-İş Sendikası bu uygulamanın ileri demokrasi ve yeni anayasa ile vaat edilen grev yasaklanılın kaldırılacağı aldatmacası olduğunun altını çizerek "Bu tasarı ile var olan grev yasaklı işkollarına ilave olarak, daha önce böyle bir yasak bulunmayan hava taşımacılığı işkolunda da fiili grev yasağı getirilmektedir. Grevde işverenlerin hava ulaşımında da fiili grev yasağı getirilmektedir. Grevde işverenlerin hava ulaşımında faaliyetlerinin yüzde 40’ını sürdürmesine olanak sağlanması fiilen grev hakkının ortadan kaldırılmasıdır" sözlerini kaydetti. "Konfederasyonumuz Türk-İş direkt sendikamızın örgütlülüğünü etkileyecek bu konuda Tasarı Meclis’e inerken sendikamıza herhangi bir değişiklik bildiriminde bulunmamıştır." diyen Hava-İş Sendikası, "Bu anti-demokratik ve hukuk dışı düzenleme Meclis’e gönderilen Tasarı’ya nasıl ve kimin isteği ile ilave edilmiştir? Eğer Türk-İş’le de bu değişiklik paylaşılmamışsa tam bir skandaldır" sözlerini vurguladı.
‘Darbe anayasasında bile yoktu’
Toplu İlişkileri Yasa Tasansı’nda işkolu barajının taslaktaki binde 5’ten, yüzde 3’e çıkanlmasmm ve işyeri ile işletmelerde yüzde 50 1 barajının hala sürdürülmesinin 12 Eylül darbe Anayasası’nın hiçbir engellini ortadan kaldırmadığını belirten Hava-lş, "Bir sendika aleyhine ve işverenler lehine böylesine özel hüküm darbe anayasasında bile konulmamıştı.
Hava-İş Sendikası olarak böylesine özel hüküm içeren bu maddenin tasarıdan çıkarılmasını tüm barajların kaldırılarak örgütlenme özgürlünün önüne engel konulmamasını talep etmekteyiz.Tüm muhalefet partilerinin bu tasan ile ilgili işçilerin sesine kulak vererek komisyon çalışmalarında tüm antidemokratik maddelerin ortadan kaldırılması ile ilgili etkili çalışma yapmasını beklemekteyiz." sözlerini dile getirdi.