Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
06 Haziran 2016
HAMALLAR HANGİ SINIFTANDI?

Günümüzde hamal pek kalmadı. Eskiden özellikle limanlarda vinç yokmuş. Birçok yerde de liman yokmuş.

HAMALLAR HANGİ SINIFTANDI?

Günümüzde hamal pek kalmadı. Eskiden özellikle limanlarda vinç yokmuş. Birçok yerde de liman yokmuş. Gemi açıkta demirler, yükler hamallar tarafından mavnalara yüklenir, mavnalardan da kıyıya çıkardırmış. Kara ve demiryolu taşımacılığının sınırlı kaldığı koşullarda, Osmanlı’nın son dönemleriyle Cumhuriyet’in ilk yıllarında limanlarda binlerce hamal çalışırmış.
Bu hamallar hangi sınıftandı?
Prof. Dr. Zafer Toprak, 1995 yılında yayımlanan İttihat-Terakki ve Devletçilik kitabında Birinci Dünya Savaşı dönemiyle ilgili olarak şunları yazıyor: "Savaş yıllarında (…) kentlerde en yüksek ücreti kayıkçı, mavnacı, arabacı ve hamal esnafı alıyordu. Esnaf cemiyetlerinde örgütlenmiş bu kesimin İstanbul Murahhası Kemal Bey aracılığıyla İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde önemli bir yeri vardı. (…) Kayıkçı, mavnacı, arabacı ve hamal esnafı taşıma ücretlerini dilediği gibi saptıyor, İstanbul’un iaşesini fiilen elinde bulunduruyordu. 1918 yılında bir hamalın aylık kazancı 75-90 Osmanlı Lirasını buluyordu. Aynı yıl orduda ikinci feriğin (tümgeneral) eline aylık olarak hemen hemen aynı para geçiyordu. Birinci derecede bir daire müdürünün aylığı ise 72 Osmanlı Lirası dolayındaydı." (s.155-156)

YARIM DOKTOR CANDAN YARIM İMAM DİNDEN EDER

Solda bir hastalık vardır.
Bu hastalığa yakalananlara göre, "bedenen çalışan kişiler işçidir". "Emekçi" ve "işçi" kavramları da karıştırılır.
Bedenen çalışanları "işçi sınıfı mensubu" kabul etme hatası çok eskilere kadar gidiyor. İstanbul’dan "Lütfü Yoldaş", Türkiye İştirakiyûn (Komünist) Fırkaları Merkez Riyasetine gönderdiği 19 Ağustos 1920 tarihli raporda şöyle yazıyordu: "İstanbul’da bugün tahmini olarak elli bin kadar amele bulunuyor. Ben bu ameleleri dört sınıfa taksim ediyorum. 1. Serbest ameleler: Hamal ve kayıkçılar. Berberler, ilh. İstanbul’da parayı en çok kazanan ameleler birinci sınıf olarak kaydettiğim amelelerdir. Mesela bir hamal veya bir kayıkçı günde 3-6 lira kazanıyor" (İşlet, B. Kesim, M.C., Haziran-Eylül 1920 Türkiye İştirakiyûn Teşkilâtı, 2008,148) P. Kitaygorodski de 1925 yılı Aralık ayında Komünist Enternasyonal Dergisinde yayınlanan makalesinde Türkiye’de 200 bin kadar şehir proletaryası olduğunu ileri sürüyordu. Listede "Liman hamallan: 20 bin (10 bini örgütlü)" yer alıyordu ("Türkiye’de İşçi Hareketi", Türkiye Komünist ve İşçi Hareketi, Aydınlık Yay., İstanbul, 1979, s. 140)

MESLEK AYRI, SINIF AYRI

Hamallık bir meslektir.
Nasıl mühendislik, hekimlik, tornacılık, şoförlük, öğretmenlik, çiftçilik bir meslekse, hamallık da bir meslektir.
Günümüzde hamalların çok büyük bölümü, bir işverenin işyerinde ücretli olarak çalışmaktadır. Bu insanlara "hamal" demek de uygun değildir. Çoğu sırtında yük taşımaz; yük taşıma araçlarını kullanır.
Halbuki yukarıdaki alıntıların sözünü ettiği dönemde, "hamal" dendiğinde, sırtında yük taşıyan ve bir işveren tarafından sömürülmeyen "hamal esnafı" söz konusuydu.
İşçi, "işgücünü bir işverene ücret karşılığında satan" insandır.
İşçiliği bedenen çalışmayla özdeşleştirmek son derece ilkel bir anlayıştır.
Bir dönem 3. Enternasyonale ilişkin resimlerde, kaslı vücudu ve küçük kafasıyla, elindeki balyozu kullanan işçi yer alırdı. Belki günümüzün hatasının kaynaklarından biri de bu resimlerdir.
İşgücünü bir işverene satan bir hamal, işçi sınıfındandır. Bir işverene bağlı olmadan müşterisiyle bireysel veya grup olarak pazarlık yapıp bir işi alan ve sunduğu hizmet karşılığında aldığı para kendisine ait olan hamal ise işçi değildir, küçük burjuvadır.

DİĞER HABERLER
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sendikamız tarafından baştemsilcilere yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi, Eskişehir Sosyal Tesislerimizde bulunan Firuz Kanatlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa farklı işyerlerinden çok sayıda baştemsilci katılım sağladı.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.

SENDİKAMIZ GENEL MERKEZİNDE ŞUBE PERSONELLERİMİZ İLE “SENDİKAMIZIN GENEL İŞLEYİŞİ VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROSEDÜR EĞİTİMİ” GERÇEKLEŞTİ
SENDİKAMIZ GENEL MERKEZİNDE ŞUBE PERSONELLERİMİZ İLE “SENDİKAMIZIN GENEL İŞLEYİŞİ VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROSEDÜR EĞİTİMİ” GERÇEKLEŞTİ

Sendikamız Genel Merkezi’nde, örgütlü gücümüzü büyütmek ve temsil kapasitemizi artırmak amacıyla “Sendikanın Genel İşleyişi ve Toplu İş Sözleşmesi Prosedürleri Eğitimi” gerçekleştirildi.

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Eti Kraker fabrikasında üretim ekip lideri olarak çalışan üyemiz Halil Çiftçi,  geçirdiği kalp krizi neticesinde vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet kederli ailesine, sevdiklerine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı dileriz.